Folytatódik a Joker

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Mikrofilm

De mit takar a Folie à Deux alcím?

Todd Phillips képregény-adaptációja 2019 egyik legnagyobb dobása volt: ugyan sikerrel debütált a Velencei Filmfesztiválon és a fődíjat is elvitte, a széles körű bemutatóját hatalmas viták és még nagyobb félelmek kísérték. Egyesek szerint erős példabeszéd az erőszak ellen, mások úgy tartották, épp hogy az erőszak dicsérete. Végül 11 Oscarra, köztük a legjobb filmre is jelölték, zenéje és a főszerepet alakító Joaquin Phoenix pedig haza is vihette a díjat. Világszinten több mint 1 milliárd dollár bevételt hozott, és többek között neki köszönhető, hogy a minden eddiginél sötétebb új Batman-mozi is elkészülhetett és hasonló eredményeket érhetett el a kasszáknál.

Ilyen sikerek után az a csoda, hogy még csak most érkezett először hír a második részről. A Batmanhez például már azelőtt sorozat-folytatást rendeltek, hogy egyáltalán elkészült volna. Todd Phillips inkább kivárt, most pedig sokat sejtető poszttal tudatta: érkezik a folytatás.

Az Instagramra kitett képeken egy vörös forgatókönyvborító látható, rajta a címmel: „Joker: Folie à Deux”, majd maga Phoenix, amint a könyvet olvassa. Azt hivatalosan sem a stúdió, sem a színész nem erősítette meg, hogy zöld utat kapott a projekt, de mindebből nehéz lenne másra következtetni. Maga a Folie à Deux egy olyan mentális zavart jelent, amely két, vagy több személyt érint – magyarul talán „őrület két személyre” vagy „közös őrület” címmel fordítható. Ez valóban létező pszichotikus vagy téveszmés kórkép, amely rendkívül ritka és jellemzően házastársi, családi kapcsolatokon belül alakul ki.

Ahogy az lenni szokott, azonnal megkezdődött a találgatás: karakterek szintjén mit, vagy inkább kiket takarhat a cím. A főhős Arthur Flecket és anyját, Pennyt, esetleg az első részben megismert Sophie-t, akit Zazie Beetz alakított? A legvalószínűbb – és legáhítottabb – tipp szerint viszont inkább Joker szerelme, Harley Quinn léphet színre, akit a közelmúltban több mozifilmben is Margot Robbie alakított, míg az animációkban Kaley Cuoco kölcsönözte a hangját. Ennek ellenére az is lehet, hogy Phillips előáll egy teljesen új, saját figurával majd. A hivatalos történetre vagy a bemutató időpontjára azonban még várnunk kell.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk