A Netflix már teszteli a jelszómegosztás korlátozását

  • narancs.hu
  • 2022. június 6.

Mikrofilm

Costa Ricában, Chilében és Peruban is döcög az új rendszer.

Véget ért a Netflix tündérmeséje, a csökkenő előfizetőszám és a zuhanó részvények miatt a cég kénytelen olyan változtatásokat bevezetni, amelyektől korábban ódzkodott – írtuk meg mi is. Az előzetesen belebegtetett reformok között a legnagyobb balhét a reklámok megjelenése és a jelszómegosztás megadóztatása, azaz a potyautasok kitiltása okozta. Mosóporos és chipses hirdetések egyelőre még nem futnak a platformon, ám Közép- és Dél-Amerikában úgy néz ki, a cég megkezdte a jelszómegosztás megreformálását.

Bár korábban büszkén hirdették, hogy nem foglalkoznak azzal, ha egy előfizetést többen is használnak – sőt egy tweetben úgy fogalmaztak: a szerelem nem más, mint a jelszavunk megosztása –, Costa Ricában, Chilében és Peruban is megkezdték az új rendszer tesztelését: ennek lényege, hogy 2-3 dollárt, azaz kb. 700-1100 forintnyi pluszt számítanak fel azoknak, akik előfizetésüket egy olyan személlyel osztják meg, aki nem tartozik saját háztartásukba. Mindez elég pontatlan meghatározásnak számít, épp ezért a hírek szerint a tesztüzem eléggé döcögősen működik.

A cég hivatalos meghatározása szerint az előfizetést kizárólag azok használhatják közösen, akikkel az előfizető együtt él – a legközelebbi családtagok tehát nem feltétlenül.

Mindez a perui versenyhivatal és szellemi tulajdonvédelmi intézet szerint a fogyasztók önkényes megkülönböztetésének számít. Az új szabály szerint például ha egy közeli családtag elköltözik a közös lakásból, valaki vakációra, vagy a gyerek iskolába megy, máris jogtalanul netflixezik a közös accountról.

A Netflix már most rengeteg panaszt kap az érintett országokból. Az új rendszer tesztjellegét jelzi, hogy a cég egyelőre semmiféle kényszerítő intézkedést nem hozott a szabályok betartásáról. Peruban például ha valaki jelezte a problémát, az ügyfélszolgálat egyszerűen adott egy speciális kódot, amelynek segítségével egyszerre több helyen is használhatóvá vált az előfizetés. Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a platform most még csak felméri, mennyire bosszantja fel előfizetőit a változtatás. Kérdés, milyen következtetést vonnak majd le, és mikor kezdik el Magyarországon is bevezetni az új szabályokat. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk