Győzött az internet, a rajongók kikönyörögték az Igazság Ligája rendezői változatát
1504266508-justice-league-1_top_story_lead.jpeg
Az Igazság Ligája

Győzött az internet, a rajongók kikönyörögték az Igazság Ligája rendezői változatát

Mikrofilm

Biztos hogy jobb lesz azért, mert hosszabb?

Nincs könnyű helyzetben a DC képregénybirodalom: míg a füzetek területén a Marvel tisztes vetélytársának számít, filmadaptációk terén általában csak liheg utána. Az elmúlt években valamelyest sikerült helyreállítani a renoméjukat, a Wonder Woman, a Shazam! és az Aquaman is sikert arattak - pont azért, mert megálltak a saját lábukon és megfelelő öniróniával bírtak.

A DC-nek ugyanis korábban pont abba tört bele a bicskája, ami a Marvelt naggyá tette: az univerzumépítésbe.

A világépítés bukásának legjellemzőbb példája a 2017-es Az Igazság Ligája

A filmet egyértelműen a Bosszúállók ellenpárjának szánták, ám sem az előzmények, sem maga a film nem mutatott semmiféle koherenciát, izgalmat vagy érdekességet. Olyan karakterek szerepeltek benne, amelyeket korábban a nézők nem ismerhettek, hiszen előtte nem kaptak önálló filmet, a mozi pedig nem találta a hangsúlyt a figurák megalapozása és a történet felépítése között. A világ legsikeresebb filmjének szánták, ehhez képest világszinten még 700 millió dollárt sem hozott. Összehasonlításképp: minden idők legnagyobb bevételű filmje, a Bosszúállók: Végjáték csaknem négyszer annyit szedett össze.

Zack Snyder a forgatáson

Zack Snyder a forgatáson

 

Habár Az Igazság Ligáját utálták a kritikusok és a nézőket sem győzte meg, elég sok embert megmozgató internetes kampány alakult ki körülötte. Történt ugyanis, hogy a rendező Zack Snyder még a forgatások befejezése előtt otthagyta a produkciót lánya váratlan halála miatt - a helyét a korábban két Bosszúállók-filmet is rendező Joss Whedon vette át. Arról megoszlanak a vélemények, hogy tűzoltást végezve neki sikerült megmentenie a mozit, vagy épp ő volt az, aki belerondított Snyder víziójába. Ami biztos: Whedon nevéheez fűződik néhány új jelenet, a csökkentett játékidő és a zeneszerző lecserélése.

A kész film miatt elégedetlenkedő rajongók az asztalra csaptak,

így született meg a #ReleaseTheSnyderCut-mozgalom.

A követelés lényege: a Warner Bros. stúdió hozza nyilvánosságra Az Igazság Ligája eredeti, Zack Snyder-féle verzióját. Nem egyszerű Twitteres hőbörgésről van szó: petíció indult, de hirdettek óriásplakáton a Times Square-en, sőt, repülőgépet béreltek, ami az egyik Comic Con közben húzott el a jelenlévők felett a mozgalmat hirdetve. A film szereplői közül Gal Gadot és Ben Affleck is beszálltak a buliba Twitteren.

Végül a Warner Bros. beadta a derát: tavaly novemberben Snyder zöld utat kapott a stúdiótól. Csak ezen a héten jelentette be Az acélember egyik online vetítése után, hogy a Snyder-vágás nemcsak valóság, de be is mutatják majd: várhatóan jövőre érkezik a Warner legújabb, most májusban induló streamingplatformjára, az HBO Max-ra. Hogy milyen formában, azt egylőre nem tudni: lehetséges, hogy közel 4 órás filmként, de az is előfordulhat, hogy hatrészes kvázi-minisorozatként.

Snyder most tehát az utómunkákat végző stábbal együtt gőzerővel dolgozik saját változatának véglegesítésén: a zenén, a vizuális effektusokon és a vágáson. Mindez a hírek szerint akár 20-30 milliós kiadást jelenthet a Warnernek, de Snyder igyekezett mindenkit megnyugtatni: nemcsak egy átszabás készül, hanem szinte vadonatúj filmet kapunk.

"Körülbelül a negyedét láthatták a nézők annak, amit én csináltam" - magyarázta. Saját felvételeit azonban gondosan megőrizte - mint mondta, azt gondolta, néhány évtized múlva hasznosak lehetnek majd egy dokumentumfilmhez vagy a memoárjához. A streamingplatformok térnyerése azonban merőben új helyzetet teremtett - ráadásul a stúdió azzal, hogy csak a már leforgatott, de befejezetlen anyagokkal kell dolgozni, munkát adhat egy rakás, vizuális effektusokon dolgozó szakembernek, akik a koronavírus miatt immár hónapok óta nem dolgoznak.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.