Győzött az internet, a rajongók kikönyörögték az Igazság Ligája rendezői változatát
1504266508-justice-league-1_top_story_lead.jpeg
Az Igazság Ligája

Győzött az internet, a rajongók kikönyörögték az Igazság Ligája rendezői változatát

Mikrofilm

Biztos hogy jobb lesz azért, mert hosszabb?

Nincs könnyű helyzetben a DC képregénybirodalom: míg a füzetek területén a Marvel tisztes vetélytársának számít, filmadaptációk terén általában csak liheg utána. Az elmúlt években valamelyest sikerült helyreállítani a renoméjukat, a Wonder Woman, a Shazam! és az Aquaman is sikert arattak - pont azért, mert megálltak a saját lábukon és megfelelő öniróniával bírtak.

A DC-nek ugyanis korábban pont abba tört bele a bicskája, ami a Marvelt naggyá tette: az univerzumépítésbe.

A világépítés bukásának legjellemzőbb példája a 2017-es Az Igazság Ligája

A filmet egyértelműen a Bosszúállók ellenpárjának szánták, ám sem az előzmények, sem maga a film nem mutatott semmiféle koherenciát, izgalmat vagy érdekességet. Olyan karakterek szerepeltek benne, amelyeket korábban a nézők nem ismerhettek, hiszen előtte nem kaptak önálló filmet, a mozi pedig nem találta a hangsúlyt a figurák megalapozása és a történet felépítése között. A világ legsikeresebb filmjének szánták, ehhez képest világszinten még 700 millió dollárt sem hozott. Összehasonlításképp: minden idők legnagyobb bevételű filmje, a Bosszúállók: Végjáték csaknem négyszer annyit szedett össze.

Zack Snyder a forgatáson

Zack Snyder a forgatáson

 

Habár Az Igazság Ligáját utálták a kritikusok és a nézőket sem győzte meg, elég sok embert megmozgató internetes kampány alakult ki körülötte. Történt ugyanis, hogy a rendező Zack Snyder még a forgatások befejezése előtt otthagyta a produkciót lánya váratlan halála miatt - a helyét a korábban két Bosszúállók-filmet is rendező Joss Whedon vette át. Arról megoszlanak a vélemények, hogy tűzoltást végezve neki sikerült megmentenie a mozit, vagy épp ő volt az, aki belerondított Snyder víziójába. Ami biztos: Whedon nevéheez fűződik néhány új jelenet, a csökkentett játékidő és a zeneszerző lecserélése.

A kész film miatt elégedetlenkedő rajongók az asztalra csaptak,

így született meg a #ReleaseTheSnyderCut-mozgalom.

A követelés lényege: a Warner Bros. stúdió hozza nyilvánosságra Az Igazság Ligája eredeti, Zack Snyder-féle verzióját. Nem egyszerű Twitteres hőbörgésről van szó: petíció indult, de hirdettek óriásplakáton a Times Square-en, sőt, repülőgépet béreltek, ami az egyik Comic Con közben húzott el a jelenlévők felett a mozgalmat hirdetve. A film szereplői közül Gal Gadot és Ben Affleck is beszálltak a buliba Twitteren.

Végül a Warner Bros. beadta a derát: tavaly novemberben Snyder zöld utat kapott a stúdiótól. Csak ezen a héten jelentette be Az acélember egyik online vetítése után, hogy a Snyder-vágás nemcsak valóság, de be is mutatják majd: várhatóan jövőre érkezik a Warner legújabb, most májusban induló streamingplatformjára, az HBO Max-ra. Hogy milyen formában, azt egylőre nem tudni: lehetséges, hogy közel 4 órás filmként, de az is előfordulhat, hogy hatrészes kvázi-minisorozatként.

Snyder most tehát az utómunkákat végző stábbal együtt gőzerővel dolgozik saját változatának véglegesítésén: a zenén, a vizuális effektusokon és a vágáson. Mindez a hírek szerint akár 20-30 milliós kiadást jelenthet a Warnernek, de Snyder igyekezett mindenkit megnyugtatni: nemcsak egy átszabás készül, hanem szinte vadonatúj filmet kapunk.

"Körülbelül a negyedét láthatták a nézők annak, amit én csináltam" - magyarázta. Saját felvételeit azonban gondosan megőrizte - mint mondta, azt gondolta, néhány évtized múlva hasznosak lehetnek majd egy dokumentumfilmhez vagy a memoárjához. A streamingplatformok térnyerése azonban merőben új helyzetet teremtett - ráadásul a stúdió azzal, hogy csak a már leforgatott, de befejezetlen anyagokkal kell dolgozni, munkát adhat egy rakás, vizuális effektusokon dolgozó szakembernek, akik a koronavírus miatt immár hónapok óta nem dolgoznak.

Figyelmébe ajánljuk