A standupos és az operaénekes találkozása a művészmoziban

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Mikrofilm

Az Anette csak egy film a sok közül, ami nézhető lesz az Európai Art Mozi Napon november 14-én.

Hatodik alkalommal rendezik meg a művészmozik ünnepét, az Európai Art Mozi Napot az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt. A 37 csatlakozó ország 600 filmszínháza között Magyarország is ott van 25 művészmozival, így itthon is díjnyertes filmek és premier előtti vetítések várják az érdeklődőket.

Ott van például A Pont-Neuf szerelmesei és a Holy Motors rendezőjének, a kultikus Leos Carax-nak az új mozija, amely pont olyan zavarba ejtő és vizuálisan letaglózó, mint eddigi filmjei. Az Annette című musical-dráma megkapta a legjobb rendezés és a legjobb filmzene díját is Cannes-ban. Utóbbiért a legendás Sparks együttes felelős, de a szereposztás sem semmi: Adam Driver játssza a stand-upban utazó főhőst, aki beleszeret a Marion Cotillard alakította operaénekesbe. Kislányuk születik, de mindez csak a kezdet – Carax-nál pedig még tippelni sem érdemes, mi lesz a film vége.

Szintén A kategóriás filmfesztiválról, egészen pontosan Velencéből érkezik Az örökbeadás című olasz film, aminek rendezője, Uberto Pasolini annak idején producerként egészen Oscar-jelölésig vitte az angol munkások mulatságos kálváriáját és vetkőzését bemutató Alul semmit. A téma, azaz a partvonalon kívülre sodródott munkások maradtak, ezúttal azonban szívbemarkoló drámát készített: a főhős, John egyedülálló apa, akinek betegsége miatt csak néhány hónapja van hátra, ezért nekiindul, hogy új szülőket keressen gyermekének a halála utáni időkre.

Szintén nézhető majd Jussi Adler-Olsen Q-ügysztályának ötödik felvonása, a Hajtóvadászat című krimi. Ha már a díjaknál jártunk, említsük meg, hogy a rendező, Martin Zandvliet ugyancsak Oscar-jelöléig jutott annak idején egy kiváló háborús drámával, A homok alattal. A Mese a barátságról című vígjátékban Vincent Cassel és Bérénice Bejo bolondoznak: a film két francia házaspárt mutat be, amelynek egyik tagjáról kiderül, hogy titokban regényeket ír, a legújabb könyve pedig a bestsellerlisták élére jut. A siker hatására elindul a törleszkedés, a féltékenykedés, és megkérdőjelezik a barátság is.

Az Én vagyok a te embered című német romantikus sci-fi Berlinben Ezüst Medvét nyert; a műfaj legnagyobbjaihoz hasonlóan olyan kérdésekkel foglalkozik, mint hogy mi tesz minket emberré, vagy épp honnan erednek érzelmeink. A film főhőse egy múzeumi kutató, aki sajátos kísérletre vállalkozik: egy sármos, brit akcentussal beszélő humanoid robottal költözik össze, akinek egyetlen célja, hogy boldoggá tegye őt.

Természetesen magyar filmekben sem lesz hiány: a Legjobb tudomásom szerint azt mutatja be, hogyan rombolja szét nemcsak egy házaspár kapcsolatát, de egész jövőképüket is a szexuális erőszak. A főbb szerepekben Bodolai Balázs, Hámori Gabriella, Fenyő Iván és Borbély Alexandra látható. Digitálisan felújították Szomjas György 1981-es klasszikusát, a Kopaszkutyát, így még jobb minőségben szólhat a Kőbánya blues és a Hosszúlábú asszony. Szintén visszatér a vászonra Jankovics Marcell János vitéze.

További részletek és vetítési időpontok ezen a linken.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk