A varsói után a chicagói filmfesztiválon is díjazták Horvát Lili filmjét

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 24.

Mikrofilm

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre elnyerte a versenyprogram fődíját.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A zsűri indoklása szerint a film egyebek között a magával ragadó, lebilincselő szerelmi történetéért érdemelte ki az elismerést. A szerelemi történetben a rendező két idegsebész agyának, lelkének rejtelmein keresztül a szerelem, a megszállottság és az őrület között húzódó vékony határvonalakat vizsgálja – olvasható a tájékoztatóban.

Az indoklásban kiemelték Stork Natasa (címlapképünkön) "elragadó" játékát. Horvát Lili rendező a pénteki díjátadón azt mondta, reméli, hogy a chicagói fesztivál rangos díja segíti majd a filmet abban, hogy megtalálja útját az amerikai közönséghez.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben a valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Stork Natasa mellett Bodó Viktor a másik főszereplő. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik.  A film operatőre Maly Róbert volt.

Magyarországon szeptember 24. óta látható a mozikban a Felkészülés..., már több mint tizenötezren nézték meg.

Az amerikai mellett több más fesztiválon is díjazták a filmet: az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntette ki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a film főszereplőjét, Stork Natasát jutalmazták a legjobb színésznő díjával.

Horvát Lili rendezővel lapunk még szeptemberben készített interjút:

„Hogyan néz bele egy tükörbe"

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című második nagyjátékfilmjét a velencei és a torontói filmfesztivál programjába is beválogatták. Szerelem és képzelet erejéről, döntési helyzetekről, színészválasztásról és persze az SZFE ügyéről is beszélgettünk. „ Magyar Narancs: A Szerdai gyerek után a második nagyjátékfilmed is egy női fókuszú film.

Figyelmébe ajánljuk