Digitálisan megfiatalított Harrison Ford hasít majd az új Indiana Jonesban

  • narancs.hu
  • 2022. november 23.

Mikrofilm

A színész most 80 éves, az első Indy-kaland idején még 40 sem volt.

Jövő júniusban érkezik az Indiana Jones legújabb, immár ötödik epizódja. A világ legismertebb régészprofesszorát alakító Harrison Ford pedig már a nyolcadik X-et ünnepelte idén. A színész persze ezzel együtt is remek formában van, a rendező James Mangold és a Disney stúdió viszont azt szerették volna, hogy úgy találkozzunk ismét Indyvel, ahogy emlékszünk rá. Épp ezért digitálisan fiatalították meg Fordot.

Szerencsére csak a nyitójelenetről van szó, amely a hírek szerint 1944-ben játszódik, a harmadik (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag) és a negyedik (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága) epizód közötti időben. Mint Mangold egy interjúban elmagyarázta, azt szerette volna, hogy már a nyitóképeken elkapjon minket az eredeti, George Lucas-Steven Spielberg-féle trilógia nosztalgiahangulata. A film ezután ugrik a sztori jelenébe, 1969-be, a nézők tehát nem egyből az idősebb Indyvel találkoznak, így a rendező szerint még érzékelhetőbbé válik a korábbi idők kalandos hangulata. Fordot az első jelenet kedvéért körülbelül fele olyan idősnek fiatalították, a film többi részében pedig a 60-as éveiben járó Indy lesz a főszereplő, így „csak” 15-20 évet kell letagadnia a vásznon valódi korából. A digitális fiatalítást a Lucas által alapított Industrial Light & Magic cég végezte egy speciális szoftverrel, amely a forgatott anyagot a korábbi filmek felvételeivel montázsolta össze. Sikerült előbányászni Indy eredeti bőrdzsekijét is az új mozi kedvéért.

A film producere és a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy nagyon bizakodóan nyilatkozott a digitális fiatalítótechnikáról. Mint elmondta, olyannyira élethű lesz a látvány, hogy a nézők azt fogják hinni, a jeleneteket valójában 40 évvel ezelőtt forgatták. Ma már egyáltalán nem számítanak ritkának az ilyen számítógépes manipulációk, a különböző Star Wars-filmekben és sorozatokban például rendszeresen fiatalítanak meg, vagy idéznek meg korábbi karaktereket. Ezeknél azonban legtöbbször nagyon is kilóg a lóláb – csakúgy, mint Scorsese 160 millió dollárba kerülő gengszterfilmjénél, Az írnél, ahol a számítógéppel megfiatalított Robert De Niro borzolta a kedélyeket. „Ez az első alkalom amikor láttam és el is hittem” – erősködött Ford, aki szerint kicsit ijesztő volt az ifjú képmásával szembesülni. Mint elmondta, nem tudja, hogy működik a technika, de működik.

Az ötödik Indiana Jonesnak egyelőre még nincs hivatalos címe, az azonban tudható, hogy Ford mellett olyan színészek láthatóak majd benne, mint a Fleabaggel csúcsra jutó Phoebe Waller-Bridge, John Rhys-Davies, Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook, Thomas Kretschmann, Toby Jones és Antonio Banderas. Az eredeti trilógiát rendező Steven Spielberg ezúttal producerként tér vissza; a helyét átvevő, és a forgatókönyvet Jez és John-Henry Butterworth társaságába jegyző James Mangold olyan sikerekkel vált ismertté, mint a Börtönvonat Yumába, a Logan – Farkas és Az aszfalt királyai. Visszatér azonban a mozi legendás dallamait jegyző John Willliams. A filmet a tervek szerint jövő júniusban mutatják be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk