Elhunyt Max von Sydow

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 9.

Mikrofilm

A hetedik pecsét, Az ördögűző és a Star Wars is belefért a 90 éves svéd színész munkásságába.

90 évesen elhunyt Max von Sydow, az Oscar-díjra jelölt egyetlen svéd filmszínész.

Max von Sydow Ingmar Bergman számos filmjének főszerepét alakította. A hetedik pecsét főszerepét alakító színész életművében azonban művészfilmek mellett Az ördögűző, a Star Wars és a Trónok harca is megfért egymással.

A Párizsban vasárnap bekövetkezett halálának hírét francia felesége, Catherine Brelet producer közölte hétfőn a Paris Match című francia hetilap internetes oldalával. Mint írta, "megtört szívvel és végtelen szomorúsággal kell közölnünk a rendkívül fájdalmas hírt, hogy Max von Sydow 2020. március 8-án eltávozott".

A színész 1929. április 10-én született a svédországi Lundban értelmiségi családban; anyja tanár, apja etnológus volt. Tizenöt évesen barátaival színjátszó csoportot alakított, Strindberg- és Hjalmar Bergman-darabokat mutattak be.

Színi tanulmányai és színpadi alakításai után, a kisebb filmszerepeket követően az igazi áttörést Bergmannak köszönhette, aki rábízta A hetedik pecsét című filmje egyik főszerepét, a halállal párviadalra kelő kereszteslovag figuráját. Ezt követően csaknem tizenöt éven keresztül Bergman egyik állandó színésze lett, játszott többek között a Szűzforrás, az Úrvacsora, a Tükör által homályosan, a Szégyen, a Farkasok órája, valamint a Szenvedély című filmekben.

Nemzetközi filmes karrierje az 1970-es évek elején indult, az angolul, franciául és olaszul folyékonyan beszélő színész leggyakrabban Hollywoodban dolgozott, de feltűnt angol és olasz filmekben is. Emlékezetes alakítást nyújtott Az ördögűző, A keselyű három napja, a Menekülés a győzelembe, a Flash Gordon, a Hannah és nővérei, a Dredd bíró, az Ellenséges vizeken, a Csodás álmok jönnek, a Különvélemény című filmekben. Pályájának különlegessége, hogy a színészeknek ahhoz a szűk köréhez tartozik, akik eljátszották már Jézust (Minden idők legnagyobb története) és az ördögöt is (Hasznos holmik).

Az utóbbi évek filmterméséből kiemelkedik a Martin Scorsese rendezésében, Dennis Lehane művéből készült Viharsziget, Stephen Daldry filmje, a Rém hangosan és irtó közel. 2015-ben a Star Wars-sorozat Az ébredő Erő című részében Lor San Tekkát játszotta, és szerepet kapott Thomas Vinterberg 2018-as opuszában, a Kurszkban is.

Bár két Oscar-jelöléséből egyet sem sikerült díjra váltania, művészetéért számos rangos elismerést kapott, így egyebek között a Hódító Pelléért elnyerte a Bodil-díjat és az Európai Filmdíjat, 2006-ban a San Sebastián-i Filmfesztiválon életmű díjat kapott, 2017-ben a Los Angeles-i filmkritikusok szövetsége (LAFCA) ugyancsak életművéért ismerte el, 2012-ben pedig a francia Becsületrend lovagja lett.

Nyitókép: A hetedik pecsét című filmből. A keresztes lovagot játszó Max von Sydow (bal oldalon) sakkozik a halállal (Bengt Ekerot).

Figyelmébe ajánljuk