Sajátosan védekeznek az olasz mozik a koronavírus ellen – hiába

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 9.

Mikrofilm

Egyébként is, ki szereti, ha idegenek ünek mellé?

Ahogy a kínai koronavírus távoli, egzotikus fertőzésből világjárvánnyá alakult, lassan beszűrődött az élet valamennyi területére. Habár itthon még nem tombol a járvány, elővigyázatosságból rendezvényeket mondanak le miatta vagy épp évszázados egyházi szokásjogot korlátoznak. Itthon azonban egyelőre nincs hír arról, hogy a járvány a mozikra is hatással volna – külföldön viszont más a helyzet.

Kínában, ahonnan a vírus elindult, 70 ezer mozit zártak be, épp ezért számos nyugati filmet, így a Dolittle-t vagy az 1917-et be se mutatták az országban. Hasonló sors várhat a kifejezetten a kínai ízlésre szabott élőszereplős Mulanra, amely hosszú idő után a Disney első tetemesebb bukása is lehet. A következő mozis időszak egyik legjobban várt filmjének, a legújabb James Bondnak hónapokkal eltolták a bemutatóját. 34 éves történelme során először fújták le az austini SXSW fesztivált, amely hagyományosan a független- és egyéb filmek egyik legtrendibb eseménye. Korábban olyan filmek premierje volt itt, mint a Mi, a Túltolva, a Hang nélkül, vagy a Nyomd, bébi, nyomd. Leállt a következő Mission: Impossible és a The Amazing Race című valóságshow forgatása.

Hogy magukra a moziba járókra milyen hatással van a koronavírus-para, azt egyelőre nem tudni – az elmúlt napok legnagyobb bemutatója, a Pixar Előréje az elvárásoknak megfelelően vezeti a bevételi listákat, 40 milliós eredménye azonban csalódásra adhat okot. Beszédes az is, ha az idei számokat összehasonlítjuk a tavalyiakkal: ugyanezt az időszakot nézve az amerikai bevételek közel 50 százalékkal csökkentek. Azt azonban az elemzők sem tudják, a vírus-e a ludas a dologban.

Az Indiewire híradása szerint az olaszok egészen sajátos módszert alkalmaztak, hogy megállítsák a vírus terjedését, de azért a mozibevételekről se mondjanak le teljesen: elrendelték, hogy április 3-ig a nézők minden moziban meg kell tartsák a három szék távolságot egymás között. A mozik körülbelül felét már e határozat előtt bezárták.

Az intézkedés azt jelentette, hogy a mozik továbbra is működhetnek, csak épp 30 százalékos kapacitással. Azt azonban nem tisztázták egyértelműen, hogyan biztosítják az előírások betartását – sőt abban sem volt egyetértés, a korlátozások az együtt érkező párokra és családokra is érvényesek-e. Egy Pisaban található mozi biztos, ami biztos, felkészült: háttámlákra ragasztott cetlikkel várták a nézőket.

Vasárnap aztán az elharapódzó fertőzések miatt a kormányzat minden mozit bezáratott, egyelőre április 3-ig, így a háromszékes szabály is értelmét vesztette. Habár Amerikában még nem biztosak benne, hogy a koronavírus okozza a bevételkiesést, Olaszországban nincs ilyen jellegű kétely: a március 5-ig hétvége minden idők leggyengébbje volt box office szempontból: mindössze 500 ezer dollár értékben váltottak jegyet az emberek.

Figyelmébe ajánljuk