Hamis tündérmese: kiakadt a volt NFL-játékos, akinek életéről A szív bajnokai címmel készült film

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 16.

Mikrofilm

Sandra Bullock Oscar-díjas mozija talán mégsem olyan csodás, felemelő történet: Michael Oher szerint az őt örökbe fogadó család nem adoptálta, hanem egyszerűen tőrbe csalta.

2009-et írunk, amikor a tengerentúlon november végén mozikba kerül A szív bajnokai. John Lee Hancock inspiráló drámája Michael Lewis 2006-ban megjelent könyvét adaptálta vászonra, főhőse pedig egy Michael Oher nevű fekete srác, aki anyja drogfüggősége miatt nevelőszülőkhöz kerül, azonban állandóan visszaszökik otthonába. Hamarosan felfedezik, hogy hatalmas termete miatt remek amerikaifutball-játékos válhatna belőle – emellett pedig a szerencse is rá mosolyog, hiszen összebarátkozik egy jómódú családból származó kisfiúval, SJ-vel, akinek a szülei végül őt is örökbe fogadják. A Tuohy család nemcsak biztos háttért nyújt számára, de megtanítják újra bízni az emberekben. Végül nemcsak hogy nem kallódik el, de 2009-ben leigazolja egy NFL-csapat.

A film mindössze 29 millió dollárból készült, azonban már a bemutatója hétvégéjén 34,5 milliót szedett össze. Világszinten 300 millió dollár felett zárt, amivel a mai napig a legsikeresebb amerikaifocis mozinak számít. A kritikusok ugyan nem voltak annyira elragadtatva a filmtől mint a közönség, de azért tisztességes fogadtatásban részesült: a Michaelt örökbefogadó anyát, azaz Leigh Anne Tuohy-t alakító Sandra Bullock játékát pedig mindenki dicsérte. A szív bajnokait végül a legjobb film és a legjobb női alakítás Oscarjára is jelölték, utóbbit Sandra Bullock simán be is húzta.

Mindez túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen – a legfrissebb hírek szerint pedig pontosan ez a helyzet. A most 37 éves Oher ugyanis egy 14 oldalas kérelmet nyújtott be, amely szerint a Tuohy család soha nem is adoptálta őt jogilag, inkább csak rávették, hogy 18 évesen a gyámságuk alá kerüljön és engedje át az üzletkötés jogát nekik. A világsikert arató A szív bajnokaiból Tuohy-k szép vagyonra tettek szert: a szülők és két gyerekük egyenként 225 ezer dollárt kaptak, plusz részesedést a film bevételeiből. Maga Oher azonban állítása szerint semmilyen fizettségben nem részesült: hiába nevezték ugyanis adoptált fiuknak, a gyámság hivatalosan nem jelentett családi kapcsolatot, épp ezért úgy érzi, csak kihasználták. Tuohy-éknak a felemelő történet elég jövedelmező volt: nemcsak könyv és film született belőle, de egy alapítványt és létrehoztak, Leigh Anne pedig íróként és motivációs előadóként is sikeressé vált.

Keresetével Oher azt szeretné, hogy vessenek véget a gyámságnak, tiltsák el a Tuohy családot attól, hogy felhasználhassák nevét és történetét, emellett pedig részesedést követel abból a pénzből, amit a család az ő nevével keresett.

Oher az amerikai fociban sikeres lett: pozíciójában (offensive tackle, támadó szerelőjátékos) az NFL egyik legjobbjává vált, 2013-ban pedig a Baltimore Ravens tagjaként Super Bowlt is nyert. 2017-ben vonult vissza a sporttól, 2011-ben azonban maga is megírta saját történetét I Beat the Odds című életrajzában. Eszerint a Tuohy család annak idején azt mondta neki, hogy a gyámság gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mintha örökbefogadták volna – mint utólag kiderült, ez mégsem teljesen igaz. Állítólag 2007-ben Tuhoy-éktól függetlenül eladta élettörténetének jogait a 20th Century Fox stúdiónak, de ezért semmilyen fizettséget nem kapott, utólag pedig azt nyilatkozta, nem is emlékszik arra, hogy bármit aláírt volna. Mindenestre mikor a Tuohy család megkötötte a filmes bizniszt, más ügynök képviselte őket, mint Ohert; a sportoló ügynöke ugyanis az a Debra Branan volt, aki a család közeli barátjának számított, és ő intézte el például a fiú gyámságát is annak idején. Az egykori focista többször is hangot adott annak, mennyire elégedetlen a filmmel és főleg azzal, hogy lassúnak és mentálisan korlátoltnak ábrázolták benne. Szerinte emiatt sokan az NFL-ben is azt gondolták róla, hogy unintelligens. Oher múlt héten jelentette meg harmadik könyvét, ismét egy életrajzot, amiben így fogalmazott: „Annyi minden született A szív bajnokaiból, amiért hálás vagyok – épp ezért tűnhet sokkolónak, hogy a sztori körüli élményeimből az elmúlt 14 év legmélyebb fájdalmai és bánatai fakadnak.”

A Tuohy család már reagált is Oher vádjaira: „Le vagyunk sújtva. Dühítő, hogy valaki azt gondolja, bármelyik gyermekünkből pénzt akarunk csinálni. De 37 évesen is szeretni fogjuk Michaelt éppúgy, ahogy 16 évesen is szerettük” – fogalmaztak. Tagadták azt is, hogy a filmből meggazdagodtak volna: szerintük egyedül a könyvet szerző Michael Lewis adta oda nekik saját jogdíja felét, amiből minden családtag, Ohert is beelérve ugyanannyit kapott: fejenként 14 ezer dollárt. Állításuk szerint azért fogadták gyámságuk alá a fiút, mert 18 évesen nem tudták már adoptálni, és ez szolgálta leginkább karrierjét is – de ha Ohernek ez az akarata, akkor véget vetnek ennek is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk