Így fest majd Bradley Cooper Leonard Bernsteinként

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 16.

Mikrofilm

A legendás zeneszerző életéről szóló film a Netflixre érkezik.

Bradley Cooper az elmúlt években szorgos munkával 9 Oscar-jelölést harcolt ki magának, nyernie azonban még egyszer sem sikerült. Mindezzel messze elmarad a 17 díjra jelölt, de soha sem nyerő Greg P. Russell hangmérnöktől, de a 14-szeres jelölt Dianne Warren énekestől és a 12-szer nominált Federico Fellinitől is. A színészek között szintén csak a futottak még kategóriába tartozik az egyaránt 8-8 Oscarra jelölt, de egyszer sem nyerő Glenn Close és Peter O’Toole mögött (utóbbi legalább 2003-ban egy tiszteletbeli Oscart kapott). Cooper színészi kategóriákban ugyanis „csak” négy díjra jelölték – az utóbbi években egyre inkább a produceri és rendezői munkára koncentrált, Csillag születik című 2018-as moziját a szakma és a közönség is imádta.

Következő filmjével Cooper szintén marad a zenei színtéren: Leonard Bernstein zeneszerző életét adaptálja vászonra. A főszerepet szintén maga Cooper alakítja, partnere pedig ezúttal a két Oscarra jelölt Carey Mulligan lesz: ő játssza Felicia Montealegrét, egy Costa Rica-i színésznőt és aktivistát, aki 1951-ben ment hozzá Bernsteinhez és egészen 1978-as haláláig mellette maradt, annak ellenére, hogy a zeneszerző meleg volt és több férfival is viszonyt folytatott. A most kiadott előzetes azt sugallja, a Maestro az ő eddig kevésbé ismert alakját helyezi majd a fókuszba.

A Maestro harminc évet ölel majd fel Bernstein életéből, amelybe számtalan világhírű film és olyan Broadway-sikerek is beleférnek, mint például a West Side Story, amit két éve kapott egy újabb filmes remake-et Steven Spielberg rendezésében. Eredetileg a Maestrót is Spielberg rendezte volna, azonban annyira lenyűgözte a Csillag születik egy korai verziója, hogy átengedte a rendezői széket Coopernek, hogy ő maga a West Side Story-ra tudjon koncentrálni. A forgatókönyvet Cooper és a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas írója, Josh Singer jegyzik.

Cooper nemrég a Tár kapcsán beszélgetett Cate Blanchette-tel, amikor bevallotta: ez volt élete egyik legnagyobb kihívása. „Olyan szintű tiszteletet érzek a pódium és aziránt a világ iránt, hogy ez volt az egyik legrémisztőbb dolog, amiben valaha részem volt. Annyira furcsa – nem tudom, te tapasztaltad-e – , hogy az emberek az elmúlt öt évben olyanokat mindtak, hogy »Mit is csinál egyáltalán a karmester? Nem csak fent áll a színpadon és mutogat?’«És a válaszom, hogy az egyik legnehezebb dolgot csinálnák, amit csak csinálni lehet. Hihetetlen” – fogalmazott.

A film premierje a Velencei Filmfesztiválon lesz szeptemberben, azaz a Maestro egyenesen a díjszezonra érkezik. A Netflixen várhatóan december 20. után válik elérhetővé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk