Mikor láthatjuk végre Röhrig Géza Jézusát Terrence Malick új filmjében?

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 15.

Mikrofilm

2019 óta zajlik a The way of the wind utómunkája, a rendező mégsem csügged.

Terrence Malick utolsó játékfilmje a 2019-es Egy rejtett élet volt. A nácik ellen kiálló osztrák Franz Jägerstätterről szóló háromórás eposzt többek között Arany Pálmára is jelölték. Ha nem is közelítette meg Az őrület határán vagy Az élet fája sikerét, mindenképpen jobban fogadták, mint a rendező olyan közelmúltbeli filmjeit, mint a To the wonder, a Kupák lovagja, vagy a Daltól dalig. Nem csoda tehát, ha a rajongók ismét lelkesedni kezdtek Malick után, aki hamar bele is vágott legújabb projektjébe: The way of the wind címmel epikus bibliai filmet forgatott, amely Jézus Krisztus életének egyes epizódjait gondolja újra. Jézust a Saul fiával befutott magyar Röhrig Géza, Sátánt pedig az Oscar-díjas Mark Rylance (Kémek hídja) alakította. A forgatás 2019-ben be is fejeződött – azóta azonban nincs hír róla.

Az elmúlt négy évben számtalanszor felröppent, hogy a következő fesztiválszezonban végre mozikba kerülhet az új eposz, de ez eddig nem történt meg. Mindezek után joggal gondolhattuk, hogy a folyamat elakadt, Malick esetleg már nem is foglalkozik a filmmel és inkább valami másra koncentrál. Egy friss interjúból azonban kiderül, hogy ez nincs így: Alex Boden producer azt nyilatkozta, hogy a rendező továbbra is serényen dolgozik rajta. „A munka a vágószobában zajlik, a forgatások pedig már befejeződtek. Elképesztő a szereposztás, ez is egy olyan Terrence Malick-projekt, amiben a felvételek több országban zajlottak. Produkciós szempontból fantasztikus, amit véghez vittünk. Terry nagyon elégedett azzal, amin dolgozik, de egyelőre nincs bejelentenivalónk” – utalt a producer arra, hogy továbbra sem tudni, mikor kerül a közönség elé a film.

Malick régóta perfekcionizmusáról ismert – Az élet fája bemutattójakor például üzenetet küldött a mozigépészeknek, ügyeljenek, hogy a megfelelő képarányban vetítsék a filmet –, így könnyen lehet, hogy a tökéletesség jegyében pepecsel annyit a vágással. Ha ez olyan mesterművet eredményet, mint Az élet fája, vagy épp a Mennyei napok, akkor nagyon is megéri várni rá. Mark Rylance épp a magyar RTL-nek nyilatkozva mondta el: reméli, hogy a rendező egyszer végre be is fejezi a filmet. „Szerintem ez inkább jó jel. Olyan ez, mint egy üveg bornál, vagy whiskey-nél; idővel csak jobb lesz. Terrence sem siet el semmit, nagyon fontos történet ez a számára” – fogalmazott. Az interjúban saját szerepéről is elejtett pár szót: „Ott álltam, mint Sátán, a fejemben 28 oldalnyi monológgal, míg Krisztus alig szólt egy szót is. Az idő nagy részében Sátánként kísértem Krisztust, ez nem az a helyzet, amikor sok mindenről lehet beszélgetni. A forgatásokon nincs idő próbálni, szóval ez nem a nagy csevejek ideje. Olyan ez, mint mikor a bokszoló már csak arra koncentrál, hogy a ringbe szálljon.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk