Ki hitte volna: épp a kínaiaknak nem tetszik az új, élőszereplős Mulan

  • Szabó Ádám
  • 2019. július 13.

Mikrofilm

Hogy is képzelte ezt Hollywood?

A Disney-vonaton úgy tűnik, nincs fék: az Alice Csodaországban, A szépség és a szörnyeteg vagy épp A dzsungel könyve élőszereplős remake-jei akkora sikert arattak, hogy jó pár évig egészen biztosan futószalagon érkeznek majd a klasszikus mesék modern feldolgozásai. A stúdiót az sem zavarja, ha néha a folyamat közben belefut egy-egy kisebb pofonba. A Dumbo például várakozások alatt teljesített, egy hónapra rá azonban már érkezett is az Aladdin, hogy megmentse a mundér becsületét; a napokban debütáló Az oroszlánkirálytól pedig

a fejesek még nagyobb kaszálást várnak.

Közben pedig máris felkészül a következő delikvens, az 1998-as Mulan újragondolása, ami jövő márciusban érkezik a mozikba. A marketinggépezetet már be is röffentették: itt az első hivatalos előzetes, amit pár nap alatt több mint 22 millióan néztek meg.

Disney's Mulan - Official Teaser

When the Emperor of China issues a decree that one man per family must serve in the Imperial Army to defend the country from Northern invaders, Hua Mulan, the eldest daughter of an honored warrior, steps in to take the place of her ailing father.

A trailer azonban nem mindenhol aratott osztatlan sikert: Kínában kritikák kereszttüzébe került a film, amiért pontatlanságok szerepelnek benne az ország történelmével és kultúrájával kapcsolatban. A remake az eredeti filmhez hasonlóan egy legendás kínai harcos, Hua Mulan történetét eleveníti fel, aki az ország északi részén született az 5. században, amikor Kínát a hunok ostromolták. Mulan férfinak öltözve, titokban bevonul az idős apja helyett, hogy a család becsülete mellett az ősi birodalmat is megvédje.

Az előzetesben láthatjuk Mulant és családját, amint egy kör alakú, ún. tulou házban élnek – ez a típusú épület azonban inkább a délen, a part menti Fucsien tartományban élő hakkákra volt jellemző, mintsem az északi származású főhősre és családjára. Ráadásul ez a típusú épület csak egy évezreddel később terjedt el, mint amikor a sztori játszódik.

Az ehhez hasonló kritikák a kínai Twitterként ismert Weibón kezdtek el terjedni, ahol

felhasználók milliói elégedetlenkednek

azért, mert Hollywood tiszteletlenül leegyszerűsíti a kínai kultúrát és hagyományokat. „Csak azért, mert a tulou házak gyönyörűek, nem tehetik bele Mulant és a családját!” – szólt az egyik kritika. „Nem tisztelik eléggé az eltérő kultúrát, csak felhasználják annak elemeit a kényelem és a szépség kedvéért!” – hangzott el egy témában készült videóban.

A Mulant az új-zélandi Niki Caro rendező készíti, aki egy hasonló tematikájú filmmel futott be: a 2002-es A bálnalovasban egy fiatal maori lánynak kell megtörnie a hagyományt és családja élére állnia. Az új Disney-filmben a főszerepet a kínai Liu Yifei alakítja majd, a tervek szerint a mozi 2020 március 26-án érkezik a magyar mozikba.

Figyelmébe ajánljuk