Bukhatjuk az idehozott nagy amerikai filmek gyártását a vírus miatt

  • BM
  • 2020. március 13.

Mikrofilm

Külföldi szakemberek hazautaznak, a hazai munkálatok pedig leállnak. Persze a koronavírus miatt.

A Narancs.hu több forrásból úgy értesült, hogy a Magyarországon gyártott nemzetközi filmes produkciók, valamint nagy kereskedelmi csatornák sorozatainak forgatásai szünetelnek a koronavírus miatt.

Csütörtök reggel Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy péntektől az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából, ezért egyes Magyarországon dolgozó, de az országban élő filmesek még a tilalom életbe lépését megelőzően hazautaztak. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy a filmek teljesen leállnak, ugyanis bizonyos munkafolyamatokat (például a díszlettervezést) helyi vállalkozások látnak el, de értesüléseink szerint az Európa több országában (például Olaszországban és Franciaországban) életbe lépő szigorú intézkedéseknek is van hatása a munkálatokra.

Koronavírus: az USA 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából

A tilalom péntek éjféltől lép életbe. Az Egyesült Királyságból érkezőket nem érinti. Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében. A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Továbbá úgy tudjuk, hogy a nagy kereskedelmi csatornák egyes sorozatai és hazai filmek forgatásai is ideiglenesen leálltak. Beszéltünk egy hazai szakemberrel, aki a hét korábbi napjain forgatott, viszont csütörtökön már nem kellett dolgozni mennie, pedig eredetileg a hét hátralevő részében is forgattak volna a stábjával.

Évi 100 milliárd felett

Magyarországon az elmúlt években a filmgyártás komoly fellendülésnek indult, részben az óriási adókedvezményeknek, aminek köszönhetően a külföldi produkciók szívesen vetették meg a lábukat nálunk. A támogatási rendszer kidolgozásában részt vett az OrienTax Adótanácsadó Zrt., aminek partnerével, Radnai Károllyal a Portfolio készített interjút még decemberben.

Áder János és Arnold Schwarzenegger

Áder János és Arnold Schwarzenegger

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakértő azt mondta a gazdasági lapnak, hogy harmadik éve folyamatosan meghaladja a százmilliárd forintot a filmgyártásra költött összeg Magyarországon, amelynek 84 százaléka külföldről érkezik. 2018-ban 333 film gyártását regisztrálták 110,1 milliárd forint értékben, ebből költségvetési szempontból kiemelkedik az Arnold Schwarzenegger szereplésével készült Terminátor-film, amelyre átszámítva mintegy 16,9 milliárdot költöttek.

Magyarországon készült A Vaják (The Witcher) Netflix-sorozat is, ami minden idők legjobb debütálási számát hozta a streamingszolgálató számára. Négy hét alatt 76 millió háztartásban nézték meg, ami azt jelenti, hogy az előfizetők 46 százaléka kíváncsi volt rá – írta meg az Index.

Nem szabad megfeletkezni arról sem, hogy az elmúlt években több rangos díjat is bezsebeltek hazai alkotások: többek között két Oscar-díjat, egy Emmy-díjat és egy Aranymedve-díjat is ünnepelhetett az ország. Továbbá a Valami Amerika 3. része jegyeladási rekordott döntött 2018-ban: több mint 370 ezren voltak rá kíváncsiak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint, és a művészfilmek sem teljesítettek rosszul: a Napszáltára 27,4 ezren, a Testről és lélekrőlre 25,3 ezren, a Rubend Brandt, a gyűjtőre pedig 17,9 ezren voltak kíváncsiak.

Azt csak érdekességképpen tesszük hozzá, hogy a hazai mozikat működtető cég, a CinemaCity rést talált a kormány rendelkezésén, miszerint a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket nem lehet megtartani: a társaság úgy döntött, hogy a mozitermeibe pontosan 99 embert enged be.

Koronavírius: nem zárnak be a Cinema City mozijai, max. 99 néző mehet be

Egy adott előadásra maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet. Mint megírtuk, számos kulturális rendezvényt elhalasztanak, miután a kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet rendelt el és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.

Figyelmébe ajánljuk