rés a présen

„Közvetlenek és esendők”

Sárossi Bogáta, a Szemrevaló filmfesztivál egyik szervezője

  • rés a présen
  • 2019. október 12.

Mikrofilm

rés a présen: Az idén 8. alkalommal szervezi közösen a Goethe Intézet, a Svájci Nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum a Szemrevaló fesztivált. Hogyan indult annakidején?

Sárossi Bogáta: Korábban is volt német filmfesztivál a Goethe Intézet szervezésében, illetve az osztrák és svájci kollégák is szerveztek külön filmnapokat, filmheteket. Nyolc évvel ezelőtt azért fogtunk össze, mert úgy éreztük, hatékonyabban tudjuk a német nyelvű országok filmtermésére irányítani a közönség figyelmét. Bár a három országnak laikusok számára is érezhetően egymástól eltérő filmes irányzatai vannak, évről évre egyre több koprodukció születik.

rap: Melyek a német nyelvű film főbb trendjei?

SB: Az elmúlt években mindig volt egy blokkunk, és az idén is lesz, amely a velünk élő történelemre reflektál, a „folyamatos” múltról szól. A múlt megismerésének szándékában különösen eltökéltek ezek az országok, különösen Németország és Ausztria. Személyes kedvenceim azok a látszólag hétköznapi történetek, amelyek a közönség minden rétegéhez szólnak, 21. századi élethelyzetekre, társadalmi problémákra reflektálnak, és profin egyensúlyoznak a művészfilm és a közönségfilm határán.

rap: Mi vezérelt a Goethe Intézetbe és a fesztiválhoz?

SB: Tizennyolc éve dolgozom a Goethe Intézetben, szinte rögtön itt kezdtem az egyetem után, és nagyon örültem, hogy az akkori munkamegosztásnak megfelelően egyebek mellett a filmes terület is nekem jutott. Bár germanista voltam, sok órát hallgattam a filmesztétika szakon is, huszonévesen szinte minden estémet moziban töltöttem. Ez a rajongás azóta is megmaradt. Persze nagyon sok más feladatom is van a Goethe Intézetben, de még mindig a Szemrevaló a kedvenc projektem minden évben.

rap: Milyen lesz az idei válogatás?

SB: Összesen 18 film került be az idei fesztiválprogramba, regényfeldolgozások, társadalmi és politikai szatírák, dokumentumfilmek, szomorkás vígjátékok és az idén februárban elhunyt Bruno Ganzra is emlékezünk két nagy filmjével.

rap: Lesz nagy dobás?

SB: Nyitófilmünk, a német Kontroll nélkül egy kilencéves kislányról szól, aki nem tudja kezelni negatív érzelmeit, dühkitöréseivel saját magára és másokra is veszélyes. Az idei Berlinalén Ezüst Medvét nyert, és friss hír, hogy Németország ezt a filmet nevezi az Oscarra. A nyitóesten vendégünk lesz a kislány anyukáját alakító színésznő, Lisa Hagmeister. Ez a film a fesztivál után a mozikban is látható lesz majd. A svájci Zwingli című filmre, mely a nagy zürichi reformátor életéről szól, eljön a rendező, Stefan Haupt. A záróesten mindig egy osztrák filmet vetítünk: ezúttal ez A trafikos lesz, Robert Seethaler már magyarul is megjelent regényének feldolgozása. A történet Bécsben játszódik a nácik bevonulásának idején, s az egyik főszereplője az idős Freud – akit persze Bruno Ganz alakít. Ennek a filmnek a rendezője is vendégünk lesz a fesztiválon. És a titkos tippem a Bicska Maxi, mert arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, milyen film született volna a Koldusoperából, ha Brecht írhatta volna a forgatókönyvet – Maxit Tobias Moretti, Brechtet Lars Eidinger játssza, mindketten zseniálisak.

rap: Mikor és hol zajlik a rendezvény?

SB: Budapesten, szeptember 26. és október 6. között fut a Szemrevaló a nagyszerű csapattal rendelkező Művész moziban. Fontosnak tartjuk, hogy a vidéki nagyvárosokba is eljussanak a filmek, így október 7. és 13. között Szegeden a Belvárosi moziban, Pécsen az Apollóban és Debrecenben szintén az Apollóban is látható lesz egy szűkebb válogatás.

rap: Melyik filmben élnél szívesen?

SB: A Mit nekem boldogság című filmben olyan mindennapiak, közvetlenek és esendők a figurák, mint a saját barátaim és rokonaim. És a címe mottónak is elég jó, nem?

Neked ajánljuk