Visszatért merénylete helyszínére Donald Trump, Elon Musk is felszólalt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. október 6.

Külpol

A Tesla-vezér szerint nem mindennapos választás lesz egy hónap múlva, a szólásszabadság megóvásáról is szól majd. 

A Pennsylvania állam nyugati részén fekvő kisvárosban, Butlerben a becslések szerint több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze. A választási kampányesemény napra pontosan egy hónappal az elnökválasztás előtt, valamint 12 héttel azt követően tartották, hogy ugyanazon a helyen a 20 éves Thomas Matthew Crooks egy közeli épület tetejéről rálőtt a volt elnökre.

A július 13-i lövések eldördülésének időpontjában, 18 óra 11 perckor megemlékeztek az erőszakos cselekmény halálos áldozatáról, Corey Comperatore-ról, akinek családtagjai is ott voltak a választási gyűlésen.

Az elnökjelölt beszéde előtt többek között felszólalt JD Vance alelnökjelölt, Eric Trump, Donald Trump fia, valamint Elon Musk milliárdos üzletember. Ez utóbbi szavazásra buzdított minden résztvevőt, a közelgő választásokról pedig azt mondta, hogy nem egy mindennapos választás lesz, ami véleménye szerint a szólásszabadság megóvásáról is szól.

A szabadtéri politikai eseményt fokozott biztonsági intézkedések kísérték drónok, helikopterek és a Titkos Szolgálat mesterlövészeinek bevonásával. A volt elnök és elnökjelölt biztonságáért felelős Titkos Szolgálat ügynökeit, az állami és városi rendőrség erői segítették nagy létszámban, autós, motoros és lovas járőrök is szolgálatban voltak.

A kiemelt készenlétet részben az indokolta, hogy július 13-án a Titkos Szolgálat által is elismert hiányosságok voltak a gyűlés biztosításában, aminek nyomán nem tudták megakadályozni a lövések eldördülését. Akkor a halálos áldozaton kívül ketten súlyos sebesülést szenvedtek, míg Donald Trump a fülén sebesült meg könnyebben.

Pennsylvania állam a november 5-i elnökválasztás végeredménye szempontjából is meghatározó lehet, ahol rendkívül szoros eredményt várnak a szakemberek. A közvéleménykutatások fej-fej melletti verseny mutatnak Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt között.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk