Magyar Péter bojkottot hirdetett "a propaganda minden csápja ellen"

  • narancs.hu
  • 2024. október 5.

Belpol

A Tisza Párt elnöke a közmédia épületét a Nemzeti Hazugságok Házának nevezte el az általa meghirdetett szombati tüntetésen. Az MTVA Kunigunda úti épülete előtt mondott beszédében arra buzdította a résztvevőket, vegyék nyakukba az országot: tudassák az emberekkel, mely csatornák tartoznak a propagandához, segítsenek letölteni valódi újságok appjait – mutassák meg minél többeknek a valóságot. 

 

A Magyar Péter által beharangozott százezres létszám elmaradt, de több ezer ember gyűlt össze Óbudán, az MTVA Kunigunda úti székháza előtt. A legtöbben zászlókkal érkeztek a tüntetésre.  A hvg.hu  helyszíni tudósítója szerint Magyar Péter megpróbált bemenni a közmédia épületébe, ahová egyelőre nem engedték be, azt mondták neki, hogy majd a rendezvény után bemehet.

"Orbánok, takarodjatok!" – zúgott a közmédia előtt. Nem véletlen: Orbán Viktor mellett az utóbbi hetekben Orbán Balázs akasztotta ki nagyon a közvéleményt

 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Kezdésként egy összeállítást vetítettek, amelyben legendás MTVA-as műsorvezetőket állítottak kontrasztba a 2015 utáni propagandagyárral. Igaz, jegyzi meg a lap tudósítója,

a propaganda működéséből kizárólag a háborúpártizást és a magyarpéterezést láthattuk a filmben.

A kontraszt viszont így is kifejezetten erős a '90-es, kétezres évekhez képest. Más kérdés, hogy a felvillantott műsorvezetők nagyrésze még a kommunizmusban dolgozott a közmédiában – teszi hozzá a lap.

"De jó veletek!" – ordította Nagy Ervin színész a színpadon. Majd rákérdezett, hogy az egybegyűltek gyűlölik-e a propagandát. Hatalmas igen volt a válasz, zúgott a "nem félünk, nem félünk!" Nagy Ervin arról is beszélt, nagyon büszke arra, hogy ő bizony tiltólistás a közmédiában. Tiltólistára azért egy egész nemzetet nem lehet tenni, ugye?! – tette fel a költői kérdést. Nagy Orbánban nagyot csalódott, azt mondta, elárulta az eszmét, amiben hitt korábban.

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

"Alulbecsültem a propaganda erejét" – magyarázta Nagy. Azt mondta,

nagyon sok színész, művész még kijönni is fél egy kormányellenes tüntetésre.

Szerinte a polip csápja mindenhová elfér, rengetegen félnek, Rogán Antal mindenkit el tud érni ebben az országban. Nagy azt ordította, hogy ő ezellen fog küzdeni. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

"Van egy üveg Gönczi barackpálinkám arra, hogy ezt az M1 nem adja élőben" – mondja Bruti. Igaza van, valóban nem. Szerinte azért nem, mert félnek. Félnek beengedni az igazi szakembereket, elemzőket, ellenzéki politikusokat. Utóbbit nem csodálja, hiszen Magyar, amikor bent volt... "hallod, a csávó levegőt sem vett!" A műsorvezető Bruti szerint csak pislogott, mint "Bese atya, amikor rászedték." "Mi most itt nagyon nem passzolunk, gyerekek" - mondta. 

 
Bruti a színpadon
Fotó: Palágyi Barbara
 

"Köszönjük a rabszolgák nevében" – Bruti szerint ezt mondta neki az MTVA-nál pár éve egy nő, amikor szerepelt a köztévében. Azt azonban tudni véli, hogy a legtöbben nem szívesen dolgoznak itt. De akik igen, azoknak már este, lefekvés után össze-összeszorul a gyomruk. Ott komoly görcs lehet, akkora, mint ami nekünk lenne, ha néznénk a híradójukat. Ezek az emberek tudják, hogy ennek egyszer vége lesz és nincs média, ami majd alkalmazná őket – magyarázta. Ezek az emberek szerinte ragaszkodni fognak ehhez. 

Tájékozódjatok a szabad sajtóból!" 

– szólította fel közönségét a humorista. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Majd Péter Petra bejátszatta a közmédia műsorát, ahol éppen reklám ment, de aztán sem volt szó az épület előtti tüntetésről. Ennél valamivel  izgalmasabb volt, írja a lap, hogy bekapcsolták a külföldi Tisza-szimpatizánsokat. Szerintük is fontos a szabad sajtó, ők is arra kérnek mindenkit, hogy ne féljenek. 

 
Fotó: Palágyi Barbara

Helyszíni jelentések szerint sokan próbálnak meg a Bojtár utca felől a tüntetésre menni, de azt a részt lezárták, ami miatt nagyot kell kerülni.

Majd Nagy Bandó András lépett a színpadra. "Ervin nekem azt mondta, élőben leszek az M1-en. De sehol egy kamera" – kezdte a humorista. Azt mondta, örül, hogy eljött, örül, hogy a feketelistások közé tartozik, de olyannyira, hogy a gyermekeknek szánt verses műsorát is lemondták egyszer. "Gyerekbarát kormány" – jegyezte meg. 

 
Nagy Bandó András
Fotó: Palágyi Barbara
 

Nem hitte, hogy 77 évesen azért kell tüntetnie, amit 42 évesen már elért. Az átkos előtti átkosban úgy állt ki ide, hogy beléptetőkártyák voltak. Most olyan szabad a köztévé, hogy elég, ha a belépő mikrofonállványok kinyújtják a nyelvüket, és a biztonságiak ellenőrzik, hogy a rajta lévő váladék egyezik-e azzal, amit a miniszterelnök előző nap ebédelt. 

Ennek ellenére még mindig sok politológus autokráciának nevezi a diktatúrát. Szerinte elaludtak, így ébresztőt vezényelt nekik. Ő is és a tömeg is. Szerinte attól, hogy időnként papírdarabokat dobálnak, nem lesz demokrácia. Akkor lesz az, ha a Tiszáról élőben tudósít a Duna tévé. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Nagy Bandó azt mondta, nagyon tetszett, amikor a közmédia utánajárt a rohadó lélegeztetőgépeknek, majd rákérdeztek, mennyit keresett rajta a külügy és pénzéhes társai. Sőt, az is bejött neki, amikor kinyomozták, ki engedélyezte, hogy ledarálják a dokumentumokat. Örül annak is, hogy az oknyomozóik ott szimatolnak Hatvanpusztán, ahogy annak is, hogy megizzasztották Orbán Balázst, aki '56-ból kiindulva inkább lefeküdne az oroszok előtt... Itt megakadt a beszéde, egyszerre zúgott a mocskos Fidesz és a hazaárulók. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Azt mondta, reméli, "egyszer csak elmennek" az oroszok. Lassan másodszor is ezt kell majd remélnünk. Zúg a ruszkik haza. 

Annyi pénzért, amennyiért megvásároltak titeket, már igazat is mondhatnátok"

– jelentette ki Nagy Bandó.

Erdélyben a kormány pénzzel akar befolyást szerezni, közben Magyarországon nyomor van, elnyomják a sajtót, a civileket – mondta egy erdélyi színművész, aki szerint most jött el az idő, hogy kiálljunk a magyarságért. Az erdélyieket is évek óta átverik Orbán szócsövei. Amit a tévében láttok, az nem a valóság, hanem a NER hazugságai - mondta. Azt kérte, ne dőljenek be a hazugságoknak, mert az egykor szabad erdélyi sajtó mára Orbán szolgája. Ha most nem lépünk, elveszíthetjük a jövőnket - magyarázta. Itt az ideje bátran kiállni, engedni, hogy áradjon a Tisza, egészen a Duna, de az Olt és a Maros partjaira is. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

A tüntetésen Márki-Zay Péter is feltűnt.

A 444 által készített "Öt lecke a valóság felszámolásáról" című filmből is bejátszottak egy részt, amely azt mutatja be, hogyan működik a közmédia. A filmben hosszan beszélt Rostoványi András, aki mára a Népszava újságírója arról, hogy hogyan utasították őket arra, hogy konkrétan fake newst gyártsanak. Oroszországról nem lehetett negatívat mondani. Egy másik újságíró arról beszélt, hogy van egy telefon, akinek nem tudni, ki van a másik végén, de sejteni lehet. Elmondták, hogy brüsszelezni, migránsozni kell. 

Majd Panyi Szabolcs oknyomozó beszélt arról, hogy egy közeli kollégáját próbálták beszervezni a titkosszolgálatok. Panyi telefonját egy katonai kiberfegyverrel figyelték meg. Ez volt a Pegasus. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Incze Zsuzsa, a Csellengők szerkesztője lépett ezután a színpadra. 1994-ben indulta a műsoruk, 21 éven keresztül látható volt a közmédiában a műsor, mely eltűnt gyermekeket, felnőtteket hívott haza. Azt mondta, úgy érezte, dolga van az elkallódott emberekkel, de ez tanította meg arra is, hogy hazatérve megölelje a gyermekeit. Érthetetlen volt számára, amikor 2015-ben kivégezték a műsort. A magyar televízió számára szerinte nem fontosak a gyermekek, az egyszülős családok, a hajléktalanok. Nem fontos, hogy segítsenek nekik. Felelősség terheli a közmédiát azért, mert nem teszi meg a dolgát mindezzel kapcsolatban – mondta Incze. 

 
Incze Zsuzsa
Fotó: Palágyi Barbara
 

Majd Magyar Péter jelent meg a színpadon, de csak felkonferált, ráadásul Hadházy Ákost.

"Ezt hagyjuk" – intette le Hadházy a nevét kiabálókat. Nem fog arról beszélni, mi a baj a propagandákkal, ezt megígérte. Én csak egy vidéki állatorvos vagyok, a kutyáknak nem kellett szónokolni. Nem vagyok színész, lelkipásztor, vagy ügyvéd sem - mondta magáról. Beszélt arról a férfiról, aki kiszúrta Novák Katalin kegyelmi ügyét. Reméli, hogy ő is kint van a tüntetésen, tapsot kért neki, hiszen nélküle feltehetően egyikük sem lenne kint ma a Kunigundán.

 
Hadházy Ákos
 Fotó: Palágyi Barbara 

 

Ezután Magyar Péter lépett színpadra, "elfogyott a türelem, eljött a szembenézés órája", fogalmazott,  a tömeg pedig dübörögte, hogy elég volt. 

 
Magyar Péter
Fotó: Palágyi Barbara
 

Magyar szerint a sajtó lehet a szabadság és a demokrácia, de lehet egyben az elnyomás és a diktatúra jelképe is. Így nem véletlen, hogy a márciusi ifjak először Landerer nyomdájához mentek, az sem, hogy '56-ban is a rádió épületéhez vonultak. 

A média a negyedik hatalmi ág, ezt mindannyian tudjuk. A hatalmat pedig lehet az emberek javára használni, de vissza is lehet vele élni - mondta. Szerinte még a kádári diktatúrában is figyeltek arra, hogy a közszolgálati média érdekes dolgokat tanítson az embereknek. Sorolja ezeket, mire a tömeg ujjong. 

 

Szerinte

még a Kádár-rendszerben érezték, hogy a cenzúra mellett is szükség van minőségi műsorokra.

Költői kérdésként tette fel, hogy hogy lehet az, hogy a sajtószabadságért, független országért harcoló Orbán odáig jutott, hogy az ő propagandagyára kínai és orosz nyelven is sorolja a hazugságot. A közmédia szerinte olyan távol van a közszolgálatiságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Semmi nem hangzik el benne, amit ne a karmelitából írtak volna meg. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Magyar egyenesen Orbántól kérdezte, hogy hogy lehet, hogy őt nem hívták meg 218 napig ide. Felsorolta, hogy Orbánnak külön szeánsza van a közmédiában, előre kapja a kérdéseket, előre legyártja a válaszokat. 

"Megafon, Alapjogokért, 21. század intézet – okádják a szennyet, miközben fizikailag akadályozzák azt, hogy a más elveket valló politikusok bejussanak Mordorba" – magyarázta. Magyar szerint

még a kádári közmédia sem merte megcsinálni, hogy ne adja '89-ben Orbán beszédét.

Még Gyurcsány médiája is közvetítette 2006-ot. Hogy merik azt megtenni, hogy elhallgattatják honfitársaikat?! – tette fel a kérdést.

"Folyamatos félelemben és bizonytalanságban tartani mindenkit, majd a kreált fenyegetésekre bölcs vezetőként megoldást hozni, eközben elhallgatni mindent, ami az emberek életét érinti" – mondta Magyar. Majd feltette a kérdést: miért nem beszél Orbán a 400 forint feletti euróról, a 19 ezer milliárdról 55 ezer milliárdra duzzasztott államadósságról, a MÁV elenyésző karbantartási pénzeiről, a propagandaminisztériumról, miközben az oktatásnak, egészségügynek és a környezetvédelemnek nem jut minisztérium. 

Milliárdok mennek hazug hirdetésekre, az oktatás mégis szétesik, a tanárok elhagyják a pályát, hogy eltartsák családjukat. A kórházakban ott a propagandalap, de fertőtlenítő nincs - magyarázta. Azt is mondta, hogy a közmédia nem beszél arról, hogy az állam Tiborcztól vett 650 milliárdért irodákat. Miért nem hallanak erről a közmédiából? Beszélt arról is, hogy Orbán apja gazdagodik a Budapest-Belgrádból is, de külön kiemelte Hatvanpusztát, sőt, Schmidt Mária adriai kastélyát is. 

 

 
Magyar Péter Kunigunda út
Fotó: Palágyi Barbara
 

Miért nem néz a mélyszegénységben élők szemébe? Miért hazudik 6%-os gazdasági növekedésről miközben stagnál a gazdaság és 10%-al zuhan az ipari termelés? Miért nem számol be arról, hogy a maga fizetés 6,5 millió forint? Miközben a közszolgáltatásban dolgozók éhbéren kénytelenek tengődni. Miniszterelnök úr, elég volt, elég volt - kiabálta Magyar. 

"Hallod-e, te Papp Dániel, a propagandagyár hírhamisító vezérigazgatója?! Gyere ki és nézz a magyarok szemébe!"– mondta Magyar, mire hosszan zúgott, hogy "gyere ki!". Mondd el, ki tartja a kapcsolatot a karmelitával, ki vesz részt Rogán eligazításain, hogy hány embert rúgtatok ki, mert nem akart asszisztálni a néphülyítéshez. Papp Dániel, követelem, hogy közvetítsétek élőben, vagy adjátok le vágatlanul az MTVA előtt valaha tartott legnagyobb demonstrációról! - harsogta Magyar. 

"A magyar emberek millióinak nevében követelem, hogy tedd lehetővé, hogy a tüntetés végén élő adásban szólhassak a magyarokhoz, és beolvashassam a 16 pontomat. És ne bújj Pintér Sándor cége mögé. Ne félj, Papp Dániel, mi nem félünk! Gyere ki!"  ordította a Tisza elnöke. 

"Hozzuk ki!" – üvölti a tömeg. "Gyere ki, vagy kihoznak" – kontrázik Magyar. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

"Tv2, HírTv, Magyar Nemzet, Origo, Mandiner, Index, Megafon – nem elég a közmédia megtisztítás" – magyarázta Magyar, miközben fáklyákat osztanak ki a tömegben. Ezeket a cégeket közpénzből fújják szerinte, kulcs, hogy az NMHH élén változás legyen, változzanak a sajtóra vonatkozó jogszabályok, legyen következménye annak, ha egy orgánumot rendszeresen elítélnek. Magyar azt mondja, több mint ötven helyreigazítási pert nyert, de mindhiába, ezek az eljárások nem fogják visszatartani a propagandát, nap mint nap egyre több vádat fognak kitalálni. 

Magyar bojkottra szólította fel a résztvevőket "a propaganda minden csápja ellen.  Ne nézzék, ne olvassák a propaganda termékeit!". "Nem nézzük!" – harsog rá a kórus. Arra kért minden embert, hogy csatlakozzon ehhez a bojkotthoz. A közmédia épületét a Nemzeti Hazugságok Házának nevezte, majd azt mondta: "vegyétek nyakatokba az országot", beszéljen mindenki az ismerőseivel és másokkal és mutassák meg nekik a valóságot. És azt is, hogy mely csatornák tartoznak a propagandához. Segítsenek letölteni valódi újságok appjait, hogy több helyre jusson el a valóság. Arra kérte a Tisza tagjait, aktivizálják magukat, jusson el mindenhova a Tisza hangja. 

Magyar Péter aztán bement az MTVA épületébe, de hamar ki is jött, mint elmondta, arról tájékoztatták, hogy nincs joga belépni az épületbe és kezébe nyomták, hogy az MTVA beszámol a tüntetésről, illetve várja a műsoraiba az ellenzéket.

Kiragasztotta 16 pontját a közmédia épületére, majd fel is olvasta azt:

szüntessék meg a propagandát, állítsák vissza a közmédiát, váltsák le Papp Dániel vezérigazgatót, szedjék rendben a 140 milliárdból fenntartott intézmény költségvetését, szüntessék meg a pazarlást, állítsák vissza az önálló, független Magyar Távirati Irodát, rúgják ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőit, szakmai alapon válasszanak a helyükre újakat, állítsák vissza a közmédia feletti paritásos politikai felügyeletet, a pártok képviselőit a legutóbbi országos választási eredmények arányában, azonos feltételekkel hívják a közmédiába, ne listázzák és ne tiltsák le a politikailag és világnézetileg másképp gondolkodókat, szüntessék meg a propagandaminisztériumot, állítsák le a propaganda finanszírozását, legyen annak következménye, ha egy sajtóterméket folyamatosan helyreigazítások közlésére kötelez a bíróság,

szüntessék be az orosz és kínai propagandát is a sportműsorokba ékelő „Hírek egy percben” műsort, állítsák vissza a közmédia regionális stúdióit, legyen független a hírszerkesztés a „karmelita palotától”,

mutassák be a kultúra minden területét ideológiától és politikai hovatartozástól függetlenül, legyen a közmédia független, korrekt, szakmailag igényes, nyújtson valódi tájékoztatást.

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Záró meglepetésként konfettieső hullott a közmédiára, miközben zúg a "mocskos Fidesz".

 
Fotó: Palágyi Barbara

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk