Visszaváltható palackot, dobozt guberálni tilos

  • narancs.hu
  • 2024. október 5.

Belpol

Mert ami az utcai kukába került, az már a Mohu tulajdona.

Elvileg nagyon meg lehet büntetni azokat az embereket, akik a szemetesből kiszedik és gyűjtik a betétdíjas palackokat – derítette ki a Dívány.

A portál írása arról szól, egyre többen próbálnak megélni abból, hogy a kukákba került betétdíjas, ötven forintot érő műanyag palackokat és alumínium dobozokat kiszedik, összegyűjtik és visszaváltják. Ezzel egy nap alatt akár tízezer forintot is össze lehet szedni. Neve is lett ennek a tevékenységnek: flakonozás.

Ez azonban szabálysértés, mert – mint a lap az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) megtudta –, „a gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül”. Márpedig „ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül” – vezette le az ORFK.

Tehát ha „a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul”.

A helyszíni bírság, amit ezért a rendőr kiszabhat, 6500 forinttól 65 000 forintig terjedhet. Akiről hat hónapon belül bebizonyosodik, hogy visszaeső, azt akár 90 000 forintra is bírságolhatják. A tulajdon elleni szabálysértést elzárással vagy közmunkával is lehet büntetni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk