Felállva tapsoltak Szijjártó Péternek, aki szerbül beszélt

  • narancs.hu
  • 2024. október 5.

Külpol

Magyarországon ugyanúgy óriási a külső nyomás, mint a boszniai Szerb Köztársaságon – mondta Dodik kampányrendezvényén.

Felálltak és tapsoltak az emberek a boszniai Szerb Köztársaság elnökének, Milorad Dodiknak a pénteki kampányzáró rendezvényén, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elkezdte beszédét. A magyar politikus szerbül szólt, a Facebookon az eseményről közzé tett videót magyar felirattal látták el.

Arról beszélt, hogy Magyarország tiszteli a boszniai Szerb Köztársaságot, azért is, mert sok a közös vonás a két ország között, például az, hogy nagyon nagy a külső nyomás mindkettőn.

„Akik ezt a nyomást kifejtik ránk,

nem tisztelnek minket, rosszat akarnak nekünk, bele akarnak avatkozni belső ügyeinkbe,

és megkérdőjelezik nemzeteink alkalmasságát arra, hogy saját magunk dönthessünk a saját jövőnkről. Ismerjük az eszközeiket: fenyegetnek, szankciókat vezetnek be, pénzügyi támogatást adnak ellenfeleinknek. Fontos, hogy ennek a nyomásnak, a fenyegetéseknek ellenálljunk. Fontos, hogy kiálljunk a saját érdekeink mellett, mert ha ezt nem tesszük, más biztosan nem fogja megtenni helyettünk” – magyarázta Szijjártó Péter.

A magyar politikus Milorad Dodikot erős, patrióta vezetőnek nevezte, szerinte ilyen emberekre különösen nagy szükség van ma, „a veszélyek korában”. Szijjártó biztosította a jelenlévőket arról, hogy Magyarország ki fog állni ezután is a boszniai szerbek mellett, hogy ne kérdőjelezhessék meg a jogukat arra, hogy döntsenek saját jövőjükről.

A Telex a beszéddel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy Milorad Dodik szeptemberben Magyarországon tárgyalt. A miniszterelnökség  közleménye szerint a Nyugat-Balkán integrációjáról beszéltek, és arról, hogy ezt a folyamatot Magyarország hogyan tudja segíteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként.

Orbán Viktor miniszterelnök idén megkapta ugyanazt a boszniai szerb állami kitüntetést, amelyet korábban Vlagyimir Putyin elnök is kiérdemelt eddigi munkásságáért. Dodik elnök ugyanúgy látja a Balkán jövőjét, ahogyan orosz kollégája, és abban is bízik, ha az Egyesült Államokban Donald Trump nyeri az elnökválasztást, felgyorsulhat a szerbek lakta boszniai terület önállósodása.

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk