Soha nem lesz vége a Halálos iramban-filmeknek

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Mikrofilm

Spinoffok és egy női autósmozi is érkezhet.

A mozikban épp a Halálos iramban 10. része hasít – azt gondolhatnánk, Vin Diesel és társai ezzel kihoztak mindent, amit a feltuningolt kocsikról és csikorgó kerekekről el lehet mondani, de nem. A legújabb epizódot ilyen vagy olyan formában egyfajta búcsúnak szánták az alkotók, a színész azonban gyorsan leszögezte, hogy a befejező rész kétrészes lesz – majd erre is rákontrázott. „Miután a stúdió látta az első részt, azt kérdezték, lehetne-e a Halálos iramban 10 egy háromrészes finálé? Szóval…” – hintette el, mire szereplőtársa, Michelle Rodriguez gyorsan hozzátette: minden történet három felvonásból áll, ennek így kell történnie. Azt egyelőre nem tudni, mindez hogyan néz majd ki a gyakorlatban: érkezik a 11-12-13. rész, esetleg a 10. rész lesz további fejezetekre osztva. A címadás tekintetében a sorozat eddig is kreatív szabadságot gyakorolt: míg a magyar változatban mindegyik epizód tartalmazta valamilyen formában a ’Halálos iram’ kifejezést, az eredetiben volt már a Fast és Furious mindenféle szókapcsolatban; előfordult hogy csak az előbbit (Fast Five, Fast X) és az is, hogy csak az utóbbit (Furious 7) őrizték meg – és az is, hogy egyiket sem (F9).

A franchise már így is a világ egyik legnagyobb bevételt hozó sorozata, a számok tekintetében pedig a 10. résznek sem kell szégyenkeznie: 320 milliós világszintű bevétele az év második legjobbja, csak a Super Mario Bros.: A film előzi meg a maga 377 milliós eredményével. A tengerentúli bevételeket tekintve azonban mintha akadozna a sebességváltás: a Halálos iramban 10. 67,5 millióval mutatkozott be, ami gyengébbnek számít, mint a 9. epizód premierje (70 millió), pedig annak 2021-es premierjekor még csak az amerikai mozik 80 százaléka tartott nyitva a lezárások után. Nem beszélve a korábbi felvonásokról: a 6. és a 8. rész is 90 millió dollár felett indított, a 2015-ös 7. felvonás 148 milliós premierje pedig azóta is az egész sorozat legjobbjának számít.

Még ha Amerikában csökken is az érdeklődés az őrülten száguldozó kocsik iránt, a világ többi részén ugyanúgy áramlanak a nézők a filmre. Nem csoda tehát, ha Vin Diesel máris bejelentette, hogy több spinoffon, azaz az eredeti sorozathoz kötődő különálló folytatásokon dolgozik. „Még 2017-ben elkezdtem fejleszteni egy női spinoffot több egyéb folytatással együtt. Minél hamarabb leteszem az asztalra a finálét, annál hamarabb elindulhatnak ezek a filmek is” – mondta. Ezt pedig vehetjük akár fenyegetésnek is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk