Van baki az Egri csillagokban, de nem a karóra

  • narancs.hu
  • 2023. június 4.

Mikrofilm

Nem futottak elég gyorsan a gyakorlóruhás kiskatonák. 

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből először 1923-ban, majd 1968-ban forgattak filmet. Az utóbbi, Várkonyi Zoltán által rendezett változattal kapcsolatban él a köztudatban az a tévhit, hogy az egyik török katonán karórát lehet látni. Ez azonban nem igaz – írja a Promotions.hu.

Amikor Pilisborosjenőn zajlott a forgatás, több fotó is készült és meg is jelent a munkákról. Azokon látható, hogy egy statiszta karórát visel, egy másik – török ruhába öltözött – férfi pedig Sokol rádiót hallgat. A filmen egyik sem látható, és a rádiós fotóról nem is kezdtek beszélni, a karórás képről azonban igen. Ebből az lett, hogy a filmben látni lehet az egyik törökön az órát.

Van viszont egy jelenet a filmen, amelyben fel lehet fedezni egy bakit. Bár a Promotions.hu azt írja, ez most tűnt föl, a Telex emlékeztet a Lesifotós blogja bejegyzésére 2010-ből, amely tárgyalja ezt a bakit is. 

Arról van szó, hogy amikor a tüzes kereket elindítják 2.21-nél, egy pillanatra látni lehet a kép bal szélén, ahogy a kapu felé futnak katonák, és zöld gyakorlóruhájuk egyáltalán nem korhű. Nyilván a kerék elindításában segédkeztek, és nem bírtak elég gyorsan takarásba futni, hogy eltűnjenek a kamera elől.

Ezt alig lehet észrevenni, és nem is von le a film értékéből.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk