A kifinomult jóízlés diadala: Mészáros Lőrinc használt vécépapírtartókkal jótékonykodik

  • narancs.hu
  • 2020.12.10 18:12

Narancsblog

A félárvák karácsonya: nesztek, guberálhattok!

„Nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem bizony nemzetközi szinten is. Akik eljönnek ide, és személyesen megtapasztalják, hogyan működik, rendre felismerik, hogy ez egy olyan hungarikum, amit érdemes máshol is megvalósítani” – mondotta tavaly májusban Novák Katalin a Józsefvárosban, az Egyszülős Központ nevű civil közösségi hely megnyitásának évfordulóján. Az államtitkár méltán büszkélkedhetett, a központ 500 milliós állami támogatással létesült, leginkább azt demonstrálandó, hogy a családbarát kormány nem hagyja az út szélen azokat sem, akik megözvegyültek, vagy – még kimondani is rémes – elváltak, és ezért egyedül kell gondoskodniuk a gyermekükről, gyermekeikről. Novák az eseményen elmondta még, hogy a Családvédelmi Akcióterv számos támogatása elérhető az egyszülős családok számára is – ezzel persze azt is jelezte, hogy azért nem az összes.

A legszebb mégis az volt, amikor az államtitkár a nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezményt is felemlegette,

meg még azt is, hogy „a négygyermekesek személyijövedelemadó-kedvezménye szintén nagy segítség lehet a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyáknak”. Hát, egész biztos…

Kész csoda, hogy azt nem tartotta fontosnak Novák Katalin, hogy az ilyen szülő – a gyerekek számától függően – havonta akár 1200-1500 forinttal több családi pótlékot kaphat, mint a „rendes családok”.

Mindennek tükrében akár jelentős fejleménynek is tekinthetjük, hogy úgy tűnik, a témában idén csúcsra jár a jótékonykodás. Május végén Novák Katalin a Nők Magyarországért Klub alapítójaként kezdett kampányolni a használt laptopok leadása tárgyában, melynek során „száznál több” informatikai eszközt sikerült összeszednie, nyáron pedig színre lépett Mészáros Lőrinc, akinek a támogatásával idén nyáron 570 rászoruló nagycsalád és egyszülős család nyaralhatott Zalakaroson, Gyulán és a balatoni Mészáros-kempingekben. A hírek szerint e nyaraltatás 200 millió forintjába fájt a Mészáros-csoportnak, ami elsőre jelentős összegnek tűnik, ám ha hozzátesszük, hogy a csoport egyik cége, az Opus Global Nyrt. – ami Hunguest Hotels többségi tulajdonosa is  – 17,7 milliárd forintot szakított május végén a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán 14 szálloda felújításra, már nem tűnik olyan nagyvonalúnak e lépés.

Bár még így is sokkal nagyvonalúbb Mészárosék legújabb akciójánál, melynek keretében most

„a Hunguest Hotels szállodáiban korábban használt, jó állapotú fürdőszobai eszközöket” ajánlották fel,

konkrétan törülköző- és vécépapírtartóból, illetve szemetesből és kozmetikai tükörből álló szetteket. A szajréra pályázni kell (!!!) az Egyszülős Központon keresztül, akik a felhívásukban azt is közlik, hogy „csak azok jelentkezzenek, akik érte tudnak majd menni”.

Noha egészen biztosak lehetünk abban, hogy e gesztust is majd aranybetűkkel írják be a Mészáros-csoport 2020-as almanachjába mint a jótékonykodás egyik hófödte csúcsát, vélhetően nem kell nagyon megmagyarázni, hogy miért aljas és pitiáner húzás ez. Ha ugyanis ennek  hírnek a másik olvasata az – és mi más is lehetne? –, hogy Mészárosék megkapták a pályázati 17,7 milliárdot, és elindították szállodafelújítási projektjüket, akkor semmi egyébről nem szól ez a nagy karácsonyi jótékonykodás, mint arról, hogy megkezdték a lomtalanítást, és kell valaki, aki elhordja a szemetet. Az egyedülálló szülőknek a használt vécépapírtartó jutott, csak győzzék megköszönni.

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.