A kifinomult jóízlés diadala: Mészáros Lőrinc használt vécépapírtartókkal jótékonykodik

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Narancsblog

A félárvák karácsonya: nesztek, guberálhattok!

„Nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem bizony nemzetközi szinten is. Akik eljönnek ide, és személyesen megtapasztalják, hogyan működik, rendre felismerik, hogy ez egy olyan hungarikum, amit érdemes máshol is megvalósítani” – mondotta tavaly májusban Novák Katalin a Józsefvárosban, az Egyszülős Központ nevű civil közösségi hely megnyitásának évfordulóján. Az államtitkár méltán büszkélkedhetett, a központ 500 milliós állami támogatással létesült, leginkább azt demonstrálandó, hogy a családbarát kormány nem hagyja az út szélen azokat sem, akik megözvegyültek, vagy – még kimondani is rémes – elváltak, és ezért egyedül kell gondoskodniuk a gyermekükről, gyermekeikről. Novák az eseményen elmondta még, hogy a Családvédelmi Akcióterv számos támogatása elérhető az egyszülős családok számára is – ezzel persze azt is jelezte, hogy azért nem az összes.

A legszebb mégis az volt, amikor az államtitkár a nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezményt is felemlegette,

meg még azt is, hogy „a négygyermekesek személyijövedelemadó-kedvezménye szintén nagy segítség lehet a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyáknak”. Hát, egész biztos…

Kész csoda, hogy azt nem tartotta fontosnak Novák Katalin, hogy az ilyen szülő – a gyerekek számától függően – havonta akár 1200-1500 forinttal több családi pótlékot kaphat, mint a „rendes családok”.

Mindennek tükrében akár jelentős fejleménynek is tekinthetjük, hogy úgy tűnik, a témában idén csúcsra jár a jótékonykodás. Május végén Novák Katalin a Nők Magyarországért Klub alapítójaként kezdett kampányolni a használt laptopok leadása tárgyában, melynek során „száznál több” informatikai eszközt sikerült összeszednie, nyáron pedig színre lépett Mészáros Lőrinc, akinek a támogatásával idén nyáron 570 rászoruló nagycsalád és egyszülős család nyaralhatott Zalakaroson, Gyulán és a balatoni Mészáros-kempingekben. A hírek szerint e nyaraltatás 200 millió forintjába fájt a Mészáros-csoportnak, ami elsőre jelentős összegnek tűnik, ám ha hozzátesszük, hogy a csoport egyik cége, az Opus Global Nyrt. – ami Hunguest Hotels többségi tulajdonosa is  – 17,7 milliárd forintot szakított május végén a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán 14 szálloda felújításra, már nem tűnik olyan nagyvonalúnak e lépés.

Bár még így is sokkal nagyvonalúbb Mészárosék legújabb akciójánál, melynek keretében most

„a Hunguest Hotels szállodáiban korábban használt, jó állapotú fürdőszobai eszközöket” ajánlották fel,

konkrétan törülköző- és vécépapírtartóból, illetve szemetesből és kozmetikai tükörből álló szetteket. A szajréra pályázni kell (!!!) az Egyszülős Központon keresztül, akik a felhívásukban azt is közlik, hogy „csak azok jelentkezzenek, akik érte tudnak majd menni”.

Noha egészen biztosak lehetünk abban, hogy e gesztust is majd aranybetűkkel írják be a Mészáros-csoport 2020-as almanachjába mint a jótékonykodás egyik hófödte csúcsát, vélhetően nem kell nagyon megmagyarázni, hogy miért aljas és pitiáner húzás ez. Ha ugyanis ennek  hírnek a másik olvasata az – és mi más is lehetne? –, hogy Mészárosék megkapták a pályázati 17,7 milliárdot, és elindították szállodafelújítási projektjüket, akkor semmi egyébről nem szól ez a nagy karácsonyi jótékonykodás, mint arról, hogy megkezdték a lomtalanítást, és kell valaki, aki elhordja a szemetet. Az egyedülálló szülőknek a használt vécépapírtartó jutott, csak győzzék megköszönni.

Figyelmébe ajánljuk