Álom az államban

  • 1997. május 15.

Publicisztika

Nem aktuális a többpártrendszer - mondta szegény Grósz Károly a tévében. Nem időszerű a frakcióegyesülés - mondta szegény Giczy György a rádióban, és bár az ilyesmi inkább helyhez, mint időhöz kötött kijelentés, félő, az idő most Giczyt igazolja. Pedig be szép is lenne, tiszta Európa: egy igazi jobbközép frakció, tele igazi kereszténnyel, demokratával és unióval, a nevük is Keresztény Demokrata Unió lenne, Isépy lenne a frakcióvezetője, és extra bonusként ez a két párt alkotná együtt a legnagyobb frakciót; lenne sok közös ülés.
Nem aktuális a többpártrendszer - mondta szegény Grósz Károly a tévében. Nem időszerű a frakcióegyesülés - mondta szegény Giczy György a rádióban, és bár az ilyesmi inkább helyhez, mint időhöz kötött kijelentés, félő, az idő most Giczyt igazolja. Pedig be szép is lenne, tiszta Európa: egy igazi jobbközép frakció, tele igazi kereszténnyel, demokratával és unióval, a nevük is Keresztény Demokrata Unió lenne, Isépy lenne a frakcióvezetője, és extra bonusként ez a két párt alkotná együtt a legnagyobb frakciót; lenne sok közös ülés.Álmodik a Bem tér.

Lezsák Sándornak nincs nagy mázlija ebben az országban: biciklitúráját kihagyták a Híradóból, Hornt rajta kívül nem akarta megbuktatni senki, és most még fuzionálni se hagyják nyugodtan. Ráadásul pont azok, akiken segíteni akart; elvégre átvitte volna ő a keresztény nénit a zebrán, bármennyire is tiltakozott volna, hogy hagyják békibe, ő az utcának ezen az oldalán akarja kicsinálni a másik keresztény nénit. Ha viszont a KDNP továbbra is leginkább távol-keleti harcművészeti betétekre emlékeztető pártélettel akarja megédesíteni hétköznapjait, akkor ugrott a magyar CDU, amit eredetileg nem is az MDF, hanem az MDNP helyezett kilátásba, a Fidesz-MDF-KDNP/Emberarcú Szárny-tengelyen. Nyista, a magyar CDU lapzártakor senkinek nem érdeke, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Lezsák-levél után mindkét KDNP-szárny a másikat vádolta cselszövéssel, ami ott igen súlyos dolognak számít, amióta a Híradó a nevük alá nem ír posztot, csak annyit, hogy KDNP, mert ki tudja, ki ott a legitim.

Giczy nem akar CDU-t, mert frakció nélküli pártelnök lenne, Isépy meg azért, mert még esélyt lát a párt megszerzésére. Hogy Torgyán miért nem akarja, az evidens, a Fidesz pedig maga akar az lenni, a magyar CDU, bár a német CDU nem mond olyanokat, hogy tudatos nemzetrontás, meg ´56 utáni megtorlások közös szellemisége. Mindegy. Nem jött össze. Isépy a héten a Távol-Keleten tárgyal, Füzessy megint nyilatkozni fog, Lezsák pedig háromszor körbebicajozza a Bem teret, ez állítólag valami ősi sumér átokűző.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.