Októberi péntek

  • 2004. október 14.

Publicisztika

Holnap, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján élénk mozgolódás várható az Andrássy út 60. elõtt. Napjaink hungaristái hirdettek e napra elõször valami megemlékezésfélét, minek hatására kibontakozott egy nagyobb szabású ellenszervezés, az Új Generáció, a Népszava és a szocialista párt közremûködésével.

Úgy történik tehát minden, ahogyan az elvárható, ahogyan az helyes. Megjelenik 14-29 agybeteg vagy garázda és százszor, kétszázszor annyi tisztességes ember, akik ily módon juttatják kifejezésre, hogy az ország nem kér a hungaristákból. (Elképzelhetõ, hogy a fellépõ plasztiknyilasok számát alulbecsültük, hisz a vár-ható tévészereplés nyilván magnetikus hatású. Összejönnek tán negyvenen is.) Rendbontásra remélhetõleg nem kerül sor, az e téren mérsékelt sikerekre büszke rendõrség tán csak megbirkózik az ellenérdekeltek elkülönítésével, még akkor is, ha a Lelkiismeret 88 hobbinácijai a híresztelések szerint ugyanekkor a Szabadság téren, a szovjet emlékmûnél kívánnak handabandázni. Lesz nagy híradózás, fényképezkedés, aztán vége a cirkusznak. És ha vége lesz, mindenki el is felejtheti az egészet. Az agyalapi hungaristák azért, mert számukra is a napnál világosabbá kell váljék, Magyarország nem kér az eszméikbõl és tüntetéseikbõl. A többiek ugyanezért: mert látni fogják, a szemetet eltakarítani elég kimenni az utcára. És tényleg nincs szükség arra, hogy a parlament szigorítsa a gyülekezési törvényt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?