Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 42. szám (2004-10-14)

Egotrip

Tandori Dezsõ: egzisztencia

Egotrip

lista

A lelkizéses rossz-vicc itt ez lenne pl., alcímnek: "És más kontárkodások". Vagy "köz és magán". Stb. A régiek is fejlõdtek, nem vitás. Nem hideg vízzel slágozták már a pácienseket fakócsempés alagsorokban, kezet mostak mûtét elõtt, eleve érzéstelenítettek (hol épp hogyan), egyéb ipalm-napalm. De a felfogásuk, s ezt még az én mestereim emlékén is érzem (ne mesterkedjünk! ne családozzunk! én ezt nem gyõzöm mondani, tárjuk fel önmagunkat! erre az ellenérve salingeri: de meddig tárod fel, öcsi? hát ez az, mindenhogy rossz, még a gyönyör elvében és gyakorlatában úszva is, fõleg partokat érve), az a régies felfogás, hogy: "Fiacskám, na menjen már aztán, önmagában mindenki normális!", szóval szólóban, ott nem lenne baj, ott a legnagyobb dili is elfogadható, mert na és.

Publicisztika

Publicisztika

Búr-Baky Miklós: Great Old Party

A most talán sorsdöntõ kongresszusra készülõ MSZP: utódpárt, az MSZMP utódpártja. Az MSZMP úgyszintén utódpárt volt: az MDP utódpártja. Az MDP azon-ban ugyancsak utódpárt volt: a KMP/MKP és (legalábbis formálisan) az MSZDP/SZDP utódpártja. Mindezen pártok célja a szocializmus megvalósítása volt, még ha ennek mivoltáról és a megvalósítás mikéntjérõl eltérõ volt is a véleményük, s még ha - ezt azonban érdemes jól az elménkbe vésni - a "szociáldemokrata" szóban a "szociál" elõtag nem a "szocialista", hanem a "szociális" jelzõt képviseli.

Publicisztika

Októberi péntek

Holnap, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján élénk mozgolódás várható az Andrássy út 60. elõtt. Napjaink hungaristái hirdettek e napra elõször valami megemlékezésfélét, minek hatására kibontakozott egy nagyobb szabású ellenszervezés, az Új Generáció, a Népszava és a szocialista párt közremûködésével.

Belpol

Belpol

Demszky Gábor útjai: Vissza a városba

Zord idõk járnak Budapest fõpolgármesterére: augusztus elején adriai nyaralójának látványával és megközelítésének változatos stratégiáival ismerkedhettünk meg, majd a Fidesz elõrukkolt városvezetõi és EP-képviselõi tisztségének összeférhetetlenségével. Demszky pályáján nem ez az elsõ hullámvölgy; kérdés azonban, képes lesz-e megismételni 2001-2002-es talpra állását, s az is, hogy milyen következményekkel járhat pártja megítélésére a körülötte kialakult helyzet.

Belpol

Költségvetési tervek 2005-re: Adta-teremtette

Alig néhány héttel az új kormányprogram után már büdzséterve is van az országnak, halleluja. A látszat meg az ígéretek összevetése nyomán világosan látszik: jövõre szinte semmivel sem lesz kevésbé mohó a mi kis államunk, viszont sokkal smucigabb lesz, néha a (távolabbi) jövõ meg az utókor rovására. Sebaj, legalább a deficit kisebb lesz valamennyivel. Esetleg mégsem.

Belpol

Adóváltozások: Alulról nézve

A jó hír: a jelek szerint 2005-ben az átlagjövedelem szintjén csökken az szja-teher. A rossz: szinte minden más adó és illeték emelkedik. A törvénymódosítási javaslatok és ezek indoklásai 400 sûrûn gépelt oldalt tesznek ki, aki tehát a teljességre vágyik, az látogasson el a Pénzügyminisztérium (PM) honlapjára és olvasgasson kedvére. A Narancs az adóváltozásokat abból a szempontból vizsgálta, hogy mi érinti közülük mindennapi életében

Belpol

"Értek az emberek nyelvén" (Batiz András kormányszóvivõ)

Múlt szerdai kinevezése óta a sajtó egy része rajta köszörüli a nyelvét. Ha úgy beszélt volna a képernyõn, hogy az kritikusainak tessen, a nézõk elkapcsolnak - vág vissza a Fókusz volt mûsorvezetõje. A 29 éves szóvivõ utólag is úgy véli: a mûsorban a társadalom valós problémáinak a bemutatására törekedtek. Annyit elismer: lehet, hogy esetenként túlzó és lebutított eszközökkel.

Belpol

A hazai dohánytermesztés kilátásai: Hamvadó cigarettavég

A debreceni és az egri dohánygyár bezárásának az utcára tett emberek és az elmaradó iparûzési adók mellett a hazai dohánytermesztés megszûnése is a következménye lehet. Igaz ugyan, hogy a nyíregyházi feldolgozóüzem (a hazai termés 85 százalékának felvásárlója) az év elején megkötött szerzõdéseket teljesítve bizonyosan felvásárolja az idei termést, de a piac a 8 és fél ezer tonna dohány alig ötödére jelezte eddig az igényét - azt is csak szóban. Másra pedig alig használható a 4500 hektárnyi szabolcsi és nyírségi parlagföld. Százéves termelési kultúra és több mint tízezer ember megélhetése szûnhet meg ily módon.

Belpol

Autópálya-építõ cégek be nem fizetett bírságai: Kímélõ üzemmód

Azt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jogosan szabott-e ki többmilliárdos bírságot a kartellmegállapodásban elmarasztalt autópálya-építõ cégekre, évek múlva, a jogerõs bírósági döntés megszületése után fogjuk csak tudni. A bírságot azonban a cégeknek elméletileg a felülvizsgálattól függetlenül be kellett volna fizetniük. A gyakorlatban mégsem.

Belpol

"Nem megfelelő személyt javasoltak"

Pók Attila és Pótó János történészek Johan Béláról

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének (TTI) történészei a közelmúltban fejezték be azt a vizsgálatot, amelyet az egészségügyi tárca felkérésére végeztek el. Arra keresték a választ, hogy Johan Béla, a Sztójay-kormány deportálásokért felelős Belügyminisztériumának egyik államtitkára alkalmas-e arra, hogy róla nevezzenek el egy népegészségügyi programot, amint az 2003 áprilisában megtörtént.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

OFFLINE ÉS NÉZÕKÉPEK A képünkön látható felvétel is megtekinthetõ az Offline 2 címû kiállításon, a Vízivárosi Galériában: Drégely Imre, Gesztesi Katalin, Illés Barna, Kudász Gábor Arion, Szilágyi Lenke és Zana Krisztián képei október 22-ig láthatók itt. A Kiscelli Múzeumban október 14-én nyílik Pácser Attila Nézõképek. Performanszok, nyitók, koncertek címû fotókiállítása, melynek látogatói a 70-es és 80-as évek underground eseményeibe tehetnek idõutazást november 28-ig. MEGHALT DERRIDA 74 éves korában, rák következtében elhunyt Jacques Derrida francia filozófus, a dekonstruktivista iskola alapítója.

Külpol

Cyber hírek

Fejvadász kerekes székben A legnépszerûbb online többszereplõs szerepjátékok résztvevõi egy londoni fotókiállításon kiléptek a virtuális létbõl, és megmutatták valódi arcukat - adta hírül az Index a BBC nyomán. Az Alter Ego címû kiállítás és Robbie Cooper fotómûvész célja az, hogy az online játékosokat valódi élethelyzetben mutassa be, és karakterüket összevesse szerepjátékbeli jellemzõikkel.

Könyv
Zene

Zene

Rövidfilm: Madarak (Schilling Árpád: Határontúl)

Három szkeccs, három hulló levél a szélben, három lassú érzés. De bármilyen lassú is, szinte észrevétlen elsuhan, még huszonkét percnek sem tûnik. Pedig amirõl szólna, az leginkább az örökkévalósággal mérhetõ. Hogy van-e menekvés, van-e hová menekülni - bárki, bármi elõl is. S e három epizód különösebb erõfeszítés nélkül tekinthetõ kerek egésznek: eleje, közepe, vége van, talán pont ebben a sorrendben. (Ugyanakkor az sem kizárható megfejtés, miszerint egy eleje és két vége van neki.) Az már sokkal nehezebben megválaszol-ható, hogy a dolog jelen formájában tekinthetõ-e filmnek. Akár csak "rövidfilmnek" is.

Zene

Könyv: Utazás a kocsonyám körül (Carol Shields: Norah, gyere haza!)

A Pulitzer-díjas írónõ legfrissebb regényére (fordította: Szûr-Szabó Katalin) nyugodtan mondhatjuk, hogy nõirodalom, és nem a szó - nálunk sajnos annyira megszokott - negatív, hanem inkább a magasztos értelmében. Maradjunk annyiban, hogy nõirodalomról akkor beszélünk, ha a regényben megjelenik a nõi sors, az író nõként reflektál önmagára, illetve ha kontextusba helyezõdnek a nõi dolgok, a menstruáció, a kocsonyafõzés vagy a feketemosogatás. (Mûvésznõk nemegyszer bizonyították már, hogy efféle tevékenységek is lehetnek emelkedettek.) Ha van benne feminista polémia, nemi szempontú társadalomelmélkedés, akkor különösen nõi a próza. Aztán ennek számos változata lehet még, és a sikere attól is függ természetesen, hogy jól van-e megírva.

Zene

Lemez: Három: az arab igazság (Khaled: Ya-Rayi; Cheb Mami: Live Au Grand Rex 2004; Rachid Taha: Tékitoi)

Odáig lehetnek az arab tánczenék rajongói: a három legnagyobb rai sztárnak szinte egyszerre jelent meg új albuma. Utoljára 1998-ban érezhettek így, amikor 1, 2, 3 Soleils címmel közös koncertlemezt készített Rachid Taha, Khaled és Faudel. Az éppen feltörekvõ Faudelt ugyan csak merõ jóindulattal lehetett csillagnak tartani - a fene sem értette, hogy mért nem Cheb Mami a harmadik -, de hát a tehetséggondozásnak is megvan a maga bája. (Arról nem beszélve, hogy Khalednek kõkemény riválisa a hátrányos helyzetû Mami, akit úgy könyveltek el, hogy csak "herceg" lehet, ha egyszer Khaled a "király", és hiába szorongatja, nem jön össze a robbantás. Ráadásul nem is ahhoz a kiadóhoz tartozik, mint Khaled, Taha és Faudel, vagyis adminisztratíve is macerás eset.)

Zene

Nyolc kis kritika

lemez Leonard Bernstein Nem ígér sokat ez az új lemez, de azt korrektül teljesíti. Részleteket kapunk Bernstein színházi és filmzenéibõl, a legismertebbektõl az alig-alig játszottakig.

Film

Film

Utazás Velencébe (Schilling Árpád rendezõ)

A Krétakör alapítójának elsõ nagyjátékfilmje, a médiavalóságot tárgyaló Nexxt bemutatásakor finoman szólva is vegyes fogadtatásban részesült. A színházrendezõ pár év múlva jelentkezett csak a Jött egy busz címû szkeccsfilmben önálló fejezettel, valamint most a Határontúl címû kisfilmmel, mely az idei velencei filmfesztiválon képviselte hazánkat.

Lélek

Bolondság Napja az RS9-ben

Lélek

Varázshegy a föld alatt

Van, aki ördöggörcsnek nevezi, más végtelen gyerekkornak. Nekünk, átmenetileg normálisaknak tükör, amihez nem merünk elég közel hajolni. És hiába szeretnénk távol tartani magunkat, hiába próbáljuk gyógyszerekkel lenyomni, attól még szellemként kísért. Ennél jóval egyszerûbb tudomásul venni és együtt élni mindenféle bolondsággal. Nagyjából ez volt a Sotéria Alapítvány, a Varázshegy Egyesület és az Astoria Színházi Társulás üzenete a Bolondság Napján.

Lokál

Lokál

Rehabilitációs ház Lullán: Reménytelenül jó

Két és fél évvel ezelõtt a budapesti Diótörés Alapítvány azzal a céllal nyitotta meg a Somogy megyei falu szélén álló, átalakított parasztházat, hogy az állami gondozásból a hajléktalanságba kerülõ szipus és/vagy alkoholista fiatalok számára biztosítson még egy esélyt.

Tudomány

Tudomány

Az ivóvíz minõsége: Mit iszol?

Mel Gibson, Kevin Costner és más közismert jövõkutatók jóslatai szerint alig pár évtizeden belül véres háborúk kezdõdnek majd az ivóvízért. Ám mielõtt elérkezne a homokdûnéken száguldozó páncélozott lajtoskocsik kora, még lehet néhány jó esztendõnk, amikor komolyan számít, mi folyik a csapból.

Tudomány

1 tanár: "Szûkösen csordítja" (Margócsy István irodalomtörténész, az Erasmus Kollégium tanulmányi igazgatója)

Margócsy István: Véleményem szerint a mai magyar felsõoktatás legnagyobb problémája az elitképzés. A tömegegyetemekké vált egyetemek a hallgatók többségének átlagos igényeit képesek ugyan kielégíteni, ám rendkívül szûk tájékozódási lehetõséget nyújtanak a legkiválóbb hallgatóknak. A szakmai elit megteremtésére hivatott doktori iskolák színvonalas eredményeket is tudnak produkálni, ám sokszor nagyon szûken értelmezett, "szakbarbár" képzést nyújtanak. Az elitképzési igények az egyetemeken belüli és kívüli szak-kollégiumok rendszerében formálódnak.

Tudomány

Kapunyitási pánik: Mint a bárányhimlõ

A midlife crisis, a kapuzárási pánik után új fogalom kezd beszivárogni a köztudatba, a quarterlife crisis, másképpen a kapunyitási pánik. A pszichológusok által néhány éve leírt jelenség a húszas éveik közepén-végén járó fiatalokat fenyegeti.

Tudomány

Elõadás-kritika: A díszvendég (Hans Belting: A mûvészettörténet vége)

Az MTA Mûvészettörténeti Kutatóintézete és a Közép-európai Egyetem nagyszabású, háromnapos konferenciát szervezett október 1-3. között Art History at the Crossroads címmel. Az eseményre a magyar mûvészettörténész-szakma nagyjai mellett egy sor neves német, szlovák, lengyel és cseh kutatót is meghívtak, az igazi szenzációt azonban a díszvendég, Hans Belting elõadása jelentette.

Tudomány

Hírek

nKözponti Érettségi Nyílt Napok Ebben a tanévben két héttel korábban, azaz február 15-én van a határideje a felsõoktatási jelentkezési lapok beadásának. Errõl és a 2005-ben bevezetendõ kétszintû érettségirõl kaphatnak tájékoztatást a diákok a Felvételi Információs Szolgálat központi érettségi nyílt napján.

Tudomány

Vita a felsõoktatási törvény tervezetérõl: Félelem és reszketés

Évek óta napirenden van az új felsõoktatási törvény tervezete, amely tavasszal már a Magyar Universitas Program nevet viselte. Végleges változata várhatóan október végére alakul ki, és novembertõl tárgyalja a kormány, majd a parlament. A tervezet körül gyûrûzõ, kétségbeesett polémiáknak jelenleg többnyire az egyetemi autonómia és az oktatók bérezése áll a középpontjában.