Világi Mariann: Most legyetek észnél!

  • Világi Mariann
  • 2016. március 16.

Publicisztika

A Fidesz-kormány most arra fog játszani, hogy éket verjen a Tanítanék mozgalom és a pedagógus-szakszervezetek közé.

Ne adjunk esélyt az ünneprontásra!

Minden rendben volt, ahogy volt a Kossuth téri népgyűlésen március 15-dike enyhén esős és hideg délutánján. Mondom ezt azért, mert nincs ideje most a felhangok szövegértelmezésének, például annak, hogyan is fog az egész ország leállni a március 30-adikára meghirdetett egyórás, az iskolaépületek előtti térben zajló civil engedetlenségi megmozdulás során. Nincs ideje annak sem, hogy akár elképzeljük, miként is fog az új alapokra helyezendő tárgyalásokon a kormányzat elfogadható szakpolitikusokat prezentálni, akik valóban értenek a közoktatáshoz. Annak meg végképp nem, hogy a legális sztrájk vagy a civil engedetlenségi megmozdulás vízválasztó lehessen.

Mondom azért is, hogy rendben volt minden, mert nagyon sokan voltunk. A résztvevők, tetszik vagy sem, politikai megmozdulásra mentek, politikai szándékból. Akkor is, ha egy alapvetően nagyon fontos szakmapolitikai kérdés alapozta is meg a tömeges részvételt.

És most jöjjön az a tételmondat, ami miatt belekezdtem az írásba. Ha a Fidesz-kormánynak van még egy cseppnyi megmaradt esze, akkor most arra fog játszani, hogy éket verjen a Tanítanék mozgalom és a pedagógusok szakszervezetei közé – bármi módon és áron. Feltevésem szerint az igyekezet inkább a pedagógus-szakszervezetek megnyerésére irányul majd. Ezt megelőzni és megakadályozni csak úgy lehet, ha a Tanítanék, az alternatív közoktatási platform és a szakszervezetek folyamatosan egyeztetnek, szerepeiket megbeszélik, és ha kell, fel is osztják egymás között. Ugyanakkor módot sem adnak arra, hogy egymás ellen kijátszhatók legyenek.

Kívánom, hogy mostantól egyetlen szereplőt se vezessen személyes hiúság, ambíció, elvakító népszerűség, netán sértettség. A mozgalmakat és szervezeteket megtestesítő arcoknak most együtt kell biztosítani, ha párhuzamos utakon is, de sohasem egymással szembekerülve, hogy az eredeti és égetően fontos társadalmi célokat kövessék a közoktatás és a nagy szociális ellátórendszerek tekintetében is. Ez a mi munkánk; és nem is kevés.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.