"Helyből húsz" decemberi programok

  • 2011. március 2.

Rólunk

 

Olvasókártya


 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Kártyatulajdonos!

 

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink decemberi kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít.

További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

 

A Katona József Színház decemberi ajánlata:

 

2. péntek, 29. csütörtök 19:00

10. szombat 18:00

A FILOZÓFUS

Bessenyei György 1777-ben írt, a mai „modern magányosság” korában rendkívül aktuális vígjátékának címadó hőse Párménio, a gáláns szalonélet üres csillogásától elforduló, önmaga kedvére filozofáló gyöngéd nemesifjú, aki Kopernikusz-t, Descartes-ot, Locke-ot olvas, a világ értelmét kutatja, a történelem tanulságaiban mélyed el – és szkeptikus marad ismeret- elméletében. De a szerelem elől ő sem tud elmenekülni...

 

Csupa íz, zamat, illat, tünemény, virgonc játék, vég nélküli élvezet. Szertelen bolondozásokba ojtott merengés a világ folyásán. Nekiszabadult, csúfolódó komédiázás, elsőrangú mulatság.” Kovács Dezső (szinhaz.net)

 

11. vasárnap 19:00

IVANOV – with English subtitles

Ivanov, aki néhány évvel ezelőtt még minden erejét a munkájába ölte, és teljes hittel tekintett a jövőbe, harmincöt éves korára fásultan és életkedvét veszítve gyötrődik, próbálja megfejteni állandó levertségének okát, s visszatalálni régi, életerős önmagához. Az egykor elszánt és sikeres embert önundor kínozza, és szűnni nem akaró bűntudattól szenved. Vajon visszaadhatja-e Ivanov elvesztett ártatlanságát egy új szerelem? Lehet-e tiszta lappal új életet kezdeni, semmissé tenni azt, ami volt?

 

13. kedd, 26. hétfő 19:00

A HŐS ÉS A CSOKOLÁDÉKATONA

1885, szerb-bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki – akárcsak a lány apja – a szerbek ellen harcol éppen. Szergej igazi hős, neki köszönhető, hogy a legutóbbi ütközetben a bolgárok megfutamították a szerbeket. Az ellenséges hadsereg most a városkán keresztül menekül. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába. A férfi piszkos, pimasz, tárgyilagos és félti az életét: egyáltalán nem olyan, mint ahogy Raina a hősöket elképzelte… Zenés komédia Várady Szabolcs dalszövegeivel és Monori András balkáni muzsikájával, Máté Gábor rendezésében.

 

16. péntek 19:00

A KÉTFEJŰ FENEVAD

Magyarnak Pécs vala és leszen, török zsódosnak Pecsevi, osztrák bérencnek Fünfkirchen, Sziz Mária és Sanctus Stephanus király sámolyaként Quinque Ecclesiae. Európa egyik háborús fővárosa, anno Domini ezerhatszáznyolcvanhat. Weöres Sándor 1972-ben befejezett történelmi panoptikuma, A kétfejű fenevad igazi színjátékpróbával kezdődik, többször is hasonló jelenettel folytatódik, tényleges tárgya pedig a história mint emberéletek tízezreit fölfaló karnevál, örökös pusztító színjáték. Máté Gábor rendezése a teljes folyamattá tett színházi próba, jelmezes alakoskodás felől keresett és talált utat a komikus katasztrofizmus „Le a világtörténelemmel!” jelszavú darabjához.” Tarján Tamás (kultura.hu)

 

27. kedd, 28. szerda 19:00 UTOLSÓ ELŐADÁS

MI EZ A HANG? (DZSESZTETÉS)

Örömzene a húszas–harmincas évek dzsesszklubjainak stílusában és játékmódjában a Katona társulatával. „...koncert közben a színészek azt is eljátsszák, hogy mennyire suták, öniróniával arról is vallanak, hogy esetleg nem régen vettek kezükbe hangszert, a rendező kívánságára, és maguknak is temérdek kétségük volt, hogy mi fog ebből az egészből kisülni. Nagyzolnak, vagy éppen ügyetlenek. Nem akarják leplezni tétovaságaikat, de persze olyanok, mint a manézsban botladozó artista, aki végül megmutatja, hogy mekkora attrakcióra képes. Közben elnéző mosollyal figyelik egymást. Láthatóan igazi csapatot alkotnak.” Bóta Gábor (Magyar Hírlap)

 

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.

www.katonajozsefszinhaz.hu

 

A Kamra decemberi ajánlata:

 

4. vasárnap, 14. szerda, 18. vasárnap, 30. péntek 19:00

!!! December 15-én 18 órától közönségtalálkozó a darab írójával a Sufniban !!!

NORDOST

„Forgács Péter nem játszat a színpadon, hanem részletes kidolgozottsággal és átgondoltsággal (dramaturg: Török Tamara) elmesélteti a színészekkel Torsten Buchsteiner darabját. Így a történet a fantáziánk által elevenedik meg, egy egészen különleges módon téve minket az események részeseivé. Végigéljük mind a három nő történetét, azok minden nehézségével, boldogságával és tragédiájával együtt. Bár csak színpadon ülő, néha picit megmozduló, egymással csak nagyon ritkán – amikor éppen úgy futnak össze a szálak – kommunikáló színészeket látunk, mégis olyan az egész, mintha velünk történne. Igaz, hogy a moszkvai tragédia tőlünk jó másfélezer kilométerre történt, mégis van benne valami, amihez itt és most közünk van.” Nyulassy Attila (7 óra)

 

15. csütörtök 19:00

KÉT LENGYELÜL BESZÉLŐ SZEGÉNY ROMÁN

„Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, semmit nem fog lehányni. Szegény becsületes lengyelül beszélő románok vagyunk. A feleségem terhes, orvoshoz utazik Wroclawba, egy specialistához, mert áttételei lettek, izé, a cisztáján, totális mocsár van a hasában. És így tovább. Szóval akkor együtt megyünk. Elvisz minket. Hova is utazik maga?"
A kortárs lengyel irodalom fenegyereke, Dorota Masłowska már egyből az érettségi után ismert íróvá vált hazájában a Lengyel-ruszki háború a fehér-piros lobogó alatt című kultregényével. 22 évesen, az egyik vezető varsói színház felkérésére írta első drámáját, a Két lengyelül beszélő szegény románt, mely számos sikeres külföldi bemutató után végre Magyarországon is színre került a Kamrában.

 

11. vasárnap, 27. kedd 19:00

A HÉT ASSZONYA

SzépRóza monológok hét nőről Csákányi Eszter tolmácsolásában, Parti Nagy Lajos tollából.
A hét nő persze egy nő s az egy persze hét és több. Ami összeköti őket, az egyrészt a nyelv, másrészt a színésznő maga, s persze a nagyon egyszerű „hordozható” tér, ahol-amelyben megtörténnek. Amúgy ez egy presszó-kocsma-kávéház tere, egy elnyűtt zongora körüli kicsi tér székkel, asztallal, alkalom a beszédre, emlékidézésre, kitárulkozásra, és persze a játékra.

 

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.

www.katonajozsefszinhaz.hu

 

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya decemberben:

 

1. csütörtök

20:00

A Cervantes Intézet és a Budapesti Spanyol Nagykövetség bemutatja:

Amparo Sanchez (ES), Tóth Evelin

Amparo Sanchez szédítő zenéjében megtalálható a mexikói, az amerikai és a kubai fíling egyaránt, amely egy elképesztően eredeti latinos könnyedségben és temperamentumban, valamint egy elképesztő lírai hajlamban ölt testet. Előtte a szenvedélyes, jazzben és világzenében egyaránt otthonos Tóth Evelin és formációja lép fel.

 

7. szerda

20:00

Shantel & Bucovina Club Orkestar (D) – Anarchy and Romance Tour 2011

Balkáni őrület, némi elektronikával megtámogatva. A frankfurti Shantel legendás Bucovina Clubja fergeteges autenikus turnékoncerttel tér vissza a Hajóra, hogy megmutassa, kicsodák a bolygó legőrültebb diszkó partizánjai!

 

8. csütörtök

20:00

Tours de France – Wax Tailor (FR), Random Trip Special, Cliponville OrkEstra

A francia hiphop és triphop első számú dj-hőse, mestere és agya, stilisztája és diverzánsa, séfje és angyala egyszemélyben  In the Mood for Life című lemezét mutatja be a Hajón.

 

9. péntek

23:45

She Fire – The Ladies Night: Kebab, Zosha, Miss Cheeky, Ren, DSH

A She Fire az A38 Hajó friss sorozata, amely a kitűnő DJ és producer, Cadik szerkesztésében arra keresi a választ, hogy létezik-e a kortárs elektronikus tánczenében valami jellegzetesen „női” irányvonal és megközelítés. A lemezjátszós hölgyek, Kebab, Zosha, Miss Cheeky, DSH és Ren jóvoltából remek, felszabadult partira van kilátás.

 

10. szombat

19:30

Neoangin aka Jim Avignon (D), Rutkai Bori és a Specko Jedno

Két kiváló összművész találkozik ezen az estén s ad vidám koncertet! Egyrészt a Brooklynban élő vicces-barátságos-hipereredeti tecnozenész, festőművész, graffitis, tervező. multimédiaművész Neoangin, valamint Rutkai Bori énekesnő, dalszerző, festő- és médiaművész és csapata itthonról. Kacagás, szeretet, tánc, féktelen öröm! Neoangin aka Jim Avignon szédítő festményei, valamint élőben való festésének performansza 18 órától lesz látható a kiállítótérben!

 

13. kedd

20:00

A38 Kajüt: She Keeps Bees (USA), Lo-Fi Stereo

A brooklyni fiú-lány duó, a She Keeps Bees koncertjével új sorozatba kezd az A38 Hajó, aminek nem is a stílusa, inkább a helyszíne különleges. Az A38 Kajüt „a klubkoncertek klubkoncertje”, ugyanis a fellépésekre a hajó alig 80 főt befogadó Motorbárjában kerül sor. Az egykori ukrán uszály motorteréből átalakított, a nagyközönség előtt rikán megnyitott bár és alkalmi koncerthelyszín egészen különleges hangulatú belső tere, a testközelből látható-hallható előadók bizonyosan egyedülálló atmoszférát hoznak létre. Mi magunk is kíváncsian várjuk az A38 Kajüt első estjét, a She Keeps Bees, valamint az előttük fellépő magyar megfelelőiket, a remek Lo-Fi Stereot.

 

16. péntek

2:00

Jamie Woon (UK), Vittorio Waxman, Mentalien, BA10

Woon egy szédítő hangú énekes, aki egyaránt tud szívbemarkoló közvetlenséggel és finom távolságtartással énekelni valahol a legújabb soul és a poszt-dubstep határmezsgyéjén. Nem csoda, hogy Amy Winehouse-szal is hosszan dolgozott együtt. Ezen az esten három kiváló hazai lemezlovas foglalja illő keretbe a műsorát, s teszi jó magasra a lécet.

 

17. szombat

19:00

Budzillus (D), Testi Egyenleg Ska Kollektíva

A Kondorosi Róbert által alapított és vezetett Budzillus pörgős, sodró magyaros-orientális swing punkja jóformán lángokba borította Berlint, ahol igazi meghatározó klasszisokká nőtték ki magukat s hatalmas rajongótáborral rendelkeznek, nem véletlenül, a Testi Egyenleg Ska Kollektíva pedig régi kedvenc. Így ezen az estén szédítő tempók, szellemes szövegek és a határtalan öröm, valamint a jóízű tombolás lesz terítéken e két remek banda jóvoltából a hajón.

 

23. péntek

23:00

Technokunst presents Lucy (IT), Isu, Dork

A világ egyik egyszerre legfiatalabb, legtehetségesebb, legbátrabb és legmenőbb producere, a Berlinben élő olasz Lucy szédítő technója égeti az agyakba ezen az estén a jó zene fogalmát csúcsra állítva a lécet. A koncert napján éjfélig 2000 forintért váltható belépő a hajó pénztárában, azután 2500 forintért.

 

29. csütörtök

23:45

Palotai 50 – A Tilos az Á-tól az A38-ig

Palotai Zsolt, a magyar progresszív kultúra és zenei élet egyik legfontosabb alappillére, minden magyar dj-k atyja, hazánk legmeghatározóbb underground lemezlovasa, az elektronikus, drum'n'bass és breakbeat szcéna hazai megteremtője, az egykori Tilos az Á kormányosa, 91-től a Tilos Rádió oszlopa, megszámlálhatatlan külföldi és hazai fesztivál ékköve 50 éves. Ennek tiszteletére indítottunk útjára azt a sorozatot a dj-vel, amellyel munkásságának különböző szakaszait mutatja be. Minden részben egy-egy jelentősebb korszakot, összefoglaló gigaszettet hallhatunk, vendégek nélkül, csak Zsoltira koncentrálva.

 

30. péntek

20:00

Judie Jay live, Sadant

Kitűnő májusi lemezbemutató koncertjét követően ezúttal hatalmas előszilveszteri ünnepi koncerttel lepi meg közönségét a lehengerlő hangú és személyiségű Judie Jay a budapesti elektronikus zenei szcéna kiváló zenészeinek a  társaságában. Előttük az elektro, hip hop, jazz, downtempo, trip hop, dubstep és egyéb stílusok kavalkádjából merítkező Sadant lép fel. A koncertre kombinált jegy váltható 2000 forintos áron, amely a Space Is Called partyra is érvényes.

 

30. péntek

23:00

Space Is Called – Onra (FR), Cadik feat. Mango & D Stu lemezbemutató, Suhaid, Slanki, Suhov

A méltán egyre népszerűbb, igényes játékos kedvével, valamint kiváló zenéivel az elektronikus hangzás jövőjének javát már a napjainkban bemutató sorozatunk, a Space is Called évzáró szédületes buliján a hazai mezőny legjobbjai mellett a távolkeleti ízeket a legkiválóbb törtütemekkel vegyítő párizsi hiphopspecialista, Onra teszi majd felejthetetlenné. Az első ötven érkező Cadik CD-t kap ajándékba! A partyra kombinált jegy váltható 2000 forintos áron, amely a Judie Jay koncertre is érvényes.

 

Az olvasókártya érvényes az a la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.


A MODEM decemberi ajánlata:

 

Rendhagyó tárlatvezetések a 2012. január 1-jéig meghosszabbított Hibriditás a Kárpátok között. Az Irokéz Gyűjtemény és a rendszerváltás című kiállításon.


December 4-én 15 órától Presser Gábor kalauzolja az érdeklődőket,

december 11-én 15 órától pedig Winkler Nóra vezetésével járjuk végig a tárlatot, aki ezt követően Csillagtúra című könyvét mutatja be a MODEM földszintjén lévő Zöld Szamár Kávézóban.
A jegyár magában foglalja a tárlatvezetés díját.

 

A szépség vonalai

2011. december 1. – 2012. február 26., MODEM III. emeleti kiállítóterme

Aktok az Antal–Lusztig-Gyűjteményben

Az akt témája köré szerveződik az Antal–Lusztig-gyűjtemény újabb, december 1-jén nyíló tárlata a Modemben. A kiállítás – amely címében William Hogarth egykori elképzelésére is utal, miszerint meg lehet határozni a szépség vonalát – gazdag anyagot mutat be a meztelenségnek az anonimitással és intimitással egyaránt folyamatosan játszó képzőművészeti megjelenítéseiből. Festmények, tanulmányrajzok, grafikai munkák és szobrok kerülnek egymás mellé, jórészt a klasszikus modernség alkotásai, melyek az aktot immár nem kizárólag ikonográfiai témák megjelenítéseként, hanem elsősorban formaproblémák – rajz és színek, síkbeliség és plaszticitás, kompozíció és ritmus – tárházaként állítják elénk. Az akt fogalma ugyanis eredeti etimológiai értelmében egy mozgás ábrázolását jelentette, ennek megfelelően pedig a modell elhelyezkedését, illetve a mozdulatok közötti átmenetet mutatta meg. Csupán utólag vonatkoztatták a meztelen emberi test megjelenítésére. Az akt témája tehát a ruhátlan modelleket az anatómiai érdeklődés okán is egyenesen megkövetelő különféle akadémiai stúdiumok és a vágykeltő (és vágyakozó) testek feszültségterében helyezkedik el. A jól sikerült aktokban a spontán vázlatszerűség és a kidolgozott, felépített kép; a megörökített mozdulat és a test teljességre törekvő kifejezésének találkozását láthatjuk. E műfaj a művészet történetében hosszú időn keresztül csupán közvetett kifejezése volt a kitárulkozás és a szemérmesség között ingadozó testnek, hiszen a bibliai és mitológiai történetek sajátos módon éppannyira elfedik a meztelenséget, mint amennyire megmutatják azt. A képzőművészet e „kulturális takarója” sokáig éppoly stabilnak tűnt, mint a határvonal az eleven modell és a legfeljebb elevennek tűnő műalkotás között.

A kiállításon többek között Ámos Imre, Czóbel Béla, Uitz Béla, Szőnyi István, Derkovits Gyula, Tihanyi Lajos, Vaszary János, Czigány Dezső, Kondor Béla, és Mattis Teutsch János művei szerepelnek.

A tárlat 2011. december 1. – 2012. február 26. között tart nyitva a MODEM III. emeleti kiállítóterében.

 

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes.

www.modemart.hu

 

A SZEGEDI BELVÁROSI MOZI decemberi ajánlata:

A MOZI DECEMBER 24-én és 31-én ZÁRVA TART.

Zsigmond Vilmos terem

 

01-07. 14, 16 óra

08-14.  16 óra

04., 10-11. de. 10 óra

KARÁCSONY ARTÚR (Arthur Christmas) – 2011, színes, magyarul beszélő, angol-amerikai mesefilm, 99 perc, rendezte: Sarah Smith

 

01-02., 04-07. 18 óra:

ALKONYAT: HAJNALHASADÁS I. rész (The Twillight Saga: Breaking Dawn – Part-1) – 2011, színes, feliratos, amerikai fantasy, 117 perc, rendezte: Bill Condon, szereplők: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Lee Pace, Dakota Fanning

 

01-02., 04-07. 20 óra:
RUMNAPLÓ (The Rum Diary) – 2011, színes, feliratos, angol-spanyol kalandfilm, 110 perc, rendezte: Bruce Robinson, szereplők: Johnny Depp, Giovanni Ribisi, Aaron Eckhart

 

December 3. 18.30 óra: Élő közvetítés a New York-i Metropolitan Operából

Handel: RODELINDA – olasz nyelven, angol és magyar felirattal, műsoridő: 4 óra 15 perc

Zene: Georg Handel, librettó: Nicola Francesco Haym, vezényel: Harry Bicket, rendező: Stephen Waldsworth, szereplők: Renée Fleming (Rodelinda), Stephanie Blythe (Eduige), Andreas Scholl (Bertarido), Iestyn Davies (Unulfo), Kobie van Rensburg (Grimoaldo), Shenyang (Garibaldo)

08-14. 14, 18 óra (10-én csak 14 óra):

DIÓTÖRŐ 3D (The Nutcracker in 3D) – 2011, színes, magyarul beszélő, amgol-magyar mesefilm, 110 perc, rendezte: Andrej Koncsalovszkij, szereplők: Elle Fanning, Nathan Lane, John Turturro

 

08-09., 10-14.  20 óra:
A PÉNZCSINÁLÓ (Moneyball) – 2011, színes, feliratos, amerikai film, 133 perc, rendezte: Bennett Miller, szereplők: Brad Pitt, Robin Wright, Philip Seymour Hoffman

 

December 10.  18.55 óra: Élő közvetítés a New York-i Metropolitan Operából

Gounod: FAUST – A MET új produkciója. Francia nyelven, angol és magyar felirattal. Műsoridő: 4 óra 25 perc

Zene: Charles Gounod, librettó: Jules Barbier, vezényel: Yannick Nézet-Séguin, rendező: Des McAnuff, szereplők: Marina Poplavszkaja (Margit), Jonas Kaufmann (Faust), René Pape (Mefisztó), Michéle Losier (Sibel), Russel Braun (Valentin)

15-21. 15.30 óra

22-23., 25-28.  15.15 óra

17-18.  de. 10 óra:

DIÓTÖRŐ (The Nutcracker) - 2011, színes, magyarul beszélő, amgol-magyar mesefilm, 110 perc, rendezte: Andrej Koncsalovszkij, szereplők: Elle Fanning, Nathan Lane, John Turturro

 

15-21. 17.30 óra:

MISSION IMPOSSIBLE – FANTOM PROTOKOLL (Mission: Impossible – Ghost Protocol) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 133 perc, rendezte: Brad Bird, szereplők: Tom Cruise, Jeremy Renne, Paula Patton

 

15-21. 13.30,  20 óra

22-23., 25-28.  19.15,  21 óra

29-30. jan.01-jan.04.  13.30,  19.15 óra:

S.O.S. – LOVE – AZ EGYMILLIÓ DOLLÁROS MEGBÍZÁS 3D – 2011, színes, magyar-amerikai-angol-orosz vígjáték, 100 perc,  rendezte: Sas Tamás, szereplők: C.J. Thomason, Christine Kelly, Árpa Attila, Daryl Hannah

 

27-28.  de. 10 óra:

ALVIN ÉS A MÓKUSOK 3 (Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 87 perc, rendezte: Mike Mitchell

 

22-23., 25-28.  13.30, 17.15 óra

29-30. jan.01-04.  15.15 óra

29-30.  de 10 óra:
TÁNCOLÓ TALPAK 2.  3D (Happy Feet Two) – 2011, színes, magyarul beszélő, ausztrál animációs film, 100 perc, rendezte: George Miller

29-30., jan.01-04.  17.15,  21 óra:

JACK ÉS JILL (Jack and Jill) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 91 perc, rendezte: Dennis Dugan, szereplők: Adam Sandler, Katie Holmes, Al Pacino

 

Balázs Béla terem

01-07. 16 óra:

MICIMACKÓ (Winnie the Pooh) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 69 perc, rendezte: Don Hall, Stephen J. Anderson

Dec. 06. 14 óra: Ezüsthaj filmklub

SÉRAPHINE – 2010, színes, feliratos, francia-belga életrajzi film, 125 perc, rendezte: Martin Provost

 

01-07. 17.30,  20 óra (dec. 06-án csak 20 órakor):

MELANKÓLIA (Melancholia) – 2011, színes, feliratos, dán-svéd-francia film, 136 perc, rendezte: Lars von Trier, szereplők: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

16 éven felülieknek ajánlott.

Dec. 06.  17.30 óra: Világmegváltók filmklub

TETRO – 2009, fekete-fehér, amerikai-olasz-spanyol film, 127 perc, rendezte: F. F. Coppola, szereplők: Vincent Gallo, Alden Ehrenreich

 

08-14. 16 óra:

TINTIN KALANDJAI (The Adentures of Tintin: The Secret of the Unicorn) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai – új-zélandi – belga animációs film, 96 perc, rendezte: Steven Spielberg

 

08-14.  18.15,  20.30 óra:
SZILVESZTER ÉJJEL (New Year’s Eve) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 120 perc, rendezte: Garry Marshall, szereplők: Robert De Niro, Ashton Kutcher, Michelle Pfeiffer

Dec.20.  14 óra: Ezüsthaj filmklub - SZILVESZTER ÉJJEL

15-21. 16 óra:

HUPIKÉK TÖRPIKÉK (The Smurfs) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai-belga animációs film, 102 perc, rendezte: Raja Gosnell

 

15-19., 21  18.15 óra:

EGY NAP (One Day) – 2011, színes, amerikai, romantikus film, 108 perc, rendezte: Lone Scherfig, szereplők: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson

(delmagyar.hu filmklub dec. 19-én )

 

Dec. 20.  18.15 óra: EMLÉKSZEL DOLLY BELLRE? – 1981, színes, jugoszláv, 107 perc, rendezte: Emir Kusturica, szereplők: LILJANA Blagojevic, Slavko Stimac

 

15-21. 20.30 óra:

A GYEREKEK JÓL VANNAK (The Kids Are All Right) – 2010, színes, feliratos, amerikai vígjáték, 106 perc, rendezte: Lisa Cholodenko, szereplők: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo

 

22-23., 25-28.  14 óra

29-30., jan.01-04. 14 óra:

ALVIN ÉS A MÓKUSOK 3 (Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 87 perc, rendezte: Mike Mitchell

 

22-23., 25-28.  16 óra

29-30., jan.01-04. 16 óra:

KARÁCSONY ARTÚR (Arthur Christmas) – 2011, színes, magyarul beszélő, angol-amerikai mesefilm, 99 perc, rendezte: Sarah Smith

 

22-23., 25-28.  18.15, 20.30 óra:

HAPPY, HAPPY – 2010, színes, feliratos, norvég vígjáték, 85 perc, rendezte: Anne Sewitsky, szereplők: Agnes Kittelsen, Joachim Rafaelsen, Henrik Rafaelsen

16 éven felülieknek ajánlott.

29-30., jan.01-04.  18.15 óra:
ALMANYA, A TÖRÖK PARADICSOM (Almanya – Willkommen in Deutschland) – 2011, színes és ff., feliratos, német vígjáték, 97 perc, rendezte: Yasemin Samdereli, szereplők: Fahri Ögün Yardim, Demet Gül, Lalay Huser

 

29-30., jan.01-04.  20.30 óra:

MELANKÓLIA (Melancholia) – 2011, színes, feliratos, dán-svéd-francia film, 136 perc, rendezte: Lars von Trier, szereplők: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

 

Csőke József terem

01-14. 16.30 óra:

VAD MAGYARORSZÁG – A VIZEK BIRODALMA – 2011, színes, magyar-német természetfilm, 52 perc, rendezte: Török Zoltán, narrátor: Kulka János

 

01-07. 17.30 óra:

TENGERRE, FRANCIÁK! (Ni á vendre ni á louer) – 2011, színes, szöveg nélküli, francia vígjáték, 77 perc

 

01-07. 19.30 óra:

ÖLÉSRE ÍTÉLVE (Essential Killing) – 2010, színes, feliratos, lengyel-magyar-norvég film, 82 perc, rendezte: Jerzy Skolomowski, szereplők: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Zach Cohen

 

08-14. 17.30 óra:

EGY NAP (One Day) – 2011, színes, feliratos, amerikai romantikus film, 108 perc, rendezte: Lone Scherfig, szereplők: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson

 

08-14. 19.30 óra:

SUBMARINE – 2010, színes, feliratos, angol-amerikai vígjáték, 97 perc, rendezte: Richard Ayoade, szereplők: Craig Roberts, Noah Taylor, Sally Hawkins

 

15-28. 17.30 óra:

ÚT A CSILLAGOK ALATT – EL CAMINO – 2011, színes magyar dokumentumfilm, 96 perc, rendzete:Birinyi József, rendezte: Szabó Péter, dr. Tokaji Ferenc

 

15-21. 19.30 óra:

SZILVESZTER ÉJJEL (New Year’s Eve) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 120 perc, rendezte: Garry Marshall, szereplők: Robert De Niro, Ashton Kutcher, Michelle Pfeiffer

 

22-23., 25-28.  19.30 óra:

A TÁNC – A PÁRIZSI OPERA BALETTJE (La danse) – 2009, színes, feliratos, francia-amerikai dokumentumfilm, 159 perc, rendezte: Frederick Wiseman

 

29-30., jan.01-04. 17.30 óra:

KOPASZKUTYA KETTŐ – 2011, színes, zenés, magyar dokumentumfilm, ??? perc, rendezte: Szomjas György, szereplők: Földes László „Hobó”, Deák Bill Gyula, Pőka Egon, Tátrai Tibor, Solti János

 

29-30., jan01-04.  19.30 óra:
TESTCSERE The Change Up) – 2011, színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 112 perc, rendezte: David Dobkin, szereplők: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Olivia Wilde

 

Ezüsthaj filmklub – Balázs Béla terem, belépőjegy 400 Ft

Dec. 06.  14 óra: SÉRAPHINE – 2010, színes, feliratos, francia-belga életrajzi film, 125 perc, rendezte: Martin Provost

Dec.20.  14 óra: SZILVESZTER ÉJJEL

Világmegváltók filmklub – Balázs Béla terem, belépőjegy: 400 Ft

Dec. 06.  17.30 óra: TETRO – 2009, fekete-fehér, amerikai-olasz-spanyol film, 127 perc, rendezte: F. F. Coppola, szereplők: Vincent Gallo, Alden Ehrenreich

Dec. 20.  18.15 óra: EMLÉKSZEL DOLLY BELLRE? – 1981, színes, jugoszláv, 107 perc, rendezte: Emir Kusturica, szereplők: LILJANA Blagojevic, Slavko Stimac

delmagyar.hu filmklub:

dec. 19.  18.15 óra: EGY NAP

 

Az olvasókártya az első előadás helyárain látogathatóak. Az ettől eltérő helyárakat jelezzük.

Részletek: www.belvarosimozi.hu

 

A Cirko-Gejzír decemberi bemutatói:

 

December 29.: Van pápánk!

(Habemus Papam, olasz-francia, 2011, 102 perc)


Nanni Moretti története egy pápaválasztás történetét meséli el, mely tele van meglepő fordulatokkal. Az újonnan megválasztott pápa ugyanis megrémül a rá nehezedő tehertől és nem jelenik meg a Szent Péter téren a hívek előtt. A bíborosok pedig mindent megtesznek, hogy eltitkolják a problémát.

2011, Cannes-i Filmfesztivál, Versenyprogram

Rendező: Nanni Moretti
Szereplők:
Michel Piccoli
Nanni Moretti
Jerzy Stuhr

 

December 29.: Kikötői történet

(Le Havre, finn-francia, 2011, 93 perc)


A korábban nagyvilági életet élő Marcel cipő pucolóként dolgozik Le Havre-ban. Nyugodt, megszokott életét azonban két dolog is felzaklatja. Imádott felesége, Arletty hirtelen rosszul lesz és végzetes betegséggel diagnosztizálják. Ugyanekkor a kikötőben meglát egy afrikai menekült fiút, akit keres a rendőrség. Marcel úgy dönt, hogy segít a gyereken és eltökélt optimizmussal kezd el küzdeni az ellen, hogy visszatoloncolják Afrikába.
Rendező: Aki Kaurismaki
Szereplők:
André Wilms
Kati Outinen
Blondin Miguel

 

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes.

www.cirkofilm.hu

 

Az ÍRÓK BOLTJA decemberi programjai:

A programok 1600-kor kezdődnek, az eltéréseket jelezzük!

 

1. csütörtök

KALLIGRAM

Csaplár Vilmos: A magyarok (Az államalapítástól a 2010-es választásokig)
A szerző átadja meghívott barátainak az általa dedikált példányokat.
Az érdeklődő vásárlók (16-18 óráig) szintén dedikáltathatják a Pesti
Kalligramnál megjelent új könyv példányait.

 

2. péntek

ALIBI hat hónapra

Gyermekkor

A beszélgetés résztvevői: Háy János, Lángh Júlia, Saly Noémi, Pekár Bianka

A beszélgetést vezeti: Márton László

 

6. kedd

LÉLEKBEN OTTHON KIADÓ – ORIOLD ÉS TÁRSAI

Ethel Spector Person: Szerelmi álmok és végzetes találkozások – A romantikus szenvedély ereje

Beszélgetés a szerelemről, a szerelmessé válásról, a szerelem örömeiről és gyötrelmeiről,

a szerelem végéről Dr. Váradi Enikő pszichiáterrel, a kötet fordítójával.

 

7. szerda

IRODALMI CENTRIFUGA – CENTRIFUGA EKIADÓ

Bemutatkozik a Centrifuga eKiadó
Beszélgetés az eKiadó alkotóival.

Lángh Júlia: Nők a Kútnál, válogatás az afrikai irodalomból

Gordon Agáta: Magdolna Lányai - az Úrnő könyve

Közreműködnek: a Centrifuga szerkesztői, az eKiadó munkatársai és a szerzők.

 

8. csütörtök

KALLIGRAM

Kornis Mihály: Hol voltam, hol nem voltam

A szerzővel beszélgetnek, és a kötetet bemutatják: Révai Gábor és Mészáros Sándor

 

11. vasárnap

LEGYEN KÖNYV A FA ALATT!

Karácsonyi könyvvásár

December 11-én 11% kedvezménnyel vásárolhatnak nálunk!*

*Az ajánlat csak könyvekre vonatkozik.

 

14. szerda 17 óra

MAGYAR NARANCS

Minimum 11-es!
Vitassuk meg közösen a Magyar Narancs magyar irodalmi sikerlistáját!

Goretity József fordítóval Vári György, a lista szerkesztője beszélget.

 

18. vasárnap 11-12 óráig

ÍRÓK BOLTJA DEDIKÁLÁS

Parti Nagy Lajos és Presser Gábor dedikálja

Rutinglitang – Egy zenemasiniszta c. könyvét és CD-jét

 

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes.

www.irokboltja.hu

 

A TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában minden előadásra - kivéve a zenei rendezvényekre - érvényes az olvasókártya.

 

2011 DEC. 2 - 3.
Teatr.doc (RUS): Egy óra tizennyolc (perc) / színház
A Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében
Poznan, Helsinki és Szentpétervár után most Budapesten vendégszerepel a 2011-es moszkvai Arany Maszk-díjra jelölt előadás!

2011 DEC. 3., 11 - 12.
Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei / színház
Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk...

2011 DEC. 8 - 10.
Frenák Pál Társulat: Frisson / Apokalipszis
/ tánc
Régi darab, új felállás. Ismét megújul a csapat: kizárólag Nelson Reguera az állandó, hozzá most Major László és Simet Jessica csatlakozik, illetve a legfrissebb Frenák-felfedezett: Vasas Erika.

2011 DEC. 13 - 14.
Pintér Béla és Társulata:Parasztopera
/ színház
Akinek tetszik, nézze meg többször is!
Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!

2011 DEC. 21 - 22.
A Budapest Tánciskola estje: Ördöglakat - PREMIER!
/ tánc
Fiúk és lányok, külön-külön a színpadon. Két koreográfia, amelyet a Budapest Tánciskola diákjai maguk alkotnak, egy-egy társukat kijelölve koreográfusnak. Plusz egy harmadik darab, amit az iskola vezetője, Angelus Iván állít színpadra. Ördöglakat három alkatrészből, a capella zenére. Ki tart velünk kibogozni?

2011 DEC. 30.
10 HÍRES SZTORI- A Litera 10. előszilveszteri partija
/ irodalom
Vajon hogyan alakulna Pierre Bezuhov vagy Gregor Samsa sorsa, ha jeles kortárs íróink kezébe adnánk életük irányítását? A Litera irodalmi portál tíz kiváló szerzője magyar és világirodalmi klasszikusok jól ismert jeleneteit és hőseit kelti életre ezen az esten.
A tizedik előszilveszteri partin, tíz író tíz klasszikusba lehel új életet.

A Ludwig Múzeum decemberi ajánlata:

BAKOS. Rita Ackermann

2011. november 18 – 2012. március 11.

 

Rita Ackermann közel húsz éve hagyta el Budapestet és költözött New Yorkba, ahol azóta él és dolgozik. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán eltöltött két év után ment az Egyesült Államokba, hogy a vizuális művészetek itthon szűkebben értelmezett határait és keresztreferenciáit intenzívebben élje meg.

 

Ackermann a Hanes Foundation támogatásával, egy éves ösztöndíjjal a New York Studio School of Painting, Drawing and Sculpture iskolában tanult, majd a kilencvenes évek új irányzatokat hozó New York-i kulturális közegében művészete gyökeret vert. Az akkori enfant terrible atmoszférának (Larry Clark-Kids, Harmony Korine-Gummo, Sonic Youth, Karen Kilimnik, Mike Kelly-Destroy All Monsters, Bernadette Corporation) egyik jellemzője volt, hogy a műfaji kereteket átlépve vegyítette a divat, a zene és a legkülönfélébb képzőművészeti műfajok kifejezésmódját, nyelvét, eszközrendszerét. Már a művész korai munkáin megfigyelhető a művészeti médiumok összeolvasztására törekvő de/rekonstruktivista szellem, ami formát és rendszert bont; a kollázs építkező és a rajz szabad rendszerépítésének kombinálása jellemzi.

 

Korai munkái - mindenekelőtt rajzok és kollázsok - kalligrafikus, poétikus, improvizációt idéző művek, és elsősorban saját közegének, valamint az ún. youth culture személyes és kollektív problémáival, szexualitással, drogokkal, hatalmi pozíciók megkérdőjelezésével, bizonytalansággal és kontemplatív sorskereséssel foglalkoznak. Ez az önmagából kiinduló, de több dimenzióban inspirált és terjeszkedő, valamint az önrombolás romjaiból építkező stílus meghatározza Ackermann csaknem teljes munkásságát egészen 2010-ig, ami a kiállítás anyagán egyértelműen és folyamatosan követhető. Az elmúlt év új művei, egy teljesen letisztult, két színre és egy kompozícióra épülő sorozat, a Fire by Days (Tűz, napról napra) elsőként itt, Budapesten kerül bemutatásra.

 

Munkáiból számos egyéni és csoportos kiállítást rendeztek, az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. 2008-ban meghívták a Whitney Biennálén való részvételre, 2009-ben a The Chinati Foundation artist-in-residence programja keretében több hónapot töltött Marfában, 2010-ben pedig a Rizzoli kiadó felkérésére megkezdődött egy több száz oldalas monográfia szerkesztése, amely idén szeptemberében jelent meg, és a kiállítás alkalmából a múzeumban is kapható lesz.

 

Ackermann egyéni kiállítása a Ludwig Múzeum olyan hazai, illetve magyar származású alkotókat bemutató sorozatába illeszkedik, akiknek munkássága kevéssé ismert itthon. A budapesti kiállítás magja az utóbbi három évben készült, a mérföldkőnek számító Marfa/Chinati Artist in Residence programban eltöltött idő egész képanyagából és az utóbbi évek munkáiból, elsősorban festményekből, rajzokból, nyomatsorozatokból és videókból áll. A kiállítást kísérő filmvetítés igyekszik közelebb hozni azt a korszellemet, amely közvetett vagy közvetlen hatással volt Rita Ackermannra, a nyolcvanas-kilencvenes években meghatározta, illetve ma is alakítja a New Yorkban élő művész pályáját.

 

A kiállítás kurátora Oltai Kata.

 

Tárlatvezetések

Vasárnap, 16.00 (MAGYAR)

A tárlatvezetés a kiállításra érvényes belépőjeggyel ingyenes.

 

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.lumu.hu

 

Az ODEON Tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak

 

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: 06 1 349 2776

Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: 06 1 313 9896

Puskin Téka, 1052 Bp., Kossuth Lajos utca 18., tel.: 06 1 318 6464

Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: 06 1 213 7730

www.odeon.hu

 

Az Odeon tékák decemberi ajánlata:

 

December 1: Greenberg
Rendezte: Noah Baumbach
Rendhagyó, fanyar szerelmi történet Wes Anderson egykori írótársa, a rendezőként A tintahal és a bálnával bemutatkozó Noah Baumbach tálalásában. A forgatókönyvet Baumbach jelenleg válófélben lévő feleségével, a színészként megismert Jennifer Jason Leigh-vel közösen írta, a főszerepben látható Ben Stiller pedig pályája talán legérettebb és legjobb alakítását nyújtja.

December 1: Harry Brown
Rendezte. Daniel Barber
Daniel Barber két éve készült – és a nyári londoni zavargások tükrében ijesztő aktualitással bíró – filmjében az egykori tengerészgyalogos, a címszereplő Harry Brown (Michael Caine) merül alá, hogy igazságot szolgáltasson és elégtételt vegyen legjobb barátja gyilkosain.

December 1: Született feleség
Rendezte: Francois Ozon
A komoly-komor drámákban járatos Francois Ozon visszatér a pályáján különös kitérőnek tekintett 8 nő világához, és ezúttal egy zenei betétekkel hasonlóan sokszor díszített, ám képi világában még elődjénél is jóval színesebb – és ennek megfelelően ironikusabb – darabbal rukkol elő, a francia film két legendája, Catherine Deneuve és Gerard Depardieu főszereplésével.

December 8: Amerika Kapitány – Az első bosszúálló
Rendezte: Joe Johnston
A Marvel-sorozat korábbi filmjei (Vasember, Hulk, Thor) színre lép A bosszúállók csapatának utolsó, eddig nem látott tagja, az egyenesen a világháborús frontról szalajtott Amerika Kapitány is – alakjában egyszerre van jelen a régimódi, filléres képregény-füzetek hősiessége és ódivatúan szélsőséges karakterei, a kalandfilmek sodró lendülete és a főhős figurájának bájosan idejétmúlt, megkérdőjelezhetetlen felsőbbrendűségű öntudata.

December 8: A majmok bolygója – Lázadás
Rendezte: Rupert Wyatt
A Majmok bolygója-sorozat előzményfilmje az idei nyári moziszezon egyik legkellemesebb meglepetése volt – és nem csupán a lenyűgöző, már-már félelmetesen valósághű mimikájú főemlősök miatt, hanem a jól ismert történet folyamához kifogástalanul illeszkedő cselekményvezetés miatt is.

További decemberi megjelenések:

Kung Fu Panda 2
Super 8

Förtelmes főnökö

True Blood – 1. évad
Zöld Lámpás

A PÉCSI APOLLÓ MOZI decemberi ajánlata:

 

12.01-07.

Hétköznapi pár /Perfect sense

Német-angol romantikus dráma/German-English drama, 2011, 92 perc

Rendező: David Meckenzie

Szereplők? Eva Green, Evan McGregor, Ewan Bremner, Stephen Dillane

 

12.08-21.

Tengerre franciák /Ni a vendre ni a louer/Holidays by the see

Francia vígjáték/French comedy, 2011, 77 perc

Rendező: Pascal Rabaté

Szereplők: Jacques Gamblin, Dominique Pinon, Maria de Medeiros, Francois Damiens

 

12.15-28.

A segítség /The help

Amerikai filmdráma, 2011, 146 perc

Rendező: Tate Taylor

Szereplők: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavis Spenser

 

12.15-28.

Az adósság /The dept

Amerikai thriller, 2011, 114 perc

Rendező: John Madden

Szereplők: Jessica Chastain, Helen Mirren, Sam Worthington

 

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes.

www.apolloartmozi.hu

 

A KINO decemberi ajánlata:

 

TATSUMI

Szingapúri animációs film felnőtteknek, 2011, 98 perc, feliratos

Rendezte: Eric Khoo

 

Felnőtteknek szóló manga a Kinoban

Yoshihiro Tatsumi manga-művész Japánban szinte ismeretlen, Franciaországban és Európa egyéb, képregényőrültekkel lakott területein azonban igazi sztár. A nyugati világ manga-rajongói körében népszerű rajzoló életművét dolgozza fel Eric Khoo filmje, amely idén a cannes-i filmfesztivál Certain Regard szekciójában szerepelt. Tatsumi eredeti rajzait mozgóképpé alakítva, érzékeny zeneválasztással és kiváló szerkesztéssel olvasztotta össze egy másfél órás filmmé a kultikussá vált sztorikat. Narrátorként maga Tatsumi működött közre, japán nyelven, saját hangján meséli el a történeteket – a hiroshimai bombatámadásról, erotikus képzelgésekről, mindennapi  érzelmekről, az ötvenes-hatvanas évek japán társadalmáról.

 

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes.

www.akino.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.