Alföldi Learje

  • 2015. szeptember 13.

Snoblesse

A Radnótiban játsszák Alföldi Lear-rendezését.
false

Csáki Judit Learről
: Miközben nincsen énnekem bátorságom ahhoz, hogy szembeforduljak a gránitkeménységű állítással, mely szerint Shakespeare Lear királya úgy hibátlan és gyöngyszem, ahogy van, halkan megjegyzem, hogy a dráma elejének lélektani bakugrásával minden előadás megküzd. Lear király ugyanis úgy darabolja föl és osztogatja szét birodalmát és királyságát, hogy a legcsekélyebb mértékben sem ismeri saját nagykorú gyermekeit, ráadásul nem veszi észre a hízelgést, hazugságot sem.

Bagó Bertalan Learról: Olyan kérdéseket feszeget, hogy nem csak ma, de mindig aktuális. Adott egy erős birodalom, amelyet a vezetője szét akar osztani; ennek a következményeit látjuk a történetben. És azt, hogy mivel jár, ha az ember annyira öntelt, hogy azt hiszi, tovább tud élni, mint a saját kora. Ez bármikor és bármilyen világban aktuális.

Woody Allen Learről (vagyis Godard Lear-filmjéről): Egyáltalán nem volt forgatókönyv, semmi sem volt, csak Godard, egy operatőr és én. Bármit megtettem, amire kért, és elég őrült dolgokra kért, amiket persze én mind megcsináltam, hiszen mégiscsak Godard-ról volt szó. A legbizarrabb forgatási élményem volt. Meglepne, ha csak egy kicsit is normálisan festenék.

És most végre megtudhatjuk azt is, hogy Alföldi Róbert mit gondolt Learről, merthogy az ő rendezésében látható Shakespeare egyesek szerint tökéletes, mások szerint kissé döcögősen induló drámája László Zsolttal a királyi címszerepben. További szereplők: Kováts Adél, Szávai Viktória, Gazsó György, Adorjáni Bálint, Csomós Mari, Schneider Zoltán, Pál András.

Figyelmébe ajánljuk