Hitch kötele

  • 2013. november 20.

Snoblesse

Két jól nevelt fiatalember a tökéletes gyilkosságra készül.
false

Ne kerteljünk: A kötél, Hitchcock 1948-as műve, a filmesztéták vágyainak netovábbja. Ez persze szinte minden Hitchcock-filmről elmondható, de A kötél még az agyonbeszélt, rongyosra elemzett Hitchcock-művek között is megkülönböztetett helyet élvez, el is mondjuk, miért, csak még várunk egy kicsit, mert a suspense technika – melynek Hitch volt a legnagyobb mestere – így kívánja. Szóval, készen állnak? Akkor hát jöjjön a válasz... Csak előbb még bedobunk egy szendvicset. Mindjárt jövünk.

Tehát, A kötél azért ilyen becses darab, mert az még csak hagyján, hogy ez Hitchcock első színes filmje, ám az már valami, hogy az egész film egyetlen lakásbelsőben játszódik, de ehhez még hozzájönnek további nyalánkságok. A furfangos Hitch például úgy vágta meg a filmet, hogy úgy tűnjék: abban egyetlen darab vágás sincsen. Ja, és azt még nem is mondtuk, hogy a tökéletes gyilkosságot tervezgető főszereplők – két ínyenc fiatalember – között mintha több lenne a barátságnál. 1948-at írunk, és Hitchcock mindezt egy stúdiófilm keretei között sütötte el – nem csoda, hogy ma komplett kurzusokat tartanak A kötélről.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.