snoblesse oblige

  • 2003. november 27.

Snoblesse

Ipari táj:
Snoblesse Oblige

galeri

Tájak-KépekHajdú József sorozata Budapest gyárépületeit mutatja be a 90-es évek elejétől; olyan házakat, épületegyütteseket, amelyeket lebontottak, átépítettek vagy egyéb funkcióval láttak el az elmúlt évek során. (A sorozatból a Városháza Kiadó azonos címen már megjelentetett egy kötetet.) Az építészeti galéria ezeknek az épületeknek a sorsát, történetét, alakulását követi. Már csak december 7-ig láthatók a fekete-fehér fotók.

(N&n Galéria, Bp. VI., Hajós u. 35. )

Adieu Paradzsanov: Fiatal, szocialista és nemzetiszocialista eszméktől megkímélt örmény művészek munkáiból látható kiállítás Bécsben december 11-ig. A híres filmrendezőnek, Szergej Paradzsanovnak is emléket állító tárlat installációi, videói és egyéb dokumentumai a legváltozatosabb, sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondó hatások uralta alkotói környezetben született kortárs örmény műveket mutatják be.

(Kunsthalle Wien project space, Karlsplatz, 1040 Bécs, Treitlstrasse 2.)

Aktok: Kiállítás Csurka Eszter legújabb képeiből december 11-ig. Utoljára a Várfok Galériában állított ki - ehető, kenyértésztából készült szobrot. Most pedig, a csendéletek és gyerektematikájú képek után legújabb gyöngyszemeit, a kiszolgáltatott emberi testről szóló, visszataszító színű festményeit láthatjuk.

(K. Petrys Ház, Bp. VIII., Horánszky u. 13. II. em.)

A piktor: Kiállítás a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum anyagából a festő (1883-1951) születésének 120. évfordulójára. Ahogy a modern magyar festészet egyik legkiválóbb mestere látta a Balatont, a földet, a vizet, a fákat. Képein a balatoni térben megjelenő alakok eggyé válnak a tájjal, de otthonra lelnek itt az Egry által megfestett bibliai alakok, például Keresztelő Szent János és Szent Kristóf is. Január 11-ig látható.

(Ernst Múzeum, Bp. VI., Nagymező u. 8.)

==

klubbing

Rabba-Dub Club

Ismét klub, mert megmondtuk, hogy manapság gombamód szaporodnak a fővárosban a különböző zenei műfajok köré alakuló közösségek. A dub műfaját kedvelők december 3-án vehetik először birtokba klubjukat a Natasa B nevű új helyen (Bp. VI., Paulay E. u. 5.), a The Baronesses és a Radiozavod jóvoltából megrendezett Dub-esten. A Dub-klub kulturális és zenei est ezután is szerdánként lesz látható, hallható. Célja a zenehallgatás és a hozzá köthető kultúrák megismerése, találkozási lehetőséget nyújtva az ehhez közel álló vagy érdeklődő embereknek. A műsor vetítésekkel, előadásokkal egészül ki, de lesznek képkiállítások, díszletek, narancssárga falak, kényelem, elmélkedés.

Az első alkalommal a fellépők: dj Zorro (dub-reggae), dj Áfonya (dub-reggae) és dj Solomon (nu-dub, introtilos). Diskurzust a dubzenéről Árokszállási Miksa, RasTamás és T.B.Homelock (Ladánybene 27) folytat, valamint kiállítják Dombai Ádám fekete-fehér városi fotóit, és maga a Radiozavod vetít.


klasszik

Minden sztárok hete

Ha péntek estéjüket, nevezetesen a november 28-ra esőt egy templomban töltik, abból baj nem lehet. Ha közben Bach-kantátákat hallgatnak, az már-már jó, s ha mindezt az Orfeo zenekar, a Purcell kórus és Vashegyi György adja elő, szinte biztos a siker. Az előadás 20.00-kor kezdődik a Mátyás-templomban (Bp. I., Szentháromság tér 2.).

Másnap, szombaton "szegény árva Schumann" tombol a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.). Ebben segítségére lesz a Fesztiválzenekar, valamint Ránki Dezső zongoraművész, akik Carlo Rizzi vezényletével a zeneszerző három művét adják elő.

Vass Lajos Kórus - All Stars dzsembori színhelye lesz vasárnap, november 30-án a Pesti Vigadó (Bp. V., Vigadó tér 2.). 18.00-tól Vass Lajos nevét viselő kórusok és zenekarok szólaltatják meg a latin nyelvű borítóba csomagolt kocsmadalokat, Orff Carmina Buranáját.

Hétfőn 19.30-kor Verdi Requiemje csendül fel a Budapest Kongresszusi Központban (Bp. XII., Jagelló út 1-3.). A Nemzeti Filharmonikusokat Kobayashi Ken-Ichiro vezényli, a szólisták között a tavalyi operaévad legnagyobb sztárját, a pillanatnyilag állás nélküli Bándi Jánost is üdvözölhetjük.

Csütörtökön, 19.30-kor pedig ismét a japán karmester sztár vezényel a kongresszusi központban, addigra azonban zenekart vált, és már a Matáv Szimfonikus Zenekart irányítja, akik a mindig mindenre kiválóan kész Jandó Jenővel vezetnek elő egy tradicionálisnak nevezhető, könnyen emészthető, de tartalmas műsort.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


klubbing

Elemek és ösztönök

Ha valaki még nem tudná, a klub- műfaj a reneszánszát éli napjaink Budapestjén. Csütörtök esténként egy ideje a Trafó bár Tangóban (Bp. IX., Liliom u. 41.) például Beat Impact klubestet rendeznek. Hogy ez mit jelent, kiderül azok számára, akik rendszeres látogatói lesznek, ám azért elárulunk róla egyet-mást. A házigazdák a legjobb budapesti dj-k: Ali Bishop, Infra Gandhi és Cyborg Templar, akik alkalmanként vendégeket is hívnak. Még nem csúsztunk le november 27-éről, amikor Alan "Cukipapa" Brown (Ecco Chamber, Soul Seduction) teszi tiszteletét náluk, a bécsben élő londoni sztár, aki köré úgy gyűlnek a kifinomult kortárs elektronikus zenéhez kapcsolódó dj-k, producerek, promoterek, kiadók és zenészek, mint a legyek. Szóval Alan igazi dj, olyan, aki szívből csinálja, és a világ bármelyik pontján, Göteborgtól Zágrábig szívesen játszik a barátaival.

Stílusa: nujazz, downtempo, elektronikából pedig a mély és kifinomult elektronikus zene felnőtteknek.


évforduló

20 éves terv

A VI. ötéves terv egyik legnagyobb beruházása volt a különleges, felülről lefelé épített Almássy téri épület, amely az 1976-ban indult alapozásnál még úttörőháznak indult, aztán 1982-re szabadidőközpont lett. Ki Mit Tud?, Kölyökvár, Téka táncház, ellenzéki Menta-Teaház, Bonanza Banzáj klub és ki tudja még, mi minden volt itt az elmúlt években. A lényeg, hogy november 29-én reggel nyolctól másnap hajnali négyig ünneplik az Almássy Téri Szabadidő Központ (Bp. VII., Almássy tér 6.) huszadik születésnapját.

Reggel 9-től gyerekprogram mesékkel, majd 11.00-tól Kaláka-koncert lesz, aztán a Hegedős Együttes táncháza és kézműves-foglalkozások a karácsony jegyében. Déltől nyugdíjastorna és különféle edzések, filmvetítések, nótaest, irodalmi est, majd 16.00-tól folkprogramok (Bihari Táncegyüttes, Sirtos görög táncház, Csángó táncház, Ternipe, Ex Méz). 21.00-tól kezdődnek az alternatív zenei koncertek. Sziámi, Üllői Úti Fuck, Másfél, Magura, Pudding Shop és Mystic Ballistic. Közben kocsma és teaház áll a közönség rendelkezésére.


tűsarok

Women at Work

A Szociális Innováció Alapítvány november 28-án, 16.00-tól bemutatja a MunkaVerseny - Nők a munkaerő-piacon és a Gender Assessment of the Impact of EU Accession on the Status of Women in the Labour Market in CEE - Hungary című kiadványait. A meghívott előadók: Kósáné Kovács Magda képviselő, volt munkaügyi miniszter, Jürgen Köppen, az EU-delegáció vezetője, Zentai Violetta, a MONA Alapítvány elnöke és Szigetiné Bonifert Márta, a Regionális Környezetvédelmi Központ igazgatója.

A dolgozó nőkről szóló diskurzus és könyvbemutató helyszíne az ÖKO-Centrum (Bp. VI., Andrássy út 23. I. emelet).


feszt

Roma csúcstalálkozó

Jól tessenek figyelni, most pénteken és szombaton, november 28-29-én, a Millenárison (Bp. II., Fény u. 22-24.), aztán utána annyi. Usti Opre a (munka)címe annak a készülő monstre dokumentumfilmnek, amely a közép- és kelet-európai roma közösségek muzsikájáról szól, s amely Budapesten forgatódik-játszódik, korántsem jelentéktelen részben. Kulcsfigurái között Snétberger Ferenc és Balogh Kálmán mellett az orosz Szergej Erdenko, a cseh-morva Iva Bittová és a szerb Boban Markovic lesz látható, mondhatnánk, csak hát a film bemutatója még odébb van. Viszont Snétberger, Balogh, Erdenko, Bittová és Markovic egy közös produkció - népiesen: koncert - létrehozására is vállalkozott, melyhez elképesztő vendégeket hívtak asszisztensül: Ivo Papasovot Bulgáriából és Juhász Miczura Mónikát a mi vidékünkről például. Szóval nincs mese és nincs ámítás - több mint fesztivál: egy roma csúcstalálkozó előtt állunk. Micsoda alkalom! Azt már jól tudjuk, hál` isten, hogy mit tudnak a hölgyek és az urak külön-külön, hát most halljuk őket együtt!


gyerkőc

Állati emlék

Ilyet már rég nem láttak sem kicsik, sem nagyok, mert a mozdulatművészet klasszikus iskolái a 30-as, 40-es években készítettek utoljára gyermekeknek szóló előadásokat. Az új mozdulatművészeti mesejáték-bemutató - amellyel ezt a régi hagyományt újítja fel a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Még 1 Mozdulatszínháza - november 30-án, vasárnap lesz 10.30-tól a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában (Bp. I., budai Vár), Karnevál - Állatok farsangja címmel.

A klasszikus zenékre készült mesejátékot a számos egyéb meglepetésen kívül még egy különleges együttműködés színesíti. A dramaturg-mesemester (a történet, a szöveg írója és mesélője) Tariska Szabolcs, az Amorf Ördögök népszerű zenekarának frontembere, szövegírója és énekese lesz. Az előadás, amely decemberben több alkalommal is látható, nem csak a gyerekeknek nyújt majd élvezetet.

+kép macsekok.jpg


konf

A lélek tükre és a múltnak kútja

November 29-30-án Múlt és jövő határán címmel a zsidóságról és a pszichoanalízisről rendez konferenciát a KÚT Alapítvány a Bálint Zsidó Közösségi Házban (Bp. VI., Révay u. 16.).

Az első napon Zsidóság és pszichoterápia címmel kezdődik az első előadás 10.00-kor Kende Hanna, Kósa György és Bódog Gyula részvételével. 11.30-tól Talyigás Katalin mutatja be a Párbeszéd a Toleranciáért Programot és Pécsi Katalin az Esztertáska Műhelyt - többek között. 13-45-től A holokauszt hatásáról beszél Erős Ferenc (szociálpszichológiai szempontok), Pécsi Katalin (női narratívák) és Hoyer Mária (női retorika).

14.45-kor kezdődik kerekasztal a pszichoterápiáról és a hivatástudatról, utána bemutatkozik a KÚT Rendelő és befejezésül Sipos András a rendelő beszélgetőcsoportjáról készült dokumentumfilmjét is bemutatják.

Másnap reggeltől a terror pszichológiájáról értekezik Oravecz Róbert (Szlovénia) és Pfitzner Rudolf (Németország), majd a cigány holokausztról vetítik le Varga Ágota: Porrajmos című dokumentumfilmjét. 13.30-tól kerekasztal-beszélgetés indul a holokausztoktatásról és újabb munkacsoportok (Ariadne Csoport, Cordélia Alapítvány, Hospice Team a Zsidó Szeretetkórházban) mutatkoznak be. 16.30-tól Mátis Lilla: "Mély kútba tekinték..." című filmjét vetítik le Virág Terézről, akinek a konferenciát dedikálták kollégái és tanítványai.

Figyelmébe ajánljuk