snoblesse oblige

  • 2003. december 4.

Snoblesse

A Góbi sivatag buddhista kolostorai:
Snoblesse Oblige

galeri

Eszti és a körképA Góbi területén lévő egykor működött kolostorokról először nyílt fotókiállítás Magyarországon. A rendezvény aktualitása, hogy a vidék egyik legjelentősebb egyházi vezetője, Dandzan Ravdzsaa, aki nyolc kolostort alapított a területen, 200 éve született. Dr. Obrusánszky Borbála fotókiállítása a hónapban látható.

(Sambhala Tibet Központ, Bp. VIII., Lőrinc pap tér 2.)

Eszti körkép: Radák Eszter mostani, december 23-ig látható kiállítására egy 100x800-as körképet festett, hogy így is megmutathassa a napi banalitásokat, kidomborítva és kicsit kifigurázva női indentitását.

(Ericsson Képzőművészeti Galéria, 1037 Budapest, Laborc u. 1.)

Művészet-terápia: Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet művészetterápiás műhelyeinek karácsonyi kiállítása január 3-ig. A kiállítást december 8-án, kedden 18.00-kor nyitja meg Karátson Gábor.

(Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8.)

Mécsestartók: A kiállítás, mely az iparművészek és kézművesek munkáit bemutató sorozat következő darabja, december 30-ig tekinthető meg.

(Arabeszk Galéria, Bp. V., Királyi Pál u. 9.)

Grafika-Fotó-Grafika: A december 23-ig tartó kiállítás a kortárs grafika nemzetközileg is ismert mestereinek, fiatal, pályájuk elején álló grafikusoknak és jelentős nemzetközi rangot és ismertséget kivívott fotográfusoknak a közös bemutatója.

(Ateliers Pro Arts/A.P.A.! Bp. VIII., Horánszky u. 5.)


konc

Télapó, nem mutogatol!

Télapó zsákjában idén egy Besh o droM-aranylemez is található, amelynek címe: Nekemtenemmutogatol! A modernet és a népzenét sajátosan elegyítő tánczenét játszó, a lemezüket magánkiadásban megjelentető csapatnak maga a nagyszakállú adja át az elismerést december 6-án, 17.00-kor a Fáklya Klubban (Bp. VI., Csengery u.).

A Mikuláson kívül a Cotton Club Singers négyes fogata is megjelenik, akikkel a Sinatranekemtenemmutogatol! fedőnevű közös akcióval időről időre közös színpadra merészkednek, mindkét rajongótábor örömére.

A közkedvelt banda a gyerekekről sem feledkezik meg, és matinékoncertet ad, hogy aztán 21.00-tól a Szilvásy Gypsy Folk Bandé, majd 22.30-tól újra a Besh o droMé legyen a színpad immár a felnőttek kedvéért.


film

Etnomozizás

Az antropológiai és néprajzi filmek fóruma december 9-én tartja évi utolsó vetítését a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.), ahol ebből az alkalomból 19.30-tól válogatást láthatunk a 2002-es Dialektus Filmfesztivál rövidfilmjeiből. Elsőként Szalay Péter szubjektív szociográfiája pereg egy kis erdélyi falu hétköznapjairól Alsósófalvai anzix címmel, majd Móczár István Echte ungarische Souvenir című alkotásán keresztül nyerhetünk bepillantást a mai magyar népművészet sajátos világába. Az idő megállt, sőt visszakanyarodott. Moharos Attila megrázó alkotása a S immár itt vagyok Fülöp Leventéről, az ezredvégi Európa gyerekcselédjéről szól.

Sántha István - Lukácsy Dorottya Rének a Neten című kisfilmje arról regél, hogyan kezdeményez rénszarvasra és kurblis rádióra gyűjtő akciót a szibériai kis népeknek az interneten egy antropológus. Egy Budapesten élő mongol család videoüzenetét dolgozza fel Füredi Zoltán munkája, a Szia Nagyi, jól vagyunk!, Szőke Orsolya a kínai piacok világát mutatja be a Big Dííl-ben, és végül Káldy László Kocsma TV-je arról mesél, hogyan viszonyul egy kis falu közössége egy őket érintő kulturális beruházáshoz.


feszt

Zörejünnep

A rekonstruálhatatlan írásmóddal írt Autonóm Zóna elektronikus zenei fesztivált immár negyedjére rendezik meg idén a "...legalább annyira nyissuk ki az ablakot, hogy ki lehessen rajta ugrani" jegyében december 6-án, 20.00-tól. Szokás szerint a Mu Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.) bocsátja a kísérletező fellépők rendelkezésére teljes technikai kapacitását. A magasabb rendű zenei szcénát képviselő csapatok között fellép a The Corporation (lásd mottónkat), és előadja a Lewis Caroll verseit is felülmúló manifesztumát, zenére. Az őket követő XRC formáció maga Kovács Balázs a Székesfehérvár-Pécs tengelyről, aki megnyugtató zötyögéseket fog hallatni. A pécsi Nicron egy online hangjátszóteret és információs bázist jelent, no meg zenekart. Játszani is engedik őket. Az utolsóként fellépő Fineartmusic, (Árvai György és Kopasz Tamás) zenéje kortárs zenei hagyományokra épülő elektronikus hangkulissza; a zaj, a dallam, a ritmus keveredése.


szomszédolás

Bécsi tűz

Ezeréves tánclépések, történelmi néptáncok, balett, sztepp- és modern tánc sajátos, mégis rabul ejtő keverékén utazhatjuk keresztül Anatóliát a Fire of Anatolia december 10-11-i bécsi előadásán, a Stadthalléban (Wiener Stadthalle, 1150 Bécs, Vogelweidplatz 14.). A keleti kultúrát a nyugatiba, a hagyományokat a modernbe átvezető táncprodukció az innovatív tánctechnikákat, magával ragadó fényjátékot, tradicionális öltözékeket és hangszereket ötvöző színpadi show Prometheus legendájának szárnyán repíti a nézőt az Ezeregy éjszaka, Anatólia világába. További információk: www.stadthalle.com


elektromiki

Afrofrizurás Mikulás

A Műcsarnokba december 5-én, pénteken 22.00-kor érkezik a Mikulás, puttonyában sok-sok csillogó fekete lemezzel. A bakelitekből ezúttal a kéthetenként megrendezett Crate Soul Pressure esték házigazdái - Shuriken, Keyser, Erik Sumo és Leen`gum - válogatnak. Keyser & Shuriken a dj Vadimmal közös budapesti és bécsi bulikat, valamint egy sikeres lyoni szereplést követően ismét hazai pályán mutatja be az újonnan zsákmányolt zenéket. A ládák mélyéről ezen az estén elsősorban afrobeat- és funkcsemegék kerülnek elő. Lányoknak a belépés ingyenes!


jubilál

Animális bulizás

1993-ban, tehát tíz éve alakult a szombathelyi Anima Sound System zenekar, amelyet ma már senkinek sem kell bemutatni. A világjáró és itthon is gyakran turnézó csapat fergeteges bulival ünnepli jubileumát december 6-án a Petőfi Csarnokban (Bp. XIV., Városliget, Zichy M. u. 14.).

A buli felvezetéséről 20.00-tól dj Nadia gondoskodik, majd a volt vénuszos Varga Zsuzsa fokozza a hangulatot, a nemrégiben megjelent Szívadóvevő című albumának számaival.

Aztán az Anima Sound System szórakoztatja a közönséget az elmúlt tíz év dalaival, legutolsó albumuk, az Aquanistan dalait is bemutatva. A koncerten exkluzív látvány- és fénytechnika emeli a hangulatot.

A koncert utánra öt freestyle mc érkezik egyenesen Berlinből, a bar11-ből, és velük egy kiváló dj. Mc David Devilist, mc I. J., mc Mando, mc Mystic Trainer, mc Yeman és dj Incognito varázsolja el a közönséget reggelig.

Még a hazai Palotai mester is tiszteletét teszi a bulin.


klasszik

Lemezek a puttonyban

Pénteken, december 5-én 19.30-kor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) Lantos István egy zongoraest keretein belül tolmácsolja Beethoven, Schubert és Liszt bizonyos zenei elképzeléseit.

Szombaton, 19.00-kor Don Giovanni-premier a Magyar Állami Operaházban (Bp. VI., Andrássy út 22.). A rendező: Kesselyák Gergely karmester.

Ezzel egy időben az "budai Társaskörben (Bp. III., Kiskorona u. 7.) Bogányi Gergely zongorista ad lemezbemutató hangversenyt Chopin-művekből.

Vasárnapra is jut egy lemez - a helyszín ezúttal a Budapesti Történeti Múzeum (Budavári Palota, E épület), ahol 16.00-kor az Ars Longa Kamarazenekar és Jónás Krisztina adja elő legújabb albumuk anyagát.

Hétfőn a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertezik, 19.30-kor kezdődő hangversenyükön egyebek között Bartók Kékszakállúja hangzik el.

Szerdán, 19.30-kor a Pécsi Szimfonikus Zenekar vendégeskedik az Olasz Kultúrintézetben (Bp. VIII., Bródy S. u. 8.). A Hamar Zsolt irányította együttes Schoenberg, Ibert és Mahler egy-egy művével hagy nyomot maga után a főváros zenei életében. További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


jótékonyság

Nagyszakállú a gyerekekért

Tavaly december 7-én rendezték meg az első Mikulás Ünnepi Koncertre a Kálvin téri református templomban. Sikere miatt a szervezők és Philippe de Chalendar karmester úgy döntöttek, hogy immár hagyományteremtő módon az idén is megrendezik a koncertet. A december eleji Mikulás Ünnepi Koncertek ezentúl évről évre egy-egy gyermekközpontú karitatív célra hívják fel a figyelmet, illetve a koncertet követően gyűjtött adományokkal egy szervezetet segítenek.

Idén a Nemzetközi Nőklub (International Women`s Club) különleges szándékára történik a gyűjtés a Zeneakadémia Dísztermében (Bp. VI., Liszt F. tér 1.) december 5-én, 19.30-tól rendezett koncert után. A cél a Miskolci Gyermekkórház számára egy égési sérült gyermekek ellátására való homokágy finanszírozása.

A koncert fővédnöke Medgyessy Péter miniszterelnök, a műsor pedig W. A. Mozart G-dúr fuvolaversenye a Harmónia Kamarazenekar előadásában.

Közreműködnek: Horgas Eszter fuvolaművész és Polonyi Ágnes hárfaművész.


divat

Ruharémek

Álmok a szekrényből címmel látható Nagy Fruzsina nem mindennapi divatperformansza december 5-én és 6-án 20.00-tól a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.).

Az est - amelynek témája a képzelet és a vágyódás - a divatbemutatók hagyományos felépítését átalakítva, egy látványos performansz keretében mutatja be Fruzsina, Sosa (a TÁP Színház jelmeztervezői) és más független tervezők alkotásait.

"Álmok, rémálmok, képzelgés - nem hétköznapi ruhák egy hétköznapi történetbe szőve. A szekrényből kiömlő ruhákat színészek, táncosok, kaszkadőrök, civilek mutatják be. Ezek az öltözékek inkább jelmezek, mint ruhák, egyik hordhatatlan, a másik még hordhatatlanabb, és a harmadikba sem tudnánk reggel beleugrani. A kollekciók témái is különlegesek: focimeccs, ételek, állatok, szürreális erotika, tündérmesék, szörnyek, videojátékok."

Figyelmébe ajánljuk