Szegedi Jazz Napok – Terence Blanchard

  • 2012. november 1.

Snoblesse

Spike Lee kedvenc jazz-zenésze, filmjei állandó zeneszerzője, az ötszörös Grammy-díjas Terence Blanchard is fellép a kétnapos szegedi fesztiválon.


Nem kétséges, hogy az idei fesztivál legnagyobb sztárja Terence Blanchard amerikai trombitás és zeneszerző lesz, akiről nehéz eldönteni, hogy jazz-zenészként elkövetett munkássága vagy filmzeneszerzői teljesítménye a jelentősebb. Előbbi számos Grammy-díjat hozott a konyhára, utóbbi pedig Spike Lee filmjeiben mutatkozott meg a legerőteljesebben, hiszen Blanchard olyan filmekhez írt zenét, mint a Mo' Better Blues, a Dzsungelláz és a Malcolm X, vagy Az utolsó éjjel és A belső ember, de dolgozott filmzeneszerzőként George Lucasnak is, aki vele íratta meg a Red Tails című második világháborús filmje kísérőzenéjét. A Terence Blanchard Quintet november 10-én lép színpadra a Szegedi Jazz Napokon, rajtuk kívül pedig Agócsi Jánost, a Grencsó Real-Time Kollektívát, a Han Bennink Triót, Lajkó Félix együttesét, a Budapest Acoustic Quartetet és a Vukán György Super Triót élvezheti a jazzszerető közönség.

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.