Szemrevaló Filmfesztivál

  • 2012. szeptember 24.

Snoblesse

David Lynch-rajongó filmrendező, NDK-s orvosnő, középkorú szexturisták, szocialista gördeszkások – a német, osztrák és svájci film legjobbjai a fesztiválon.


 

A német nyelvű film (legyen német, osztrák vagy svájci) köszöni, jól van: legutóbb Ulrich Seidl hozta el a Velencei Filmfesztivál egyik díját, Cannes Haneke előtt hajolt meg, s ugyanitt tavaly Andreas Dresen (interjú vele itt) részesült elismerésben. És persze jönnek a trónkövetelők is, a pályakezdő süvölvények közül Jan Schomburg mesélt nemrégiben a Narancsnak (bugyi-, zokni- és filmes témakörben). Immár hagyomány, hogy a Szemrevaló Filmfesztiválon rendre bemutatkoznak a friss német filmsikerek – ez a hagyomány annyival egészül ki idén, hogy a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet ezúttal közösen szervezi a fesztivált, így garantált, hogy a német mellett a svájci és az osztrák filmgyártás legjobbjaival is találkozhat a közönség. Egy NDK-s orvosnő drámája és egy gyilkosságért elítélt fiatalember története éppúgy része a kínálatnak, mint egy David Lynch (és a megvilágosodás) nyomában járó filmrendező, néhány német demokratikus gördeszkás és Teresa, az ötvenes éveiben járó osztrák szexturista.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.