80 éves korában elhunyt a Nobel-díjas költő, Louise Glück

  • narancs.hu
  • 2023. október 14.

Sorköz

Három éve nyerte el a rangos irodalmi elismerést.

Rákbetegségben, otthonában elhunyt Louise Glück, aki T. S. Eliot kitüntetése után 70 évvel az első amerikai költőként nyerte el a Nobel-díjat. Az alkotó halálát az ügynöksége is megerősítette.

A Massachusets államban, Cambridge-ben élő Glück minden díjat elnyert, ami egy költőnek csak kijárhat, három éve a Nobel-bizottság „összetéveszthetetlek poétai hangját” méltatta, amelynek szépsége révén „az egyéni élet univerzálissá válik”. 1993-ben elnyerte a Pulitzer-díjat, 2014-ben pedig a National Book Award nyertese volt.

1943-ban született New Yorkban. Verseiben az emberi élet nehézségeiről beszélt, egyik híres versében (Mockery Orange) pedig a szexszel és a nemiséggel kapcsolatos szkepsziséről vall. Gyakran nyúlt antik görög témákhoz, költészetétől nem volt idegen a kihagyásos, tömör szerkezet és olykor a romantikus túláradás sem. Visszatérő témája a gyerekkor, amelyről egyik Nostos című versében ezt írta: „We look at the world once, in childhood. / The rest is memory.” (Szabad fordításban: Egyszer látjuk a világot, gyerekkorban. / A többi csak emlék.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk