A mese mágusa – 115 éve született Szepes Mária

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Sorköz

Művészcsaládba született, kisgyerekkorától fogva folyamatosan alkotott. Sokoldalú, karizmatikus, élettel teli személyiség volt, aki vonzotta a hozzá hasonló gondolkodókat, és tudatosan készült az írói pályára.

A mese eredete a mítoszokon, mondákon, legendákon és eposzokon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. Szepes Mária, a bölcs asszony, a mágiák ismerője, az Összefüggések Tudományának titkos tanítója talán ezért is szentelt komolyabb időt ennek az irodalomban gyakran alábecsült műfajnak, és keltette életre többek között a sokak kedvencévé vált Pöttyös Panni alakját. A sorozat első könyve éppen hetven éve jelent meg a Móra Könyvkiadónál.

Anyaként rövid idő, alig egy év adatott meg számára, a gyerekeket mégis egész életében rajongva szerette, s örömmel ajándékozta meg őket történeteivel. A Pöttyös Panni-sorozat mellett több gyerekkönyve is született, jelentek meg kötetei a Móra Kiadónál több mint 50 éve töretlen sikernek örvendő Már tudok olvasni-sorozat első (Táltos Marci) és második (Fityfiritty) szériájában is.

A Pöttyös Panni az 1953-ban megjelent első kötet után az évek során sorozattá bővült. A négyéves Panni felnövését követő hétköznapi történeteket a forgatókönyvíróként is dolgozó Szepes Mária kiváló dramaturgiai érzéke egyszerűségükben is élvezetessé tette. A kötetek sokadik olvasásra is képesek megszólítani, megkacagtatni, magukkal ragadni az óvodásokat. F. Györffy Anna jellegzetes illusztrációival a sorozat hamar nagy népszerűségre tett szert.

 
Szepes Mária
 

 

Az igazi szófogadó kislányt megjelenítő főszereplő mellett helyet kapott a csintalanság mintapéldája – Astrid Lindgren Juharfalvi Emiljével némileg rokon vonásokat mutató –, Kockás Peti. Emellett felbukkan Tamara is, a kedves és beszédes kislány, akivel Panni egy fodrászatban ismerkedik meg, és rögtön szoros barátságot köt. A szerző elárulta, hogy a két karakter barátsága igaz történeten alapszik.

A sorozat egy klasszikus értékeket felmutató, különlegesen erős nagyszülő-unoka kapcsolatot tár elénk. Bár 70 év alatt sok minden változott, Pöttyös Panni történetei a mai gyerekeknek is legalább annyira kedvesek lehetnek, mint édesanyjuknak vagy nagymamájuknak annak idején.

A Pöttyös Panni-könyveket gondozó Móra Kiadó idén a kultikus könyvsorozathoz kapcsolódóan egy országos gyerekrajzpályázatot hirdetett, amelyre közel 800 munka érkezett be. „Minket is meglepett az érdeklődés nagysága és az, milyen odaadással és szeretettel készülő alkotásokat kaptunk határon innen és túlról. Mivel a technika nem volt meghatározva, a ceruza-, filc- és zsírkrétarajzokon és festményeken túl kaptunk gyönyörű, kézzel készült könyveket, babákat és egy újrahasznosított anyagból készült robotot is. Több pályázó is megosztotta velünk az alkotások születésének hátterét, a Pannihoz köthető emlékeit, élményeit. Hatalmas öröm érezni és tudni, hogy Pöttyös Panni és barátai még mindig ott élnek a szülők, nagyszülők, pedagógusok és ami a legfontosabb: a gyerekek szíve közepén” – mondta el Kovács Zsanett, a Móra Kiadó pályázatért felelős munkatársa.

A beérkezett alkotásokból a Móra Kiadó és a Szepes Mária Alapítvány hatot díjazott, s a szakmai zsűri közel hatvanat válogatott ki, hogy a 2024. február 3-án nyíló, egy hónapos kiállításon a nagyközönség is megcsodálhassa őket a budapesti Deák17 Galériában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk