Könyv

Bartos Felicián: Andris és a Fehér Démon

  • Karafiáth Metta
  • 2021. február 10.

Sorköz

Bartos debütáló gyerekkönyve ismerős me­se­elemekre épül

Adott egy, a nyári szünet unalmától megcsömörlött, unatkozó 13 éves fiú, Andris, akit az emberi világ mögött elterülő Apró Bolygók Világából idelátogató szerzet arra kér, segítsen megmenteni őket a Fehér Démon pusztításától. Hogy miért pont ő? Hasonlóan az Artúr-mondakörből jól ismert jelenethez, Andris könnyedén kirántja a botnak látszó Egység Oszlopát, bebizonyítva, hogy ő a kiválasztott. Aztán a másik világba átlépve szép lassan el is hiszi, hogy képes teljesíteni a küldetést, és az önkéntes hadsereg élére áll.

A mesebeli világban háromféle faj él: a puha nyulak (szinkinik), a lépkedő fák (szoffoszok) és az ember alakú, valójában kőtestű nimik. Az ő létüket fenyegeti a Fehér Démon, akiről senki nem érti, hogy arctalan seregével mi okból tarol le mindent. És akiket bedarál, azok „azonnal elveszítettek mindent, amitől önmaguk voltak, (…) megszűntek létezni”. Andris és harcostársai felismerik, hogy bár elméletben kényelmes a beolvadás, túl nagy ára van.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.