Tartalom

MaNcs 33. évf. 06. sz. (2021-02-11)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Máshogy szól

A Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Klubrádió Médiatanács elleni keresetét, ezzel lapzártánkkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a rádió február 15-ével elveszíti az FM 92,9 MHz-es analóg frekvenciáját, és legalább ideiglenesen csak az interneten tudja folytatni adását.

A szerk.

A szerk.

Elnyomásban

Oroszországban az elmúlt hetekben – január 23-án, 31-én és február 2-án – tartott tüntetések, illetve az azokra adott hatósági válaszok történelmet írtak, és a legrosszabb fajtából valót.

A szerk.

A szerk.

Erőből, s egyre nagyobbakat

Müller Cecília lebuktatta magát. A legbanálisabb módon: képtelen volt csak oda elküldeni egy elektronikus levelet, ahová valójában szánta.

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Gépdollár  

A kriptovaluták tündöklése és tündöklése 2.

Miért viszonylag stabil a krumpli, a színes tévé és a hajvágás ára euróban vagy forintban, miközben aranyban néhány hét alatt 5–10, bitcoinban pedig néhány nap alatt akár 20–30 százalékkal is változhat? És vajon ezt az ár­stabilitást el tudja-e érni egy kriptovaluta? Létezhet-e a stablecoin?

Belpol

Kilakoltatják-e az OPNI volt dolgozóit?

Belpol

Édes otthon

A volt elmegyógyintézet területén ma is élnek szolgálati laká­sok­ban az OPNI korábbi dolgozói. Bérlői státuszukat 13 éve nem sikerült rendezni, most kilakoltatás fenyegeti őket.

Külpol

A Trump-kormányzat és az izraeli–arab viszony normalizálása

Külpol

A próféta szól

Tavaly szeptemberben kapcsolataik rendezéséről írt alá egyezményt Izrael és két Öböl menti kisállam. A Trump-kormányzat kevés nemzetközi sikereinek egyike volt ez. A történelmi kiegyezés csendestársa Szaúd-Arábia volt, és azóta több muszlim többségű állam is bejelentkezett.

Sorköz

Interjú

Sorköz

„Meglepődünk a Sátán bukásán”

Péti Miklós műfordító John Miltonról és magyar karrierjéről

Nemrég új prózafordításban jelent meg a barokk irodalom egyik legérdekesebb „sequelje”, Milton Visszanyert paradicsoma, de már készül az Elveszett paradicsom új változata is. Meglelhetjük-e a földi paradicsomot? Mire jut egymással Jézus és a Sátán – erről beszéltünk a Károli Gáspár Református Egyetem docensével, az ismert miltonistával.

Könyv

Sorköz

Nem félsz, Nemecsek?

Nagy Ádám–Trencsényi László–Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés – Mentsük meg Ernőt!

A kortárs szerzők és az ifjúsági irodalommal foglalkozó kiadók igyekeznek folyamatosan reflektálni az olvasói igényekre, és megpróbálnak konstruktívan viszonyulni a gyerekek, fiatalok, fiatal felnőttek olvasási szokásai­nak változásaihoz.

Könyv

Sorköz

Kállay Eszter: Kéz a levegőben

Ha ez a kötet a 90-es években jelenik meg, akkor a címe nyilván Kezeket a magasba! lenne, és nem hosszú sorokba tördelt prózaverseket, hanem formába írt frappáns sanzonokat tartalmazna.

Színház

Online színház

Színház

Időcsóva

Szalonklára

A 2005-ben alapított Gólem Színház előadásainak 2012 óta a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház adott otthont. Saját játszóhelyet keresve 2020-ban kezdték meg a Gólem Központ felújítását a Csányi utca 3. szám alatt, a Szalonklára az új épület első előadása, és egyben a társulat első online bemutatója.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A magány otthonossága

Major Ákos: Apa csavarog

Major Ákos kiállításának angol címe (Dad’s walks) nem teljesen ugyanazt jelenti, mint a magyar változat; ráadásul a csavargásnak magának van némi pejoratív felhangja is, főképp akkor, ha épp az apánkról beszélünk.

Zene

Lemez

Zene

Szabó Ildikó: Heritage

A kiváló csellista ezen a lemezen magyar szerzők szólógordonka-műveit adja elő imponáló hangszeres felkészültséggel. 

Lemez

Zene

Foo Fighters: Medicine at Midnight

Fontos év lett volna 2020 a Foo Fighters számára: 25 éves lett a zenekar, amit a tagok az új, tizedik albumukkal és egy monstre turnéval szerettek volna megünnepelni.

Online koncert

Zene

Balaton: Kijárási tilalom van

Víg Mihályék kéthetente tartott klubkoncertjei már-már legendásak a belvárosi Hunnia Bisztróban, a járvány előtti időkben stabilan telt házzal futott a rendszerint hajnalig elhúzódó program.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/06.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/06.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lokál

125 éves az újpesti villamos

Lokál

Betűk és áramszedők

Az első villamos Újpestre 1896. január 12-én ugyanúgy a Lehel térről indult, ahogy napjainkban a 14-es járat. Az útvonal azóta is változatlan.

Tudomány
Gasztro
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

A helyi hős

Evan Morgan: A kölyöknyomozó

Álmos kisváros az Egyesült Államok szívében, ha kapcsoltunk már kertévére valamikor vasárnap délután, minden bizonyára magunk is jól ismerjük az ilyet.

Tévétorrent

Mikrofilm

Tizenöt centi

Walker

Sokan azzal a megnyugtató tudattal nőttünk fel, hogy Bruce Lee a legerősebb, de volt egy hosszú pillanat a tévézés történetében, amikor Chuck Norris farmeringes vállát nyomta e teher.

Film

Mikrofilm

Állatok

Viktor Koszakovszkij: Gunda

Az ember viszonya az állatokhoz kétségkívül különös, hiszen egyes fajokat azért tartunk (életben) és becsülünk, mert állatok, másoknak viszont azért kell elpusztulniuk, mert álla­tok.

Film

Mikrofilm

Mefisztó blues

Brian Oakes: Újrahangszerelve: Ördögi dallamok

Kevés zenész izgatja annyira az amerikai kutatók fantáziáját, mint Robert Johnson.

Film

Mikrofilm

Testvériség

Végéhez közeledik a szovjetek utolsó, legdicstelenebb háborúja, pucolni kéne Afganisztánból, ahol már csak a városokban van biztonságban a katonák testi épsége.

Film

Mikrofilm

Malcolm és Marie

Biztosan lehet élvezetes filmet csinálni abból, ha egy férfi és egy nő 1 óra 46 percen át a négy fal között veszekszik egymással.

Film

Mikrofilm

Palmer

A város egykori sztárfutballistája, Palmer a börtönből szabadulva visszatér szülőhelyére, hogy új életet kezdjen.