Tartalom

MaNcs 33. évf. 06. sz. (2021-02-11)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Máshogy szól

A Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Klubrádió Médiatanács elleni keresetét, ezzel lapzártánkkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a rádió február 15-ével elveszíti az FM 92,9 MHz-es analóg frekvenciáját, és legalább ideiglenesen csak az interneten tudja folytatni adását.

A szerk.

A szerk.

Elnyomásban

Oroszországban az elmúlt hetekben – január 23-án, 31-én és február 2-án – tartott tüntetések, illetve az azokra adott hatósági válaszok történelmet írtak, és a legrosszabb fajtából valót.

A szerk.

A szerk.

Erőből, s egyre nagyobbakat

Müller Cecília lebuktatta magát. A legbanálisabb módon: képtelen volt csak oda elküldeni egy elektronikus levelet, ahová valójában szánta.

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Gépdollár  

A kriptovaluták tündöklése és tündöklése 2.

Miért viszonylag stabil a krumpli, a színes tévé és a hajvágás ára euróban vagy forintban, miközben aranyban néhány hét alatt 5–10, bitcoinban pedig néhány nap alatt akár 20–30 százalékkal is változhat? És vajon ezt az ár­stabilitást el tudja-e érni egy kriptovaluta? Létezhet-e a stablecoin?

Belpol

Interjú

Belpol

„A hírekből értesültünk a kinevezéséről”   

Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke, az ELTE rektora

Az SZFE-n kívül más intézményeknél nem lát problémát az egyetemi modellváltás megvalósításával, de az ELTE nem akar változtatni a jelenlegi fenntartói struktúrán – mondja Borhy László, akit a kezdődő uniós költségvetési ciklus forrásairól és a Bologna-revízióról is kérdeztünk.

 

A Magyarságkutató Intézet, és ami mögötte van

Belpol

Tonuzóba sírja

Két éve működik a Kásler Miklós miniszter hobbiprojektjének tartott Magyarságkutató Intézet. A milliárdos költségvetésű intézménynek nemcsak a megítélése, a teljesítménye és a kutatói állománya mondható vegyesnek, de még mindig nem világos, hogy mi is a cél vele.

 

Hatósági vizsgálatok ellenzékiekkel szemben

Belpol

Ezer kartács

Az adóhivatal és a számvevőszék mellett más hatóságok is nyomoznak képviselőket, pártokat érintő ügyekben, az ügyészség pedig több vezető ellenzéki politikus ellen is vádat emelt. Ezek az eljárások a 2022-es választások előtt pöröghetnek fel majd igazán.

Kilakoltatják-e az OPNI volt dolgozóit?

Belpol

Édes otthon

A volt elmegyógyintézet területén ma is élnek szolgálati laká­sok­ban az OPNI korábbi dolgozói. Bérlői státuszukat 13 éve nem sikerült rendezni, most kilakoltatás fenyegeti őket.

Interjú

Belpol

„Valódi elszámoltatás legyen”

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az MMM elnöke a 2022-es esélyről

Akár kétharmada is lehet az ellenzéknek 2022-ben, de ha a pártok kiszorítják az előválasztásokból a civileket, akkor a Fidesz nyer. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke úgy véli, Dobrev Klára nem győzné le Orbán Viktort, de Karácsony Gergely biztosan ott áll majd a rajtvonalon a miniszterelnök-jelölti előválasztáskor.

 

Külpol

A Trump-kormányzat és az izraeli–arab viszony normalizálása

Külpol

A próféta szól

Tavaly szeptemberben kapcsolataik rendezéséről írt alá egyezményt Izrael és két Öböl menti kisállam. A Trump-kormányzat kevés nemzetközi sikereinek egyike volt ez. A történelmi kiegyezés csendestársa Szaúd-Arábia volt, és azóta több muszlim többségű állam is bejelentkezett.

Sorköz

Interjú

Sorköz

„Meglepődünk a Sátán bukásán”

Péti Miklós műfordító John Miltonról és magyar karrierjéről

Nemrég új prózafordításban jelent meg a barokk irodalom egyik legérdekesebb „sequelje”, Milton Visszanyert paradicsoma, de már készül az Elveszett paradicsom új változata is. Meglelhetjük-e a földi paradicsomot? Mire jut egymással Jézus és a Sátán – erről beszéltünk a Károli Gáspár Református Egyetem docensével, az ismert miltonistával.

Könyv

Sorköz

Nem félsz, Nemecsek?

Nagy Ádám–Trencsényi László–Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés – Mentsük meg Ernőt!

A kortárs szerzők és az ifjúsági irodalommal foglalkozó kiadók igyekeznek folyamatosan reflektálni az olvasói igényekre, és megpróbálnak konstruktívan viszonyulni a gyerekek, fiatalok, fiatal felnőttek olvasási szokásai­nak változásaihoz.

Könyv

Sorköz

Kállay Eszter: Kéz a levegőben

Ha ez a kötet a 90-es években jelenik meg, akkor a címe nyilván Kezeket a magasba! lenne, és nem hosszú sorokba tördelt prózaverseket, hanem formába írt frappáns sanzonokat tartalmazna.

Színház

Online színház

Színház

Időcsóva

Szalonklára

A 2005-ben alapított Gólem Színház előadásainak 2012 óta a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház adott otthont. Saját játszóhelyet keresve 2020-ban kezdték meg a Gólem Központ felújítását a Csányi utca 3. szám alatt, a Szalonklára az új épület első előadása, és egyben a társulat első online bemutatója.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A magány otthonossága

Major Ákos: Apa csavarog

Major Ákos kiállításának angol címe (Dad’s walks) nem teljesen ugyanazt jelenti, mint a magyar változat; ráadásul a csavargásnak magának van némi pejoratív felhangja is, főképp akkor, ha épp az apánkról beszélünk.

Interjú

Képzőművészet

„És én újjászülettem”

Kemény György képzőművész

Legtöbben az alkalmazott grafikusi munkáit, plakátjait és lemezborítóit ismerik, holott konceptuális művektől kezdve a konzervszobrokon át a performance-ig számos területen kipróbálta magát. Most egy ötvenhárom évvel ezelőtti kiállításának anyagát állítja ki. Régi és új utakról, hatásokról és illúziókról beszélgettünk vele.

Zene

Lemez

Zene

Szabó Ildikó: Heritage

A kiváló csellista ezen a lemezen magyar szerzők szólógordonka-műveit adja elő imponáló hangszeres felkészültséggel. 

Lemez

Zene

Foo Fighters: Medicine at Midnight

Fontos év lett volna 2020 a Foo Fighters számára: 25 éves lett a zenekar, amit a tagok az új, tizedik albumukkal és egy monstre turnéval szerettek volna megünnepelni.

Online koncert

Zene

Balaton: Kijárási tilalom van

Víg Mihályék kéthetente tartott klubkoncertjei már-már legendásak a belvárosi Hunnia Bisztróban, a járvány előtti időkben stabilan telt házzal futott a rendszerint hajnalig elhúzódó program.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/06.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/06.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lokál

125 éves az újpesti villamos

Lokál

Betűk és áramszedők

Az első villamos Újpestre 1896. január 12-én ugyanúgy a Lehel térről indult, ahogy napjainkban a 14-es járat. Az útvonal azóta is változatlan.

Tudomány

Szaglás- és ízérzésvesztés

Tudomány

A menta hűvössége

A koronavírus okozta megbetegedés gyakori tünete, hogy valaki nem érez szagokat és ízeket. Ezek az érzékek eltérő ütemben és módon térhetnek vissza: van, akinél két héten belül, de van, akinél csak hónapok múlva.

Gasztro
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

A helyi hős

Evan Morgan: A kölyöknyomozó

Álmos kisváros az Egyesült Államok szívében, ha kapcsoltunk már kertévére valamikor vasárnap délután, minden bizonyára magunk is jól ismerjük az ilyet.

Tévétorrent

Mikrofilm

Tizenöt centi

Walker

Sokan azzal a megnyugtató tudattal nőttünk fel, hogy Bruce Lee a legerősebb, de volt egy hosszú pillanat a tévézés történetében, amikor Chuck Norris farmeringes vállát nyomta e teher.

Film

Mikrofilm

Állatok

Viktor Koszakovszkij: Gunda

Az ember viszonya az állatokhoz kétségkívül különös, hiszen egyes fajokat azért tartunk (életben) és becsülünk, mert állatok, másoknak viszont azért kell elpusztulniuk, mert álla­tok.

Film

Mikrofilm

Mefisztó blues

Brian Oakes: Újrahangszerelve: Ördögi dallamok

Kevés zenész izgatja annyira az amerikai kutatók fantáziáját, mint Robert Johnson.

Film

Mikrofilm

Testvériség

Végéhez közeledik a szovjetek utolsó, legdicstelenebb háborúja, pucolni kéne Afganisztánból, ahol már csak a városokban van biztonságban a katonák testi épsége.

Film

Mikrofilm

Malcolm és Marie

Biztosan lehet élvezetes filmet csinálni abból, ha egy férfi és egy nő 1 óra 46 percen át a négy fal között veszekszik egymással.

Film

Mikrofilm

Palmer

A város egykori sztárfutballistája, Palmer a börtönből szabadulva visszatér szülőhelyére, hogy új életet kezdjen.