Eddig ismeretlen Pilinszky-jegyzetekre bukkantak Székesfehérváron

  • narancs.hu
  • 2021. április 28.

Sorköz

Zenei feljegyzések és álomleírások szerepelnek a füzetben.

Egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Pilinszky János főként zenei témájú jegyzeteivel és álomleírásaival Székesfehérváron - írja közleményében a Petőfi Irodalmi Ügynökség. A jegyzeteket Juhász Anna irodalmár olvashatta először.

Juhász Anna a Pilinszky 100 jubileumi irodalmi sorozat keretében forgatott Pilinszky és Székesfehérvár kapcsolatáról, egy élő videós bejelentkezés után kereste meg Bokros Judit újságíró, akinek édesanyja, Bokros Jánosné egykor főbérlője volt Pilinszkynek.

Bokros Jánosné ma is abban a lakásban él, amit a '80-as évek elején a költőnek kiadott. Itt találta meg a füzetet Pilinszky feljegyzéseivel.

 
Forrás: Petőfi Irodalmi Ügynökség
 

Jórészt zenei feljegyzések szerepelnek a füzetben, azoknak a zenéknek, zeneszerzőknek a listája, akiket hallgathatott. Vannak benne családi utalások, rövidebb és hosszabb bejegyzések is, valamint álmok leírásai. „2-dik álom: Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa. Fénycsík az ajtó alatt. Vörösmárvány szobor. Fogpaszta-csók. (Tubus)"

A Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárában őrzött, mintegy harminc autográf analekta, levél alapján nagy biztonsággal állítható, hogy Pilinszky János utolsó kézzel írt jegyzetei vannak a lapokon, ezt a benyomást a felbukkanás körülményei csak megerősítik.

 
Forrás: Petőfi Irodalmi Ügynökség
 

Az irodalomtörténeti szempontból is különleges, megtalált füzet hamarosan a jogörököshöz, Kovács Péter művészettörténészhez kerül, aki az eddig látottak alapján megállapította, a jegyzet „egyértelműen P. J. kézírása.” Csak remélni lehet, hogy a teljes műtárgyegyüttes közgyűjteménybe kerül – és így előbb-utóbb a kutatók és nagyközönség számára is elérhető lesz - áll a Petőfi Irodalmi Ügynökség sajtóközleményében. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?