Elhunyt Ferdinandy György író

  • narancs.hu
  • 2024. január 8.

Sorköz

A József Attila-díjas magyar író, költő, kritikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár 88 éves volt.

Tegnap, január 7-én, floridai idő szerint hajnali 4 óra 50 perc körül meghalt Ferdinandy Gyurka. Felesége, María kérésére tudatom a szomorú hírt – közölte Száraz Miklós György a Facebookon. A 88 éves írót Miamiban érte a halál, amely megosztva a lakhelye volt.

Ferdinandy György Budapesten született 1935-ben, középiskolai tanulmányait a Budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ahonnan eltanácsolták. 1956-ban felvételt nyert az ELTE BTK magyar–francia szakára, csupán néhány hét múlva kitört a forradalom. December 13-án elhagyta az országot és többedmagával Franciaországtól kért menedéket. Ott kétkezi munkából, majd fordításból és könyveladásból élt, a Strasbourgi és Dijoni Egyetem hallgatója lett, később irodalomtörténeti doktori címet szerzett. 1964-tól a Puerto Ricó-i Egyetem óraadója volt.

 
Ferdinandy György
Fotó: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons
 

1976-1985 között a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. 2000 óta felváltva Puerto Rico és Miami között ingázva élt, a 2010-es években visszaköltözött Budapestre, de sokat utazott vissza Miamiba.

Szépírói munkássága 1960-ban kezdődött, amikor első francia nyelvű novelláskötete, a Sziget a víz alatt megjelent. 1964-ben Az év egyetlen napja (Le seul jour de l'année) című elbeszéléskötetéért a Saint-Exupéry-díjjal ismerték el. Első magyar nyelvű, idehaza megjelent könyvét a Magvető publikálta Szerecsenségem története címmel. 1993-ban A francia vőlegény című műve megkapta az Év Könyve elismerést. Legutolsó kötete, a Sziget a víz alatt önéletrajzi ihletésű, és arról az időszakról szól, amikor tanár volt a trópuson. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk