Moldova György neve 89 állambiztonsági dossziéban szerepel, 41 ügynök jelentett róla

  • narancs.hu
  • 2022. június 13.

Sorköz

Moldova György a rendszerváltás után szembesült azzal, hogy megfigyelték, majd mindebből Bolygató címmel írt történetet.

"Bolygató" fedőnéven tartotta nyilván a Kádár-kori állambiztonság a nemrég elhunyt Moldova György írótidézi fel mindezt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook posztjából. 1975-től kezdve tartották megfigyelés alatt Moldovát a szervek, összesen 89 dossziéban fordul elő a neve, és a rendszer összeomlásáig 41 különböző ügynök jelentett róla.

A levéltár által közölt dokumentumból kiderül, hogy az állambiztonság értékelése szerint Moldova a "szerzői esteken tanúsított magatartásával, kétértelmű politikai tartalmú megnyilvánulásaival hallgatóságának a társadalmi rendszerünkről alkotott véleményét negatív irányba befolyásolja. Tevékenysége a fellazítási politikához kapcsolódik." Mindez azért is figyelemreméltó, mert az író nem számított a rendszer ellenségének, sőt...

Moldova György a rendszerváltás után szembesült azzal, hogy megfigyelték, kikérte a levéltártól az erről szóló dokumentumokat, beszélt olyan emberrel, akinek jelentettek róla, és olyanokkal is, akik jelentettek, majd mindebből könyvet is írt Bolygató címen.

(Facebook/Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk