Könyv

Turbuly Lilla: Az Alaszkai-öböl

  • Gondos Mária Magdolna
  • 2021. február 24.

Sorköz

Összeférhetetlenség-metafora az Alaszkai-öböl: „Ott találkozik a Csendes-óceán a Jeges-tengerrel. És nem keverednek.”

E képpel próbál segíteni egy idős úr a szakítását épp papírcsónak-szertartással földolgozó lánynak a Petőfi hídnál. Turbuly Lilla novella- és tárcakötete mintha bemutatna minket egymásnak: vidéket és Budapestet, konyhai és színházi művészeket, egyedülállókat és családosokat, válókat és 70 éve házasokat, különböző hobbik, hivatások és munkaköri gondok viselőit. Szükség is van erre: a 4 ciklusba rendezett 28 történet szereplői a társas egyedüllét, az elidegenedés, a meghasonlás változatait nem önhibájukból élik meg.

A Budapest-regények hangulatát és a klasszikus falupoétikákat idéző könnyed olvasmány a legnehezebb témák súlyát sem vitatja el. Hogyan kellene megöregedni? Hát egy haldoklót elkísérni? Vagy épp szépen szóvá tenni, mit gondolunk a szomszéd frizurájáról, aki állandó zongorázásával már kikészített? A kötet az ezredfordulós Magyarországon játszódik, és bár sokszor első pillantásra lényegtelennek tűnő, periferikus területekre visz, a felkavaró történetekben mégis közös pontokra találhatunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.