Botrány a Wembley-ben, magyar és lengyel huligánok támadtak a rendőrökre (videó)

Sport

Az indulatokat az szította fel, hogy egy szurkolót rasszista megjegyzés miatt akartak kivezetni a lelátóról.

Botrányos jelenetek zajlottak kedd este a magyar és angol válogatott angliai, Wembley stadionban tartott mérkőzésén, melyről főleg a magyar ultrák és lengyel támogatóik tehetnek. A feszültség már a mérkőzés első perceiben is érezhető volt, hiszen a brit szurkolók kifütyülték a magyar himnuszt, a vendégcsapat drukkerei pedig a rasszizmus elleni tiltakozásként jelképesen letérdelő angol válogatottat.

Komolyabb rendbontás azonban akkor alakult ki, amikor az angol rendőrök beléptek a magyar szurkolói szektorba, hogy letartóztassanak egy drukkert: a BBC idézi a Metropolitan Police közleményét, mely szerint a szurkoló rasszista megjegyzésekkel illetett egy rendezőt, emiatt kellett közbe lépniük.

A rendőrök gumibotokkal próbálták távoltartani a megjelenésük miatt dühöngő ultrákat, de a fekete ruhás, kigyúrt drukkerek rájuk támadtak, és rövid időre meg is futamították a rendőri egységet; a rendőröknek végül így is sikerült letartóztatniuk a gyanúsítottat.

Bár a BBC magyar rendbontókról ír, a hazai ultra közösségek beszámolói szerint a magyar szektorban lengyel „bajtársak” is harcoltak”–ez derül ki az Ultras Liberi Facebook-posztjai alatt, és egy lengyel szurkolói oldal is a magyar-lengyel szövetségről írtak a balhés meccs kapcsán.

A brit közszolgálati hírportál felidézi, hogy a botrányosan zajlott az angol és magyar válogatott, szeptember 2-i, Budapesten tartott összecsapása is: a vb-selejtezőn a magyar szurkolók kifütyülték az akkor is jelképesen letérdelő angol csapatot, majd a hazai válogatott gyenge teljesítménye, a 4-0-ás vereség miatt miatt érzett dühükben söröspoharakkal dobálták meg a vendégeket, , Raheem Sterling és a kispadon ülő Jude Bellingham felé rasszista rigmusokat kiabáltak, illetve majomhuhogást imitáltak. A történtek miatt a FIFA pénzbírsággal és három hazai zártkapus meccsel sújtotta a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

Persze az angol válogatott szurkolói sem szentek: tavaly júliusban rendőrökre és szervezőkre támadtak a Wembley-ben, mikor Anglia kikapott Olaszországtól a 2020-as Európa-bajnokságon. Az összecsapások során akkor 19 rendőrtiszt sérült meg, és 45 ultrát tartóztattak le.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.