Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin együtt hallgatták John Lennont a Madárfészekben

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Sport

A megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a XXIV. téli olimpia Pekingben.

A szokásoknak megfelelően látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a XXIV. alkalommal megrendezett téli olimpiai játékok ezúttal a kínai fővárosban, Pekingben.

A 2008-as nyári olimpiára épített, a mostani alkalomra stílszerűen téliesített Madárfészek stadionban óriási ledfalakon bemutatott animációkkal, néhány, a vírushelyzethez igazított tömegjelenettel zajlott le a nyitó ünnepség.

Peking 2022 - Nyit??nneps?g

  Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

A foghíjas lelátók előtt bevonuló csapatok között ott volt természetesen a tizennégy tagú magyar küldöttség is, igaz, nem teljes számban. A magyar zászlót Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi síző vitte be a stadionba.

Peking 2022 ? Nyit??nneps?g

 
 Fotó: MTI /Kovács Tamás
 

A csapatok műsorrésze után beszédet tartott Csaj Csi, a szervezőbizottság elnöke, aki a toleranciáról és a befogadásról is szót ejtett. Őt követte hasonló témák emlegetésével Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A beszédek közben feltűnt a lelátón a kínai diplomáciai útján lévő orosz elnök, Vlagyimir Putyin is.

Peking 2022

 
Fotó: MTI/EPA/Sue Ogrocki
 

A sportvezetői futamokat Hszi Csin-ping kínai elnök rövid, de velős megnyitó bejelentése követte, melyet látványos tűzijáték nyomatékosított.

Peking 2022

 
Fotó:MTI/EPA/Mark Cristino
 

Ezután felcsendült, az ünnepség során nem is először John Lennontól az Imagine, enyhén kínai tónusú újrahangszereléssel. A műsor további részében főleg gyerekek kaptak szerepet, egy negyven tagú kisiskolás kórus például görög nyelven énekelte el az olimpiai himnuszt, nem sokkal később egy többszáz fős gyerekcsapat népesítette be a színteret világító galambbábokkal.A gyerekek műsorát követően megérkezett a stadionba a láng, amit különböző generációkhoz tartozó kínai sportolók adtak kézről kézre, majd Dinigeer Jila-mucsiang és Csao Csia-ven egy hópihe alakú fáklyatartóban helyeztek el – a fenntarthatóság jegyében ugyanis nem gyújtottak nagyobb lángot, a játékok végéig ez a kézifáklya fogja jelezni az olimpiai szellem ébrenlétét. Az apró láng elhelyezését ugyanakkor egy újabb hatalmas tűzijáték követte.

Peking 2022

 
 
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
 

Ami a magyar éremesélyeket illeti, a pekingi téli olimpia első teljes versenynapján, szombaton megszülethet az első magyar érem, ugyanis ekkor rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyesváltóinak küzdelmeit. Az MTI híradása szerint a téli játékokon most debütáló számot annak ellenére is jó előjelekkel várhatja a magyar küldöttség, hogy a csapat egyik alapembere, Liu Shaoang korábbi pozitív koronavírustesztje miatt csak szerdán érkezett meg a kínai fővárosba.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk