Majomnak nevezték Ukrajna egyetlen aranyérmesét

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Sport

Szülővárosában provokálták a birkózót, azt mondták neki, menjen haza Afrikába.

Ukrajna sportolói egy arany-, 6 ezüst- és 12 bronzérmet szereztek a tokiói olimpián. Az aranyérem Zsan Belenyuk kötött fogású birkózóé: ő az, aki a 87 kilósok mezőnyében a döntőben 5–1-re verte a magyar Lőrincz Viktort. 

Belenyuk édesapja ruandai, édesanyja ukrán, 1991-ben született Kijevben. 2015-ben már világbajnoki címet szerzett Las Vegasban, a riói olimpián ezüstérmes lett. Remélte, Tokióba fölállhat a dobogó tetejére, sikerült neki. 

A sportoló politizál is, országgyűlési képviselő. Miután hazatért az olimpiáról, Kijev belvárosában egy fiatalokból álló csoport provokálta – írja a Telex. Fekete majomnak nevezték, és azt mondták neki, menjen haza Afrikába.

A szóváltásból nem lett verekedés, de Belenyuknak nagyon rosszulesett ez a prosztóság. Facebook-oldalán szóvá tette, nem normális állapot az, hogy így járt, hogy olimpiai bajnok létére nem érezheti magát biztonságban a szülőföldjén, a szülővárosában, miközben az egész életét arra tette fel, hogy dicsőséget szerezzen a hazájának.  

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Győzelme után Belenyuknak gratulált Zelenszkij elnök, és nyomatékosította, hogy Ukrajnában nincs helye a rasszizmusnak. A birkózószövetség elnöke pedig hősnek nevezte a sportolót, aki már sokszor bebizonyította, hogy igaz hazafi.

A leadkép forrása: Jack Guez/AFP, Telex

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk