Női ökölvívás: törölte interszexuális ellenfelével kapcsolatos posztjait a magyar versenyző

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 3.

Sport

Hámori Luca és Imane Helif ma 17:22-kor száll ringbe. Rajtuk a világ szeme.

Közösségi oldalairól eltávolított minden olyan tartalmat Hámori Luca, magyar olimpiai bokszoló, ami a szombati negyeddöntős ellenfelére, a magyar és nemzetközi sajtó, kommentszekció figyelmének középpontjába került algériai Imane Helifre vonatkozott – írja a Telex.

Hámori, aki szombaton, egy negyeddöntős győzelemmel már biztosan éremhez jutna, egy péntek este feltöltött, majd alig 2 óra után eltávolított videóban arról beszélt, egész életében azért küzdött, hogy olimpián bokszolhasson, rengeteget áldozott fel a gyerekkori álma miatt. A videóban kitért Helif ügyére is: „Mint már nagyon sokan értesültek róla, itt most párizsban az olimpián történt egy olyan dolog, ami nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot, köztük nálam is egyébként” – hangzik el a videóban, amiben Hámori férfiként említi ellenfelét.

A magyar bokszoló az elmúlt napokban megosztott Instagram-sztorijait is törölte pénteken.

Hámori korábban úgy nyilatkozott, hogy „ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Nem tudom erre a kérdésre a választ, ez most nem igazán érdekel, így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm. Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam. Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem.”

Pénteken, nyilvános Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy

nem tudnak elijeszteni! Ha fiú ha lány, én le akarom győzni.

Szerény véleményem szerint, én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani.”

A tajvani Lin Jü-ting és az algériai Imane Helif olimpiai indulása azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, mindkettejüket kitiltotta a 2023-as női világbajnokságról az oroszok vezette bokszszövetség (IBA). Az IBA elnöke, Umar Kremlev a kitiltásról azt nyilatkozta: a sportolók nem feleltek meg a felállított szabályoknak, és mindkettőjüknél találtak X és Y kromoszómákat is. Az IBA amúgy a tavalyi világbajnokságon végzett tesztekről csak annyit közölt, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak, ennek eredményét azonban nem hajlandók nyilvánosságra hozni, mondván azok „részletei bizalmasak”.

A hír, illetve egy olasz bokszoló, Angela Carini 46 másodperc utáni visszalépése Helif ellen a hazai és a nemzetközi internet egyik fő témájává tette a két bokszoló indulását. Cikkekben, kommentekben, fórumokban azt taglalják, hogy Helif transznemű, túl magas a tesztoszteronszintje, valójában férfi – holott a kevés hivatalosan kiadott információ miatt nagyon keveset tudni. Az viszont valószínűsíthető, hogy Helif és Jü-ting is interszexuális, aminek semmi köze nincs a transzszexualitáshoz. 

Az interszexualitás azt jelenti, hogy a genetikai nem, a nemi szervek és a másodlagos nemi jellegek között ellentmondások észlelhetők,

vagyis elsődleges vagy másodlagos nemi szerveit tekintve az egyén nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. – írja a lap. 

A tajvani Lin Jü-ting a pénteki nyolcaddtőben az üzbég Turdibekovával találkozott és egyhangú pontozással nyert. Az ő meccsük nem volt annyira egyoldalú, mint Helifé, sőt, az egyik pontozónál az első menetet az üzbég nyerte, de nyomasztó volt a tajvani előnye. Turdibeková olasz „sorstársához” hasonlóan nem fogott kezet legyőzőjével és ő is sírva távozott a ringből.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams azt elmondta: ez nem egy transzügy, és figyelmeztetett, hogy az egésznek nem szabad boszorkányüldözésig fajulnia, a NOB elnöke, Thomas Bach pedig azt nyilatkozta az ügyben, hogy a szervezet nem fog részt venni egy „politikailag motivált kulturális háborúban”, egyúttal elítélte és teljességgel elfogathatatlannak minősítette a Helif és Jü-ting elleni gyűlöletbeszédet.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok is megszólalt az ügyben, a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, „Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolónőt, de azért ő nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni tudományos vizsgálatok, köztük a tesztoszteron-szintje is azt igazolja, hogy ő nőként versenyez.”

Kormányoldalról ezúttal Rétvári Bence KDNP-alelnök, államtitkár volt a véleményvezér, szerinte a progresszív liberális gender lobbi trükkje miatt versenyezhet egy férfi ökölvívó a nők között.

A magyar és az algériai boxoló ma 17 óra 22 perckor mérkőzik meg.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk