ördögbottal üthetik: Zsonglőrklub

  • - sora -
  • 2000. április 13.

Sport

Az emberek először kezükbe vették a botot. Majd játszottak a tűzzel. Később egyre bonyolultabb eszközöket találtak ki, hogy elfoglalják magukat. Az eszközök részeivé váltak mitikus szertartásaiknak, így szórakoztatták magukat és uralkodóikat. Aztán összeálltak cirkuszokká. Vándoroltak.

Az emberek először kezükbe vették a botot. Majd játszottak a tűzzel. Később egyre bonyolultabb eszközöket találtak ki, hogy elfoglalják magukat. Az eszközök részeivé váltak mitikus szertartásaiknak, így szórakoztatták magukat és uralkodóikat. Aztán összeálltak cirkuszokká. Vándoroltak.

Az első magyar emlék zsonglőreinkről Lehel kürtje. Csontfaragványaiban láthatók a IX. századi mutatványosok. Különben meg mindannyian zsonglőrök voltunk. Hulahoppoztunk és mászókáztunk.

És akkor helyben vagyunk. Itt a jó idő, és ahogy egykor a jampecok, a Nagyfa galeri meg a csövesek, most a deszkás parti-arcok özönlenek a parkokba, és zsebes nadrág meg a baseball- sapka mellett elengedhetetlen tavaszi kellékük a jojó. Az a vicces guriga, ami föl-le szánkázik a cérnaszálon, amit megénekelt a Neoton Família. És az arcok elvannak, sőt... Már nem is fogadják körükbe azt, aki nem tud "altatni", vagy nem tudja egyszerre két kézzel.

Az igazság pillanata persze a goapartikon jön el, mivel egyre több ilyen parti alkalmas a zsonglőrködés más ágainak megismeréséhez. Ez lenne a neohippi kultúra: ki a szabadba, és játssz! Állítólag ez is egyfajta meditáció. Kellő gyakorlattal, zenével és anyaggal biztosan.

Nincs közük a vurstlikat idéző lótrágya- és kígyószagú szénával teli cirkuszokhoz. Nincs közük a csillogó buzogányokhoz és flitteres ruhákhoz sem, nincs szakma, csak szórakozás. De ma már a partikon ezek a srácok az elengedhetetlen kellékek. Mint látvány, biztosítják a hallucinációt, és aki nem szeretne magában gyakorolni, vagy kinőtte a lakást, annak ott a Goabolo zsonglőrklub. Egy éve működik a Banán Klubban. Nem profik, csak játszanak. A második jojógeneráció tagjai, akik nem elégedtek meg csak a jojóval. Van diabolójuk és ördögbotjuk is. Az előbbi egy tölcsér alakú eszköz, amit mazdaggal lehet bűvölni, a másik pedig két pálca és egy harmadik, ami színesebb és bojtos a vége. Ezt kell ütögetni a másik kettővel. Aztán ott a lánc, aminek a végén labda van, ezt olykor meggyújtják. Lehet tüzet okádni.

Koncentráció, meditáció vagy játék. Az ember mindig kitalál valamit, amivel elvonja a figyelmét. Vagy csak újra előveszi a múltból, és beszínezi neonszínűre.

- sora -

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?