Tartalom

MaNcs, XII. évf. 15. szám, (2000.04.13.) (2000-04-13)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Vilmos, Bíborka

Április 6., Vilmos és Bíborka napja. Illene elébb a hölgyet, de így van a naptárban, kiírva a virágárus tábláján. Vilmos, Bíborka. A 2-es villamoson találkozom velük, Vilmos hátracsapott bézbólsapka-utánzatban, Bíborka karján fekete retikül. Vilmos az ajtót támasztja, hol nem nyílik, a lépcsőn, így épp akkora, mint Bíborka. Be vannak rúgva. "Úgy viselkedtem, mintha szórakozott lennék, és nem is igen hallanám, miket beszél."

Publicisztika

Publicisztika

Jön és marad

A magyarok szeretik az osztrákokat, és miért is ne szeretnék őket, amikor az osztrákok jelentős kultúr- és szabadidőnemzet, Mozartot, Schubertet és Gottfried von Einemet, továbbá számos kiváló lesiklópályát köszönhet nekik a világ, ráadásul még közel is vannak, lehet náluk feketemunkázni, majd bevásárlóközpontjaikban csemegézni mindazokból az előnyökből, amiket a szabad világhoz való tartozás nyújt alanyainak.

Publicisztika

Tízen túl

A hétvégén Budapesten ismét tartottak egy Balkán-konferenciát, amiben önmagában semmi rendkívüli sincs: Jugoszlávia bombázása óta szinte hetente ruccannak át ide különféle szakértők, a szerbiai hatalomból kiszorult, vagy oda soha be nem került politikusok, és vitatják meg a régió dolgait.

Belpol

Belpol

"A legtöbb katasztrófa saját magunkból ered" -- Döme László osztályvezető főorvos

Magyar Narancs: Az 1988-ban piacra dobott Prozac és a hozzá hasonló antidepresszánsok valóságos forradalmat idéztek elő az amerikai kultúrában és köztudatban, a szakírók a személyiség, az én új elméletéről kezdtek beszélni. A freudi és egyéb pszichoterápiáknak olyan vetélytársa támadt egy tabletta formájában, amelyet hamarosan amerikaiak milliói kezdtek szedni. Ezek a típusú gyógyszerek Magyarországon is jelen vannak. Örülne ön, ha ilyen népszerűség övezné őket?

Belpol

Kulturális hírek

Intuíció, Innováció, InvencióMi a művészetben a felfedezés, hogyan tudós a művész, mi lehet a Feyerabend-féle "tudomány mint művészet" jelszó értelme ma - többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Műcsarnok millenniumot ünneplő, május 14-ig nyitva tartó kiállítása. A magyar tudományos, technikai találmányokat és művészeti újításokat felsorakoztató tárlat anyagát CD-ROM-on is feldolgozták, megjelenése a kiállítás után várható.WOMAD-évad A Johannesburg közelében lévő Benoniban tartott fesztivállal kezdetét vette a huszadik évéhez közeledő brit világzenei szervezet, a WOMAD (World of Music, Arts and Dance) idei rendezvényeinek sora.

Belpol

Cyber hírek

Celera vs. Humán Genom ProjektA Celera Genomics biotechnológiai magánvállalat bejelentette, hogy sikerült leolvasnia egy ember génállományának teljes kódsorozatát.

Belpol

Kisebbségek parlamenti képviselete: átlépni az árnyékunkat

Ezekben a napokban került nyilvánosságra a kisebbségi ombudsman 1999-es jelentése és készült el a kisebbségi törvény módosítását kidolgozni hivatott parlamenti ad hoc bizottság elnökének a javaslata. Utóbbi - szándékai szerint - rendezni kívánja a Kaltenbach Jenő és a kisebbségi vezetők által egyaránt adósságnak nevezett mulasztást, s a törvényhozásba juttatná a 13 elismert hazai kisebbség képviselőjét. A dolog persze most sem egyszerű, mint ahogyan az elmúlt tíz évben sem volt az: a kisebbségek leginkább a kampányidőszakban fontosak a politikai elit számára. Talán éppen ezért érzik úgy most is a témával foglalkozók, hogy vészesen közeleg 2002.

Belpol

A Tocsik-per: Fogáskeresés

Lapzártánk után, lapunk megjelenése előtt egy nappal dönt Tocsik Márta és társai perében a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság. Bár a honi igazságszolgáltatás három és fél éve vizsgálódik, több ezer oldalt írt tele, még most sem tudja eldönteni, csaltak-e Tocsik Mártáék, vagy csak ügyesen kihasználtak egy törvénykezési hibát. Lapzártánk idején az a legvalószínűbb, hogy a Legfelsőbb Bíróság pontosvesszőt tesz jelen per végére, vagyis a Tocsik-ügy vizsgálata elölről kezdődik.

Belpol

Magyar Nemzet-ügy: Sajtónemesítés

Április 17-én reggel a LXIII. évfolyamát taposó Magyar Nemzet változatlan névvel jelenik meg ugyan, ám a logón és a fejlécen kívül szinte minden mást a megszűnő Napi Magyarország eddigi munkatársai nyomnak majd bele. A Nemzethez közel álló körökben most az a mondás járja, hogy a Magyar Nemzet túlélte a háborút, a szocializmust, csak éppen Orbánékat nem.

Belpol

Árvíz: Tengeri magyar

Mit is mondhatnánk. Tragédiák kivesézve, életek semmivé lett munkája körbefényképezve, károsultak, helyi vezetők kikérdezve, milliók és milliárdok beígérve, vészhelyzet kihirdetve - és a java még csak most jön, ráadásul heteken át.

Belpol

Magyar Rádió: A kisebbik rossz

Bár a Fővárosi Bíróság bejegyezte a Magyar Rádió csak kormánypárti tagokból álló kuratóriumi elnökségét, a tizenöt napos fellebbezési határidő lejártáig döntéseket a testület nem kíván hozni - tájékoztatta a Narancsot a grémium vezetője, a Fidesz által delegált Szadai Károly. A testület megalakulása ellen fellebbezést nyújtottak be a szocialisták és a szabaddemokraták is. Ráadásul az új elnökség a rádióelnöki pályázat kiírásával késésben van.

Belpol

Álláskeresők: álommunka

Nem részletezzük, miért, de dolgozni kell. Lehetőség szerint mindenki olyan munkát szeretne, amit lelkesedéssel és odaadással lehet végezni, és ami természetesen legalább irtózatosan sok pénzt fial.

Belpol

Személyügyi tanácsadók: Interjú a fejvadásszal

Fejvadászok márpedig nincsenek - még Új-Guineában sem, bármennyire is az ellenkezőjét állítja Frei Tamás. Írásunk szempontjából a fenti kifejezés már csak azért sem szerencsés, mivel a személyügyi tanácsadók újabban igen sértődötten reagálnak, ha valaki fejvadászként említi őket. Márpedig e szakma képviselőivel ajánlatos jóban lenni: szükségünk lehet rájuk, ha éppen munkát keresünk.

Belpol

Internetes közvetítők: Sok az eszkimó

...és kevés a fóka. Mégis egyre több hirdetés kecsegteti gyors álláslehetőségekkel azokat, akik önéletrajzuk, tanulmányi és karrieradataik megadásával regisztrálják magukat a gombamód szaporodó internetes munkaközvetítő-szolgáltatások valamelyikén. A felkínált állások között böngészve azonban hamarosan rájövünk, hogy ha nem a mostanában divatos szakmák - marketinges, informatikus, ilyesmi - valamelyikében tevékenykedünk, az online adatbázisok sem segítenek sokat, viszont nagyobb merítést és roppant hatékony előszelekciót tesznek lehetővé a munkaadói oldalon.

Belpol

Lelemény: A vándorfotográfus

A kényszervállalkozások világában nem könnyű olyan ipart kitalálni, ami eredeti, örömet szerez, és egyúttal meg is lehet élni belőle. A házi fröccsöntésbizniszt már telítették, a faragottkegytárgy-ellátókra kicsi az igény, az utcai rajzolóművészeket pedig már a turisták is unják. Friss elmére, kreativitásra és nem utolsósorban biztos tudásra van szükség a kalandhoz. Zalka Imre, aki egyszer csak vándorfotográfus lett, jól kitalálta, hogyan fogathat az emberrel madarat.

Belpol

Külföldiek: ásó, kapa, lapát

A december 31-i összesítés szerint 28 469 külföldinek volt érvényes munkavállalási engedélye. Több mint hetven százalékuk a fővárosban, illetve az agglomerációban dolgozik, hetvenhat százalékuk fizikai munkát végez. Miközben csökkent a hazai munkanélküliség, fokozatosan növekszik a külföldi munkavállalók száma.

Belpol

A munkáról (meg annak hasznáról a tapasztalatok fényében)

Sokadikán végső megoldásként sokaknak eszükbe jut a munka, mint esetleges kilábalás ezen állapotból, nem is sejtve, hogy ez csak állandósítja a helyzetet, örökre besorolva a munkavállalót azok közé, akiknek fénylő horizontján az alsó középosztály ködös távlata lebeg maximális célként. De legyen ez a képzavar a mi bajunk.

Belpol

Roosevelt tér: Szaladnak a fák

A legnagyobb magyar a haza bölcsével néz szembe azon a téren, ahol Széchenyi halálának 140. évfordulójára emlékeztünk szombaton. A jeles napra a Roosevelt tér, mert hogy arról beszélünk, huszonöt fával lett volna szegényebb, vagy épp az ünnepélyes gyászzenéhez szolgáltattak volna kíséretet a láncfűrészek - ha bejött volna a papírforma.

Külpol

Külpol

Az utolsó vacsora: Bezárt a Háry

Van egy hely, ami nincs. Jobban mondva: van egy hely, ami volt. Ez a Háry vendéglő a Bródy Sándor utcában, csak egy köpésre a rádiótól, a Színház- és Filmművészeti Főiskola mindkét épületétől, a Pázmánytól, ezeket most csak azért sorolom fel, mert a vendégkör nagy részét az említett intézményekbe járók tették ki, ergo ne csak én érezzem pocsékul magam, hanem ha még nem vették volna észre, mindenki a környéken.

Könyv

Könyv

Budapesti Fesztiválzenekar: Közel s távol

Múlt heti rendkívüli ülésén a fővárosi közgyűlés április 15-ig adott időt a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítványnak, hogy közös megegyezéssel bontsák fel 1992-es szerződésüket, s április 21-ig, hogy igazolja, megvan a következő szezon fedezete. Ha az alapítvány makacskodik, a főváros május 31-i hatállyal egyoldalúan szerződést bont. Megkezdődött a visszaszámlálás.

Zene

Zene

Vasárnapi kriptások: II. Tajtékos Nap a Józsefvárosi Művelődési Házban

"Testem nem mozdul, de repülök érzem, félek tőled, akarlak vagy mégsem." Ezt a sort az Irgalmatlan Nővérek zenekar tagjai énekelték enervált hangon nyolcvan-akárhányban, de ilyen és még ennél sokkal kevésbé izgalmas szövegekkel futott le a kilencvenes évek közepére a rövid élettartamú magyar dark zenei időszak. A hegyes orrú, csatos csizmás, kalózmentés, zsabós, félrenyírt hajú, elégikus jelenségre, ami Joy Divisontól Nick Cave-en át a Depeche Mode-ig kapta az ihletkúrákat, különösen a Fekete Lyuk közönsége volt érzékeny. Ott léptek fel a műfaj olyan jelentős és akkor legnépszerűbb képviselői, mint a Mátyás-Jerabek-féle Fuck Off System, akik Nostradamus pontosságával előre megénekelték, hogy eltűnünk majd a semmiben, vagy a gótikus rockot játszó, önmarcangoló Hold.

Film

Film

Színházat, mindenhogyan (Jónás Judit színésznő)

Magyar Narancs: Elhiszem, hogy unod, de legalább említsük meg: 1983-ban megnyerted a Ki mit tud?-ot, és egy csapásra híres lettél, mert akkoriban a Ki mit tud? még nagy szám volt, az egész ország ott ült a tévé előtt. Mennyire változtatta meg a siker az életedet?

Sport

Sport

Ûrvurstli: Csillagkapu Cirkuszszínház

Az idén ötvenéves Fővárosi Artistaképző Intézet március végén kövér kis programsorozattal ünnepelte a magyar cirkuszművészeti szakmunkásképzés intézményét. Az öregdiák-találkozón kívül, amelyen olyan műfaji szakadárok is részt vettek, mint Somló Tamás és Sütő Enikő, született egy fölöttébb szalonképes program, az intézet növendékeinek új cirkuszi előadása.

Sport

ördögbottal üthetik: Zsonglőrklub

Az emberek először kezükbe vették a botot. Majd játszottak a tűzzel. Később egyre bonyolultabb eszközöket találtak ki, hogy elfoglalják magukat. Az eszközök részeivé váltak mitikus szertartásaiknak, így szórakoztatták magukat és uralkodóikat. Aztán összeálltak cirkuszokká. Vándoroltak.