A leszbikus csók és a halál kultúrája az ELTE-n

Szex

A lányok csókolóztak, a fiúk Rómáról és a halál kultúrájáról prédikáltak csütörtökön este egy flashmob alkalmával a Könyvtár Klubban.

Leszbikus csókflashmobot tartottak csütörtökön este az ELTE BTK kampuszán lévő Könyvtár Klubban. Kicsivel este nyolc óra után, amikor a klub terasza már csordultig volt fröccsöző és söröző hallgatóval, tanárral, fiatallal és időssel, egy nagy szivárványszínű esernyő és néhány vidám lány érkezett a helyre, ahol egyikőjük mikrofont ragadva elmondta, hogy két héttel ezelőtt történt esetre szeretnének reflektálni akciójukkal, amikor is a szórakozóhelyen két lány megcsókolta egymást, mire a pultos lány tűrhetetlen hangnemben rájuk szólt, hogy ezt itt aztán ne csinálják.

A magyarnarancs.hu-nak a május 11-én történt incidenst a baráti társaság egyik tagjaként végigkövető fiú elmondta, hogy egy este, amikor a Könyvtár Klubban ücsörögtek, és a társaságból két lány megcsókolta egymást, a pultos lány hangosan rájuk ordított, hogy „ez nem idevaló viselkedés”, mire a lányok összeszedték a cuccukat, hogy elhagyják a helyet. A srác viszont felháborodott, ezért odament a pultoshoz, hogy számon kérje, miért ripakodott a lányokra. A beszélgetést telefonjával rögzítette is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„Odajött hozzánk az üzletvezető is, aki elmagyarázta, a csapos lánynak szuvenír (sic!) joga rászólni bárkire. Erre megkérdeztem, hogy akkor is, ha egy fiú és egy lány csókolóznak, mire azt válaszolta, itt nem egy fiúról és egy lányról volt szó, hanem két lányról, és ha két fiú lett volna, akkor is rászólhatott volna” – mondta el a fiú, akire ezek után rászólt az üzletvezető, hogy ne videózzon, de kérésének nem tett eleget, ezért kicsavarta a telefont a kezéből és kilökdöste a klubból, hogy „együtt elolvassuk a házirendet. Mivel nem találtam egy olyan szabályt sem, amit a lányok megsértettek volna, mondtam, hogy akkor hívjunk rendőrt, akik néhány perc alatt ki is jöttek, elmeséltem nekik, hogy mi történt, aztán meghallgatták a lányokat is, és addigra az lett az üzletvezető álláspontja, hogy a csapos lány hibázott, nem kellett volna rászólni a csók miatt a lányokra, bocsánatot kértek, és azt mondták, egész este a pultos lány kontójára ihatnak a lányok, akik ezzel nem éltek”. A lányok a bocsánatkérést elfogadták, így nem lett az ügyből feljelentés. A fiú szerint nem is kellett volna ebből az egészből ekkora ügyet csinálni, ha rögtön bocsánatot kértek volna, a baj azonban az volt, hogy ezt csak akkor tették meg, amikor már ott volt a rendőrség is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A flashmob szervezésének ötlete spontán jött: a hely előtt ugyanis véletlenül összefutott a fiú egy barátnőjével, aki látta, hogy a fiú a rendőrautó mellett áll, megkérdezte, mi történt, és miután elmesélte neki a történetet, úgy gondolta, tenniük kell valamit. Az akciót – bár a Labrisz Egyesület is reklámozta és támogatta – önmagukat gondolkodó leszbikusnak tartó magánszemélyek szervezték, ahogy elmondták, nem a hely ellen, hanem azért, hogy „egy ilyen esemény ne maradjon szó nélkül és legyen egy pozitív üzenet”.

Ezért érkeztek a Könyvtár Klubba, és mert „minden leszbikus csók egy forradalom. Csókforradalmunkkal azt akarjuk kivívni, hogy eltűnjön a homofóbia a levegőből, az egyetemi kampuszokról, a pesti utcákról, az országból” – mondták, majd páran megölelték és megcsókolták egymást.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Amit néhány fekete öltönyös fiatal fiú nem nézett jó szemmel, a semmiből felbukkanva hirtelen fújolni és kiabálni kezdtek, hogy „szodómia, szodómia, fúj!” és „aberráltak vagytok!”, majd egy „Rómát felemésztette a káosz, Európát nem fogja!” feliratot magasba tartva kórusban kiabáltak tovább alig pár méterre az ölelkező lányoktól. A vezetőjüknek tűnő elegáns fiatalember ezek után az odaérkező sajtómunkások kamerái előtt szónokolni kezdett Rómáról, arról, hogy mennyire szereti Európát, mondanivalójának legékesebb mondata azonban az volt: „Amikor Európa kapuját migránsok ezrei ostromolják, nem lehet a halál kultúráját hirdetni!” Majd elővett egy A/4-es papírra nyomtatott ábrát, és a miniszterelnökünket is lepipáló stílusban elmagyarázta, hogy „a család egy férfiből és egy nőből áll, még egyszer mondom, egy férfiből és egy nőből”.

A lányok mindeközben békésen figyelték az eseményeket, csókolóztak, egyikőjük eljátszott egy dalt, üdvözölte a fiúkórus közreműködését. A fekete öltönyös fiatalemberek pedig fejbólintva megköszönték a figyelmet, majd amilyen gyorsan jöttek, le is léptek, pedig nagyon szerettük volna megtudni, honnan érkeztek és kik voltak. Néhányan a Könyvtár Klub teraszáról még utánuk kiabáltak, hogy „hú, de bátrak vagytok!”, de a srácok ezt már valószínűleg nem hallhatták, mert eltűntek a hátsó kapu irányába.

Frissítés: A maguk sajátos módján tiltakozó fiatalemberek a Konzervatív Hallgatók Szövetsége nevű társaság („Hivatásunk a nemzeti és keresztény értékrend védelme!”) tagjai. Vezetőjük, az itt is megjelent László Balázs tavaly az Index cikke szerint felszólalt egy nyilaskonferencián.

Neked ajánljuk

Meghalt Schlecht Csaba

  • narancs.hu

A Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Simicska Lajos jobbkeze, a Kaya Ibrahim-ügy központi figurája 63 éves volt.