Aki szexel, az járjon HIV-tesztelésre is! – Akció az AIDS elleni küzdelem világnapjára

Szex

December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja, ennek alkalmából szervez az Alternatíva Alapítvány egy teszteléssel, tanácsadással, beszélgetéssel egybekötött adománygyűjtő akciót, és három napra kivonulnak az Anker’tbe.

„Ahogy természetes, hogy évente elmegy az ember a fogorvoshoz, úgy kellene járni HIV-tesztelésre is mindenkinek, aki szexuális életet él. Fontos célunk, hogy a tesztelésre járást szexivé tegyük, és kilépjünk a moralizáló, latinul beszélő, fehér köpenyes egészségügyi közegből. Ezért fontos a nyilvánosság és egy szórakozóhely, hogy minél többen jöjjenek, és végre bekerüljön a köztudatba a tesztelések fontossága, és hogy ez is az egészségtudatos magatartáshoz tartozzon” – mondta lapunknak Kováts Virág, az Alternatíva Alapítvány munkatársa. Feladatuk sok van, hiszen a HIV szempontjából rosszul állunk (erről lásd bővebben korábbi cikkünket). Nincs stratégia a megelőzésre, és bár a HIV-vel élők száma nem nőtt az utóbbi időben, akiket regisztrálnak, nagyrészt már az AIDS betegség stádiumában vannak, vagyis több éves fertőzéssel diagnosztizálják őket, ami alatt sokakat megfertőzhettek. Pedig ha időben észlelik, ma már ugyanúgy élhet egy HIV-fertőzött ember, mint bárki más: gyereket szülhet, szexelhet óvszer nélkül és nem fertőz senkit.

Az alapítvány mostani akciójával minderre szeretné felhívni a figyelmet: december 1-jén, 2-án és 3-án ezért anonim teszteléseket tartanak, amihez különféle csomagokban, adományokért cserében lehet hozzájutni. A tesztek mellett tanácsadás, a rizikóviselkedések (nem rizikócsoportokról, hanem rizikóviselkedésről beszélnek, egyrészt mert az diszkriminatív lenne, másrészt ezzel is erősítik azt, hogy minden aktív szexuális életet élő ember járjon tesztelésre kivétel nélkül) felmérése is zajlik. „Kétféle teszttel dolgozunk, az egyik egy kanadai negyedik generációs, ujjbegyes teszt, ahol az ablakperiódus (a HIV-fertőzés bekövetkezte utáni állapot, amikor a HIV-fertőzés még nem mutatható ki – F. Zs.) mindössze két hét, a megbízhatósága 99,8 százalék és egy percen belül eredményt ad. A másik egy harmadik generációs, nyálalapú teszt, annál 2-3 hónap az ablakperiódus és 20-30 perc alatt van kész” – mondta Kováts Virág. Ezek mellett az alapítványt támogatja mindenki, aki valamelyik csomagra áldoz: ártalomcsökkentő eszközökre, tehát óvszerre, síkosítóra, steril fecskendőre és még több tesztre gyűjtenek.

Csak ennyi, és tíz perc múlva megvan az eredmény

Csak ennyi, és tíz perc múlva megvan az eredmény

Fotó: Németh Dániel

A 2006-ban alakult szervezetet a mostani csapat 2014-ben vette át, jelenleg ún. alacsonyküszöbű szolgáltatást nyújtanak a nyolcadik kerületben: alapvetően gyalogos, utcai munkával érik el a klienseiket, ha forráshoz jutnak, meleg és egyéb szórakozóhelyeken is tesztelnek. Főként külföldi pályázatokból, fundraisingből tartják fent magukat, középtávú tervük, hogy az egyébként is hiányos állami pályázatoktól függetlenítsék magukat, elérjenek nagyobb vállalatokat a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Az egyetlen magyar állami pályázat, amin keresztül tűcsere eszközöket lehetett eddig igényelni, a KAB-os (kábítószer prevenciós programok támogatása) pályázat volt, de idén már csak az pályázhatott, akit a kerületi KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) írásban is támogat. Ez a nyolcadik kerületben Kocsis Máté és önkormányzata. „Meg sem próbáltuk, mit is mondtunk volna, helló, mi vagyunk a volt Kék Pontosok, visszamásztunk az ablakon, ugye támogattok bennünket? Nehéz forráshoz jutni, sőt a többi nyolcadik kerületi szervezettel is nehéz együttműködést kialakítani, mert mi nem fogjuk be a szánkat, és ha ők szóba állnak velünk, az már politika” – kommentálta a helyzetet Kováts Virág. Így az egyetlen fix állami forrásuk az alacsonyküszöbű szolgáltatásra kapott normatíva, ami a hírek szerint megszűnhet. Új pályázatot mindenesetre évek óta nem írnak ki, inkább a régit egy-egy évvel meghosszabbítják, de a kiíró NRSZH (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) a bürokráciacsökkentés jegyében jövő január elsejével az Emmi alá tagozódik be, ahol „az ártalomcsökkentés szitokszó lett”.

Ráadásul friss hírként bukott ki az is, hogy a civileknek elkülönített éves 15 milliós keretet, amit eddig mindig HIV/AIDS prevencióra használhattak fel, idén inkább a szintén betagozódott OEK-nek (Országos Epidemiológiai Központ) adja. „Az elmúlt két év kihívásokkal és buktatókkal terhelt volt, ha kívánhatnánk magunknak most valamit, akkor örülnénk, ha ezentúl egy kicsit könnyebb dolgunk lenne és forprofit támogatásból biztonsággal csinálhatnánk azt, amihez értünk – mondta zárásként Kováts Virág. – Ha nem lesz, akkor is csináljuk tovább, de azért lehetne most már egy kicsit együttműködőbb és jobb a világ.”

Figyelmébe ajánljuk