Az Átrium munkatársai már felmondási idejüket töltik

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Színház

Úgy tűnik, ennél tovább már nem tudják működtetni a színházat a kulturális tao megszüntetése után.

"Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják, akik jegyet váltottak rá. Az utolsó Az Őrült Nők Ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot... és így tovább. Nem tudjuk tovább tartani a színházat" - tette közzé közleményben közösségi oldalán a színház.

Azt írják, hogy a mai naptól az Átrium csapatának sok kiváló tagja a felmondási idejét tölti. "Egytől egyig kitűnő emberek, akiket soha nem lenne szabad elküldeni, mert a színház nagyrészt miattuk olyan, amilyen. Köszönjük nekik – mást nem tudunk írni, mert nem lehet szavakkal kifejezni, amit most érzünk" - fogalmaznak.

Hogy mi tette lehetetlenné a működést, arról a színház munkatársai egy korábbi, szerdai posztjukban írnak. Ebben elmagyarázzák, hogya kulturális tao rendszere helyett létrehozott ún. „többlettámogatási” rendszerben hiába pályáztak. Ebben "egyetlen személy döntött a támogatások elosztásáról: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Ezek nem pályázatok voltak, mert akkor átlátható kiírási és értékelési rendszert kellett volna létrehozni, határidőkkel, ilyesmivel, hanem kérelmek, amiket államtitkár uram saját belátása szerint bírált el" - fogalmaznak. Hozzáteszik, idén már ez sem történt meg, mert Fekete "már a kérelem elutasításáról sem döntött."

A mostani poszthoz kommentben tették hozzá:

"a kulturális kormányzat elköltötte a támogatási fedezetet, 12 milliárd forintot, az Átrium (és sok más független színház) nem kapott egy fillért se. Ha a közösségi adományokból összejön annyi, hogy folytathassuk, folytatjuk, még ha kisebben is. Aki segíteni tud, kérjük, a https://tamogatas.atrium.hu oldalt keresse fel. Köszönjük!"

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk