Szexuális zaklatásért elítélt összművészt lát vendégül a Nemzeti Színház

  • narancs.hu
  • 2024. március 8.

Színház

A belga Jan Fabre 18 hónap felfüggesztettet kapott 2022-ben, nálunk idén a MITEM látja vendégül.

„A 11. MITEM-et a bolgár színházi élet jelentős rendezője, Diana Dobreva vizuálisan lenyűgöző előadása nyitja  meg. Olyan nagy sikerű alkotók térnek vissza, mint Rimas Tuminas, Jan Fabre, Teodórosz Terzopulosz és Alessandro Serra, aki legújabb előadásának világpremierjét Budapesten tartja, Juan Mayorga spanyol drámaíró saját darabjának rendezőjeként is bemutatkozik a MITEM közönségének” – áll a lelkesítő közlemény a Nemzeti Színház oldalán, majd még egyszer elbüszkélkedik vele kicsit később, hogy „Jan Fabre, a belga multidiszciplináris művész nyolc órás előadását is láthatja a magyar közönség a Mítikasz-csúcs (az Olümposz tetején) címmel.”

 
Jan Fabre 2009-ben
Wikimedia Commons
 

 A bejelentés azért érdekes, mert a belga Jan Fabre 2022-ben kapott erőszakért és szexuális zaklatásért 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést, aminek részeként a következő öt évben például megvonják a szavazati jogától is az országban. 

Fabre végig tagadta a vádakat, de a bíróság akkor kimondta, hogy hírnevével vissszaélve többször is megalázó aktképek készítésére kényszerítette nőket műtermében, bármiféle művészi szándék nélkül. „A bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlott ugyanazzal a büntetendő szándékkal járt el, amikor ismételten és személyesen felkereste tánctársulatának fiatal táncosait, és nem kívánt szexuális cselekményeket követett el velük szemben” – állt a bíróság ítéletében.

A Fabre elleni vádak szinte ironikusan akkor kerültek elő, amikor egy interjúban azzal dicsekedett, hogy tánctársulatában az elmúlt 40 évben még nem fordult elő zaklatás. Összesen húsz egykori alkalmazott, táncos és gyakornok írt nyílt levelet a megaláztatásokról.

A férfi ettől függetlenül úgy tűnik, akadály nélkül folytathatta karrierjét, aminek részeként például már tavaly is volt Budapesten.

1999-ben mellesleg a Narancs is interjúzott vele, ezt ide kattintva akár el is olvashatja!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk